Δημήτρης Χορν – 16 Ιανουαρίου 1998

Στις 16 Ιανουαρίου 1998 έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Δημήτρης Χορν ενώ φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή του (9 Μαρτίου 1921). Ταλαντούχος, χαρισματικός και πληθωρικός σφράγισε με την παρουσία του το ελληνικό μεταπολεμικό θέατρο ενώ εξαιρετικές ήταν οι ερμηνείες του και στον ελληνικό κινηματογράφο. Ο Δημήτρης Χορν, μαθητής του Δημήτρη Ροντήρη, αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 1940. Στη διάρκεια της θεατρικής του πορείας πρωταγωνίστησε σε δεκάδες θεατρικά έργα και υποδύθηκε μερικούς από τους σημαντικότερους ρόλους του διεθνούς δραματολογίου. Ανάμεσα στα έργα ξεχωρίζουν: «Ριχάρδος Γ’», «Δωδέκατη Νύχτα», «Οδός Ονείρων», «Το Ημερολόγιο ενός τρελού», «Ερρίκος Δ΄», «Άμλετ», «Δον Ζουάν». Τελευταία του εμφάνιση στη σκηνή ως ηθοποιός ήταν το 1983 στον δικό του θίασο στο έργο του Ίψεν «Αρχιμάστορας Σόλνες».

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ ένα σπάνιο οπτικοακουστικό ντοκουμέντο με συνέντευξη του Δημήτρη Χορν το 1978 στο Ηρώδειο όπου υποδυόταν τον Τίμωνα τον Αθηναίο στο ομώνυμο έργο του Σαίξπηρ.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

(video)

Ολιγόλεπτη εκπομπή της ΕΡΤ για τη θεατρική κίνηση της εβδομάδας που επιμελείται και παρουσιάζει η Δανάη Στρατηγάκη. Περιλαμβάνεται ρεπορτάζ για το ανέβασμα της σαιξπηρικής τραγωδίας «Τίμων ο Αθηναίος» στο Ηρώδειο, με τον Δημήτρη Χορν στον πρωταγωνιστικό ρόλο.  Μεταδίδονται στιγμιότυπα από την παράσταση η οποία είχε ανέβει από το Λαϊκό Πειραματικό Θέατρο του Λεωνίδα Τριβιζά στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, στις 10-13 Αυγούστου 1978.

Ο Δημήτρης Χορν σε συνέντευξή του στη Δανάη Στρατηγάκη κάνει αναδρομή στο παρελθόν και θυμάται την πρώτη φορά που έπαιξε στο θέατρο Ηρώδου Αττικού πριν από 38 χρόνια όταν ήταν μαθητής στη Δραματική Σχολή του Εθνικού. Δεν παραλείπει να επισημάνει το λειτούργημα του ηθοποιού και σχολιάζει τη σημασία που έχει στην απόδοση ενός ηθοποιού το να μην παραμένει στον ίδιο ρόλο επί μακρό χρονικό διάστημα. Τέλος, μιλάει για τα καλλιτεχνικά σχέδιά του την προσεχή χειμερινή περίοδο.

Περιλαμβάνονται, επίσης, συνεντεύξεις του Λεωνίδα Τριβιζά, ο οποίος μιλάει για την πρώτη συμμετοχή του θιάσου του στο Φεστιβάλ Αθηνών και συνοψίζει τα χαρακτηριστικά του έργου, και του σκηνογράφου Γιάννη Κόκκου που αναφέρεται στην επιλογή των σκηνικών λαμβάνοντας υπόψη τον φυσικό χώρο και τη μοίρα του κεντρικού ήρωα.

Το έργο του Σαίξπηρ αναφέρεται σε έναν ζάπλουτο Αθηναίο ευγενή Τίμων που σπαταλάει όλη την περιουσία του για τους φίλους του, οι οποίοι τον κολακεύουν για να απολαμβάνουν τα δώρα του. Όμως έρχεται στιγμή που ζητάει από αυτούς οικονομική ενίσχυση και βρίσκεται αντιμέτωπος με την αχαριστία τους, καθώς το μόνο που θα εισπράξει είναι άρνηση. Δίπλα στον Δημήτρη Χορν εμφανίζονταν ο Κώστας Μεσσάρης (Λούκουλος), ο Νίκος Μητρογιαννόπουλος (Αλιβιάδης), ο Αντώνης Αντωνίου (Γερουσιαστής) κ.ά

Το ρεπορτάζ προβλήθηκε στις 18 Αύγουστου 1978.

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ