Διεθνής Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων – 26 Ιουνίου

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας την Διεθνή Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει ένα επεισόδιο από τη σειρά εκπομπών έρευνας:

ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ

(video)

Νέο

Στις 26 Ιουνίου 1987 τέθηκε σε ισχύ η Διεθνής Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων, ενώ στις 12 Δεκεμβρίου 1997 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κήρυξε την 26η Ιουνίου Διεθνή Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων.

Χιλιάδες άνθρωποι κάθε μέρα, σε δεκάδες μέρη του κόσμου, βασανίζονται σωματικά, ψυχολογικά ή εξευτελίζονται. Κάποια ειδικά εγχειρίδια δημιουργούν τους βασανιστές του μέλλοντος, ενώ 230 εταιρείες κατασκευάζουν τα μηχανήματα βασανισμών. Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην εκπομπή, που επιμελείται και παρουσιάζει ο Κώστας Βαξεβάνης, προκαλούν σοκ. Είναι όμως η πραγματικότητα, όπως τονίζει, την οποία πρέπει να κοιτάξουμε κατάματα, ώστε να μην της επιτρέψουμε να γίνει και το μέλλον.

Μιλούν άνθρωποι που βασανίστηκαν σε διάφορα μέρη του κόσμου, ανάμεσα τους ο Κούρδος συγγραφέας και δημοσιογράφος Τζεμίλ Τουράν, ο Μεμέτ Γιαμάν, ο Φερχάτ Ερτούκ, ο Γιουσούρ Κενάρ, ο Καντίρ Καγιά, αλλά και ο Θανάσης Μαυροβουνιώτης, ο οποίος περιγράφει τα βασανιστήρια που υπέστη την περίοδο της χούντας στην Ελλάδα.

Σημαντικές πληροφορίες δίνουν επίσης, ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Κωστής Παπαϊωάννου, η Μαρία Πίνιου-Καλλή, διευθύντρια του Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων, η μεσαιωνολόγος Νικολέττα Γιαντσή-Μελετιάδη, ο καθηγητής Εγκληματολογίας Γιάννης Πανούσης, ο καθηγητής Νομικής Νέστωρ Κουράκης, η πρόεδρος του Κέντρου Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Βασιλείου, η καθηγήτρια Ψυχολογίας Μίκα Φατούρου, στην οποία δέχτηκαν να μιλήσουν χρόνια μετά το έγκλημα τους οι βασανιστές του ΕΑΤ-ΕΣΑ, ο ψυχολόγος Δημήτρης Πανταζής και η Νίνα Αγγελοπούλου, πρώην συντονίστρια Δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας.

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Χιώτης

Έτος παραγωγής: 2004

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr/

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ