Ελένη Βλάχου – 14 Οκτωβρίου 1995

Φέτος συμπληρώνονται 25 χρόνια από το θάνατο της δημοσιογράφου και εκδότριας Ελένης Βλάχου. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη της, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ: ΕΛΕΝΗ ΒΛΑΧΟΥ,
Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΥΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ
(video)

Το συγκεκριμένο επεισόδιο από τη σειρά «Μαρτυρίες» του Γιώργου Πετρίτση είναι αφιερωμένο στην Ελένη Βλάχου, που υπήρξε μια πολυσχιδής προσωπικότητα με έντονη παρουσία τόσο στο χώρο της δημοσιογραφίας όσο και στα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Υπήρξε εκδότρια των εφημερίδων «Καθημερινή», και «Μεσημβρινή» και πολλών άλλων εντύπων, φωτογράφος, ρεπόρτερ, χρονογράφος, πρωταγωνιστική μορφή της αντίστασης εναντίον της χούντας και βουλευτής. Η εκπομπή μας ταξιδεύει στο χρόνο, δίνοντας μας σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή και την πορεία της. Παράλληλα άνθρωποι που την έζησαν από κοντά και συνεργάστηκαν μαζί της μιλούν γι’ αυτήν, ενώ προβάλλονται  αποσπάσματα από συνέντευξη που είχε παραχωρήσει σε προγενέστερο αφιέρωμα της εκπομπής «Μαρτυρίες» το 1991.

Ο Δημήτρης Παπαναγιώτου, δημοσιογράφος και πρώην διευθυντής της «Καθημερινής» θυμάται πως ξεκίνησε το χρονογράφημα της Ελένης Βλάχου στην εφημερίδα, ενώ αναφέρεται και στην πρώτη πράξη αντίστασης στη στρατιωτική δικτατορία, που ήταν να κλείσει τις εφημερίδες «Καθημερινή», και «Μεσημβρινή», τα περιοδικά «Εικόνες» και «Εκλογή» και τον εκδοτικό οίκο «Γαλαξία». Για το ίδιο θέμα μιλά και ο Γιώργος Αναστασόπουλος, πρεσβευτής της Ελλάδας στην UNESCO και πρώην πολιτικός συντάκτης της «Καθημερινής», ο οποίος αποκαλύπτει επίσης πως ξεκίνησε η Ελένη Βλάχου στην εφημερίδα ως φωτογράφος. Η δημοσιογράφος Μαρία Καραβία εξηγεί τι ήταν αυτό που τη διαφοροποιούσε από τους άλλους εκδότες. «Δεν ήταν επιχειρηματίας αλλά δημοσιογράφος. Και μάλιστα ούτε καν αρθρογράφος, ήταν ρεπόρτερ. Αυτό έκανε όλη της τη ζωή να είναι προσαρμοσμένη στο ρυθμό της εφημερίδας», τονίζει, ενώ θυμάται και πώς δραπέτευσε όταν βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό από το χουντικό καθεστώς για να πάει πρώτα στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια με πλαστό διαβατήριο στο Λονδίνο. «Η Ελένη ήταν σαν τον βασιλιά ήλιο. Όλοι είχαμε σχέση με εκείνη, ποτέ με τον ανώτερο μας. Όλες οι ακτίνες ξεκινούσαν από εκείνη και σε εκείνη συγκεντρώνονταν», συμπληρώνει η δημοσιογράφος Ροζίτα Σώκου. Για την Ελένη Βλάχου μιλούν επίσης ο πρώην διευθυντής της «Μεσημβρινής» Παναγιώτης Λαμπρίας και ο δημοσιογράφος Τάκης Δρακάτος.

Στην εκπομπή προβάλλονται αποσπάσματα από συνέντευξη της Ελένης Βλάχου στην εκπομπή «Μαρτυρίες» του 1991, στα οποία αναφέρεται στην πρώτη της δημοσιογραφική αποστολή, που ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Βερολίνου το 1936, αλλά και στις δυσκολίες που αντιμετώπισε όταν πέθανε ο πατέρας της Γεώργιος Βλάχος το 1951 και ανέλαβε η ίδια τη διεύθυνση της «Καθημερινής». Εξηγεί επίσης γιατί αποφάσισε να εκδώσει την «Μεσημβρινή», όπως και γιατί σταμάτησε κάθε εκδοτική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. «Η σιωπή μου υπήρξε η πιο δυνατή δημοσιογραφική φωνή», τονίζει. Τέλος, αναφέρεται και στην επιστροφή της στην Ελλάδα μετά την πτώση της δικτατορίας και την επανέκδοση της «Καθημερινής».

Σενάριο-σκηνοθεσία: Γιώργος Πετρίτσης
Παραγωγή: ΕΡΤ, 2009

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ