Άστορ Πιατσόλα – 4 Ιουλίου 1992

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του συνθέτη Άστορ Πιατσόλα, που με το έργο του έφερε επανάσταση στο παραδοσιακό τάνγκο, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει ένα απόσπασμα από την εκπομπή:

ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

(video)

Ο Άστορ Πιατσόλα  θεωρείται ο σημαντικότερος συνθέτης του τάνγκο κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Γεννήθηκε στις 11 Μαρτίου 1921 στο Μαρ ντε Πλάτα της Αργεντινής και πέθανε στις 4 Ιουλίου 1992 στο Μπουένος Άιρες. Οι συνθέσεις του έφεραν επανάσταση στο παραδοσιακό τάνγκο, ενσωματώνοντας σ’ αυτό στοιχεία τζαζ και κλασικής μουσικής και δημιουργώντας έτσι το nuevo tango (νέο τάνγκο).

Στις «Μεγάλες Παραστάσεις», η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου αρχιμουσικού Άντζελο Καβαλάρο, παρουσιάζει τη σύνθεση του Άστορ Πιατσόλα «Oblivion» (Λήθη). Πρόκειται για ένα τα γνωστότερα τάνγκο του Αργεντίνου συνθέτη, το οποίο γράφτηκε το 1982 στην Ιταλία, προκειμένου να συμπεριληφθεί στο σάουντρακ της ταινίας «Ερρίκος Δ’» (Henry IV), του Μάρκο Μπελόκιο.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ο Άστορ Πιατσόλα έδωσε την τελευταία συναυλία του στις 3 Ιουνίου 1990 στην Αθήνα, η οποία ηχογραφήθηκε ζωντανά, με μαέστρο το Μάνο Χατζιδάκι και την Ορχήστρα των Χρωμάτων.

Παρουσίαση: Αλέξης Κωστάλας

Έτος παραγωγής: 2007

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ