Ευγένιος Σπαθάρης – 9 Μαΐου 2009

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον αξέχαστο καλλιτέχνη του Θεάτρου Σκιών και ζωγράφο Ευγένιο Σπαθάρη, που έφυγε από τη ζωή στις 9 Μαΐου 2009. Δείτε την τηλεοπτική συνάντηση του με τη Λένα Αρώνη στην εκπομπή:

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ
(video)

Η εκπομπή είναι αφιερωμένη σε τρεις σημαντικούς εκπροσώπους της παράδοσης μας, την Μαρίζα Κωχ, τον Ευγένιο Σπαθάρη και τη Δόμνα Σαμίου. Στο συγκεκριμένο απόσπασμα παρακολουθούμε τη συζήτηση της Λένας Αρώνη με τον αγαπημένο Καραγκιοζοπαίχτη  Ευγένιο Σπαθάρη. Η συνάντηση τους έγινε στο σπίτι του και Μουσείο Θεάτρου Σκιών «Ευγένιος Σπαθάρης», που φιλοξενεί παγκόσμιες φιγούρες του Καραγκιόζη.

Όταν ήταν μικρός ήθελε να γίνει αρχιτέκτονας. Γι’ αυτό και ο πατέρας του, ο καραγκιοζοπαίχτης Σωτήρης Σπαθάρης, δεν τον είχε μυήσει στα μυστικά της τέχνης του. Όταν αρρώστησε όμως, το 1942, αναγκάστηκε να τον αντικαταστήσει, παίρνοντας έτσι έναν τελείως διαφορετικό και πιο δημιουργικό δρόμο στη ζωή του. Ο Ευγένιος Σπαθάρης εξηγεί τι ήταν αυτό που τον έκανε να αγαπήσει τον Καραγκιόζη και να παλέψει με όλες του δυνάμεις προκειμένου να ανεβάσει το επίπεδο του Θεάτρου Σκιών. Μιλά ακόμη για τις σημαντικές συνεργασίες του, για τα ταξίδια που έκανε ανά την υφήλιο, όπως και την παρουσία του στη δισκογραφία, στο θέατρο και στην τηλεόραση.

Αποκαλύπτει επίσης πως σώθηκε, όταν βρέθηκε στην Κομαντατούρ με εντολή να εκτελεστεί, ενώ θυμάται περιστατικά από τις παραστάσεις που έδινε με τον Καραγκιόζη στα χρόνια της χούντας. Αναφέρεται όμως και στο πλήγμα που δέχτηκε η τέχνη του από τον κινηματογράφο και στις προσπάθειες που έκανε ο ίδιος, προκειμένου να κρατήσει την επαφή του με το κοινό. Τέλος, ο Ευγένιος Σπαθάρης, μιλά για τη συνεργασία του με τον Μίμη Κουγιουμτζή και το Θέατρο Τέχνης, όταν πρωταγωνίστησε στην παράσταση «Πλούτος» του Αριστοφάνη, που παρουσιάστηκε στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται αποσπάσματα από παραστάσεις του και  φωτογραφικό υλικό από την καλλιτεχνική του πορεία.

Σκηνοθεσία: Πέννυ Παναγιωτοπούλου
Έτος παραγωγής: 2006

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ