Δέσποινα Αχλαδιώτη, η Κυρά της Ρω – 13 Μαΐου 1982

Στις 13 Μαΐου 1982 έφυγε από τη ζωή η ηρωική Κυρά της Ρω, κατά κόσμον Δέσποινα Αχλαδιώτη, η οποία, με βαθιά ριζωμένη την αγάπη της για την Ελλάδα, επέλεξε να ζει σε μια μικρή βραχονησίδα, δυτικά του Καστελλόριζου, όπου ύψωνε καθημερινά μέχρι το θάνατό της την ελληνική σημαία. Το νησάκι Ρω δεν το εγκατέλειψε ποτέ ακόμη κι όταν το Καστελόριζο βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας, το 1943. Για την προσφορά της βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών (1975), το Πολεμικό Ναυτικό, τη Βουλή των Ελλήνων και άλλους φορείς. Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμώντας τη μνήμη της, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑ
Η ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΡΩ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΧΛΑΔΙΩΤΗ
(video)
Νέο

Σειρά της ΕΤ1 από το 1993 και μετά, στην οποία ο δημοσιογράφος Φρέντυ Γερμανός παρουσιάζει μια ανθολογία από τις εκπομπές του ύστερα από 25 χρόνια πορείας στην ελληνική τηλεόραση. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς «Εκπομπές που Αγάπησα» προβάλλεται η εκπομπή του Φρέντυ Γερμανού «Το Πορτραίτο της Πέμπτης» (1976), με καλεσμένη την ακρίτισσα Δέσποινα Αχλαδιώτη, γνωστή ως Κυρά της Ρω, η οποία ύψωνε επί σαράντα χρόνια την ελληνική σημαία στο νησάκι Ρω.

Ο Φρέντυ Γερμανός συνομιλεί με την Δέσποινα Αχλαδιώτη και ξεδιπλώνει την ιστορία της. Πρώτη φορά εγκαταστάθηκε στην άγονη βραχονησίδα μαζί με τον άνδρα της το 1927. Μετά το θάνατο του άνδρα της το 1943 επέστρεψε με την τυφλή μητέρα της στη Ρω και κατόπιν ολομόναχη, συνεχίζοντας να υψώνει την ελληνική σημαία κάθε φορά που έβλεπε ένα καράβι να περνά. Όπως λέει η ίδια χαρακτηριστικά «Η ζωή των Καστελλοριζιτών ήταν αυτό το νησάκι, αν το παίρνανε (εν. οι Τούρκοι), το Καστελλόριζο θα ήταν χαμένο».

Η Δέσποινα Αχλαδιώτη μιλάει ακόμη για την τελετή παρασημοφόρησής της από το Πολεμικό Ναυτικό στο Καστελόριζο το 1975, απ’ όπου προβάλλονται στιγμιότυπα, αλλά και για την περίοδο της γερμανικής Κατοχής όταν πρόσφερε υπηρεσίες σε στρατιώτες του Ιερού Λόχου Μέσης Ανατολής. Στην εκπομπή εμφανίζονται και μιλούν επίσης ο ναύαρχος Μιχαήλ Αγαπητός και ο πρώην έφεδρος ανθυπολοχαγός του Ιερού Λόχου Νίκος Πάγιας. Τέλος, τοπικός χορευτικός σύλλογος από το Καστελλόριζο, παρουσιάζει ήθη και έθιμα του νησιού.

Έτος παραγωγής: 1994

Σκηνοθετική επιμέλεια: Στέλιος Ράλλης

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ