Αφιέρωμα από το Αρχείο της ΕΡΤ στον Δημήτρη Ν.Μαρωνίτη για τον έναν χρόνο από το θάνατό του.
ΔΡΟΜΟΙ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ν. ΜΑΡΩΝΙΤΗΣ
(video)
Με αφορμή τη συμπλήρωση των 80 χρόνων του και την κυκλοφορία της έκδοσης που αφορά στο έργο του με τίτλο «Κρίσεις και σχόλια για το έργο του Δ.Ν.Μαρωνίτη, 2008-2009» ο Δημήτρης Μαρωνίτης μιλάει στο φακό της κάμερας της εκπομπής με φόντο το άλσος Παγκρατίου, εξηγώντας τους λόγους που τον συνδέουν με τη συγκεκριμένη γειτονιά. Μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη και προερχόμενος από φτωχή καπνεργατική οικογένεια μιλάει για την επίδραση που άσκησαν τα δύσκολα παιδικά του χρόνια στη διαμόρφωσή του και στις αριστερές του πολιτικές πεποιθήσεις. Παίρνει αφορμή να σχολιάσει το δίπολο υστέρηση και περίσσεια που συναντάται στον Πλάτωνα αλλά και τη σημασία της “αριστεροφροσύνης” ως γενικής ιδέας.
Στη διάρκεια της δικτατορίας κι ενώ ήταν καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο απολύεται και συλλαμβάνεται για τη δράση του. Γίνεται επίσης λόγος για τη συγγραφική του δραστηριότητα. Για χρόνια ολόκληρα μετέφραζε τα ομηρικά έπη εμπειρία την οποία σχολιάζει στην εκπομπή, αποτιμώντας τη δική του συμβολή. Αναφέρεται στην αξία της μετάφρασης συνδέοντάς την με τις διαδικασίες της γραφής και της ανάγνωσης. Μιλάει ακόμη για τη γεύση του επερχόμενου τέλους που απαντάται στα όψιμα έργα των μεγάλων συγγραφέων και καλλιτεχνών και για το πώς εκείνος αντιμετωπίζει την αναπόφευκτη θνησιμότητα μέσα στα γραπτά του.
Δεν παραλείπει να αναφερθεί στο ρόλο των διανοουμένων και στη σημασία του λόγου τους ιδιαίτερα σε συνθήκες πολιτικής και οικονομικής κρίσης. Στο τελευταίο μέρος της εκπομπής, επικεντρώνεται στη σχέση αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας και νεοελληνικής ποίησης, με παραδείγματα τις περιπτώσεις του Κ. Καβάφη και του Γ. Σεφέρη των οποίων διαβάζει τα ποιήματα «Όταν ο φύλαξ είδε το φως» και το «όνομα δ’ Ορέστης» από τη συλλογή “Μυθιστόρημα”, αντιστοίχως.
Σκηνοθεσία: Νίκος Αλπαντάκης
Copyright ΕΤ1, 2010
Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος