Αφιέρωμα από το Αρχείο της ΕΡΤ στον ποιητή, πεζογράφο και μεταφραστή Άρη Αλεξάνδρου (γεν. 1922 – θαν. 1978) με αφορμή τα 40 χρόνια από το θάνατό του. Σταθμός στην ιστορία της νεότερης λογοτεχνίας μας θεωρήθηκε το μυθιστόρημά του “Το Κιβώτιο”, που ολοκληρώθηκε το 1972 μετά από εφτά χρόνια συγγραφής και εκδόθηκε το 1975.
ΑΡΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ
(video)
Νέο
Με τη συμμετοχή του Κώστα Κουλοφάκου ποιητή και κριτικού, του Αλέκου Αργυρίου ιστορικού και κριτικού, της Τζένης Μαστοράκη, ποιήτριας και μεταφράστριας, του Ρόμπερτ Κριστ καθηγητή Πανεπιστημίου παρουσιάζονται βιογραφικά του στοιχεία, λεπτομέρειες από την παιδική, νεανική και ενήλικη ζωή του, τα πρώτα του βήματα στο χώρο της ποίησης, της πεζογραφίας, της μετάφρασης. Ακολουθεί περιγραφή των χαρακτηριστικών των κειμένων του, της μορφής και θεματολογίας τους, του υψηλού γλωσσικού, αισθητικού και καλλιτεχνικού επιπέδου τους. Εκτενής συζήτηση γίνεται γύρω από το μυθιστόρημα του με τίτλο «Το Κιβώτιο», την υπόθεση του, τις επιρροές του από προσωπικά βιώματα του συγγραφέα, τα κοινωνικά και πολιτικά μηνύματα του.
Ακολουθεί αναφορά στις κομματικές πεποιθήσεις του ανήσυχου ανθρώπου, τη δημιουργία μιας αυτοσχέδιας αντιστασιακής οργάνωσης με έντονη δράση κατά τη διάρκεια της Κατοχής, την προσχώρηση στο κομμουνιστικό κόμμα και την κατοπινή αποχώρηση του. Παράλληλα, τονίζεται ότι υπέστη διώξεις, φυλακίσεις και εκτοπισμούς εξαιτίας των πολιτικών πεποιθήσεων του και εξορίστηκε σε διάφορη μέρη (Λήμνος, Μακρόνησος, Άγιος Ευστράτιος). Τέλος, διαβάζεται απόσπασμα από τη συλλογή του «Έξω από τα δόντια» και αποκαλύπτεται η πρόθεση του να μην ξαναενταχθεί σε κανένα πολιτικό κόμμα και σε καμία λογοτεχνική σχολή. Η εκπομπή προβλήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 1989.
Σκηνοθεσία: Άρης Παπαθεοδώρου
Παραγωγή: ΕΤ1-Τομέας επιμόρφωσης 1988
Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος