Δούκισσα – 30 Σεπτεμβρίου 2010

Φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια από το θάνατο της Δούκισσας (Φωταρά), στις 30 Σεπτεμβρίου 2010. Ξεκίνησε την καριέρα της ως χορεύτρια ενώ στη συνέχεια διέγραψε σημαντική πορεία στο χώρο του λαϊκού τραγουδιού, που υπηρέτησε για περισσότερα από 40 χρόνια. Συνεργάστηκε με σημαντικούς δημιουργούς, όπως Μανώλη Χιώτη, Γιώργο Μητσάκη, Γιάννη Μαρκόπουλο, Θόδωρο Δερβενιώτη, Γιώργο Ζαμπέτα,  Τάκη Μουσαφίρη κ.ά κι ερμήνευσε τραγούδια που αγαπήθηκαν πολύ από τον κόσμο. Παράλληλα δοκίμασε τις δυνατότητες της και στην υποκριτική, πρωταγωνιστώντας σε αρκετές ταινίες. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη της, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ
(video)
Νέο

Στο απόσπασμα από την εκπομπή «Καλλιτεχνικό καφενείο» η Δούκισσα μιλά στον Μίμη Πλέσσα και στον Βασίλη Τσιβιλίκα για την πολύχρονη καριέρα της κι ερμηνεύει μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της. Θυμάται πως ξεκίνησε ως χορεύτρια κι εξηγεί τι ήταν αυτό που την έκανε τελικά να ασχοληθεί με το τραγούδι, όπως και γιατί αποφάσισε στη συνέχεια να σπουδάσει και υποκριτική. «Ο χορός ήταν η μεγάλη μου αγάπη. Στη συνέχεια συνδύασα το χορό με λίγο τραγούδι. Μόλις είδα ότι το τραγούδι μου πήγαινε και με αντιπροσώπευε περισσότερο, άφησα σιγά-σιγά το χορό και μπήκα στο χώρο του τραγουδιού με πιο μεγάλη αγάπη και περισσότερη θέληση», τονίζει. Παράλληλα αποκαλύπτει πως προέκυψε το «μικρόβιο» της υποκριτικής, όταν της έκαναν πρόταση να πρωταγωνιστήσει σε μια ταινία. Αποφάσισε μάλιστα να γραφτεί και σε δραματική σχολή κι έτσι απέκτησε και δίπλωμα ηθοποιού. Έπαιξε σε περίπου οκτώ ταινίες, ενώ συμμετείχε και σε μια θεατρική παράσταση, χωρίς όμως ποτέ να αφήσει το τραγούδι που ήταν πάντα η προτεραιότητα της.

Στη συνέχεια η Δούκισσα ερμηνεύει το πρώτο τραγούδι της καριέρας της «Απότομα», με τον Μίμη Πλέσσα να τη συνοδεύει στο πιάνο, αλλά και μερικές από τις σημαντικότερες επιτυχίες της, όπως: «Αναμνήσεις», «Άνθρωποι είμαστε», «Μια στο καρφί», «Που πας χωρίς αγάπη», «Το μωρό» και «Μαγκιά σου». Καλεσμένος επίσης στην εκπομπή είναι ο τραγουδιστής Φίλιππος Νικολάου.

Οικοδεσπότες: Βασίλης Τσιβιλίκας, Μίμης Πλέσσας, Κώστας Φέρρης
Τηλεσκηνοθεσία: Νέστωρ Παβέλλας
Ημερομηνία πρώτης προβολής: 15 Φεβρουαρίου 1986

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ