Δίκη των πραξικοπηματιών της 21ης Απριλίου – 28 Ιουλίου 1975

Στις 28 Ιουλίου 1975 αρχίζει η δίκη των πρωταιτίων της Xούντας των Συνταγματαρχών από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού, η οποία θα διαρκέσει ένα μήνα περίπου, μέχρι τις 29 Αυγούστου.

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ, το ειδησεογραφικό ρεπορτάζ σχετικά με την πρώτη ημέρα της δίκης, όπως καλύφθηκε και αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση του ΕΙΡΤ:

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΡΤ
ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ 1970

Η Δίκη των Πρωταιτίων του Πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967 (28/07/1975)

(video)

Ο Δημήτρης Ρίζος περιγράφει το γεγονός της έναρξης της δίκης των πρωταιτίων του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967, που διεξάγεται στις φυλακές του Κορυδαλλού, σε ειδικό χώρο που έχει στηθεί το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών. Το χαρακτηρίζει ελληνική «Δίκη της Νυρεμβέργης». Ακολουθούν πλάνα από τη δίκη. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου εφέτης Ιωάννης Ντεγιάννης εκφωνεί τα ονόματα των κατηγορουμένων και οι κατηγορούμενοι δηλώνουν στοιχεία της ταυτότητάς τους. Παρουσιάζονται (με σειρά εκφώνησης από τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου) οι: ταξίαρχος ε. α. Γεώργιος Παπαδόπουλος, ταξίαρχος ε. α. Νικόλαος Μακαρέζος, ταξίαρχος ε. α. Στυλιανός Παττακός, αντισυνταγματάρχης ε. α. Δημήτριος Ιωαννίδης και ταξίαρχος ε. α. Ιωάννης Λαδάς. Ο εισαγγελέας απαγγέλλει την κατηγορία: στάση στρατιωτικών και εσχάτη προδοσία. Οι κατηγορούμενοι (με σειρά εκφώνησης από τον Πρόεδρο του δικαστηρίου) Γεώργιος Παπαδόπουλος, Νικόλαος Μακαρέζος, Γρηγόριος Σπαντιδάκης, Γεώργιος Ζωιτάκης, Οδυσσέας Αγγελής, Δημήτριος Ιωαννίδης και Ιωάννης Λαδάς δεν αποδέχονται την πράξη για την οποία κατηγορούνται. Στην πρώτη σειρά διακρίνονται οι: Γρηγόριος Σπαντιδάκης, Νικόλαος Μακαρέζος, Γεώργιος Παπαδόπουλος και Στυλιανός Παττακός. Στο ακροατήριο διακρίνονται ο αρχηγός της Ένωσης Κέντρου-Νέες Δυνάμεις και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γεώργιος Μαύρος και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου.

Ακολουθούν πλάνα από τη λήξη της πρώτης ημέρας της δίκης. Ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι ζητήθηκε να παρασταθεί Πολιτική Αγωγή, αίτημα το οποίο δεν έγινε δεκτό, και ότι γίνεται διακοπή της Δίκης για τις 30/07/1975 προκειμένου να μελετήσει ο συνήγορος υπεράσπισης τη δικογραφία. Ως πρώτος μάρτυρας κατηγορίας αναφέρεται ο κατά την εκδήλωση του πραξικοπήματος πρωθυπουργός της χώρας, Παναγιώτης Κανελλόπουλος. Περιλαμβάνονται επίσης πλάνα από τους εξωτερικούς χώρους των φυλακών Κορυδαλλού και των αστυνομικών δυνάμεων που επιτηρούν το χώρο.

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ