Αντιγόνη Βαλάκου – 12 Νοεμβρίου 2013

Στις 12 Νοεμβρίου 2013 έφυγε από τη ζωή μια από τις σπουδαιότερες πρωταγωνίστριες της ελληνικής σκηνής η Αντιγόνη Βαλάκου. Γεννήθηκε στην Καβάλα το 1930. Σπούδασε στη δραματική σχολή Βασίλη Ρώτα και πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1946 υποδυόμενη την Ασημίνα στην κωμωδία του Θεόδωρου Ν. Συναδινού, «Αυτός είμαι!» (θίασος Αδαμάντιου Λεμού). Στη διάρκεια της 60χρονης πορείας της συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου αλλά και με πολλούς ιδιωτικούς θιάσους.

Ερμήνευσε σημαντικούς ρόλους σε έργα του κλασικού και σύγχρονου δραματολογίου και διακρίθηκε σε έργα του αρχαίου δράματος. Σημαντικός σταθμός στην καριέρα της ήταν η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή το 1972 (Εθνικό Θέατρο, σκηνοθεσία Σπύρου Α. Ευαγγελάτου). Πολλές ήταν και οι συμμετοχές της στο ραδιόφωνο καθώς επίσης και στον κινηματογράφο.

Η τελευταία σκηνική εμφάνισή της ήταν στο έργο του Στίβεν Τέμπερλεϊ, «Το σουβενίρ» (2011, θέατρο Αγγέλων Βήμα, σκηνοθεσία Γιώργος Καραμίχος). Δίδαξε για πολλά χρόνια στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Για το καλλιτεχνικό έργο της, η Αντιγόνη Βαλάκου τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Τιμής (2003).

Παρακολουθείστε την Αντιγόνη Βαλάκου στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Νόρας στο κλασικό έργο του Χένρικ Ίψεν «Το Κουκλόσπιτο» που παρουσιάστηκε το 1980 από την ιστορική εκπομπή της ΕΡΤ «Το Θέατρο της Δευτέρας», σε σκηνοθεσία του Κωστή Μιχαηλίδη και τηλεσκηνοθεσία της Ελίνας Τανιμανίδη.

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

«ΝΟΡΑ» ή «ΤΟ ΚΟΥΚΛΟΣΠΙΤΟ» του Ερρίκου Ίψεν

Η θεατρική παράσταση προβλήθηκε από την τηλεόραση της ΕΡΤ στις 7 Ιανουαρίου 1980. Την εκπομπή προλογίζει η Κέλλυ Σακάκου. Εμφανίζονται ακόμη οι ηθοποιοί: Διονύσης Καλός (Τόρβαλντ Χέλμερ), Στέλιος Καπάτος (Δρ. Ρανκ), Καίτη Μητροπούλου (υπηρέτρια), Μαρί Βασιλείου, Πάνος Κυριακόπουλος, Λίνα Λαμπράκη, Κοσμάς Ζαχάρωφ.
Μετάφραση: Βάσος Δασκαλάκης. Σκηνικά-κοστούμια: Βασίλης Βασιλειάδης.

Το παγκόσμιο αυτό αριστούργημα συμπλήρωνε τότε, το 1980, εκατό χρόνια από το πρώτο ανέβασμά του στη σκηνή τον Δεκέμβριο του 1879, όταν πρωτοπαίχτηκε στο Βασιλικό Θέατρο της Κοπεγχάγης.

Πρόκειται για την ιστορία μιας γυναίκας της Νόρας Χέλμερ, αφοσιωμένης στο γάμο της και μητέρας τριών παιδιών, την οποία ο σύζυγός της δικηγόρος Τόρβαλντ πάντα τη μεταχειριζόταν σαν παιδί και τη θεωρούσε κτήμα του.  Κάποια στιγμή θα συνειδητοποιήσει την πραγματική οικογενειακή της κατάσταση και το «ψεύδος» πάνω στο οποίο βάσισε τη ζωή της. Αφορμή, ένα αθώο λάθος του παρελθόντος, ένα καλά κρυμμένο μυστικό που θέτει σε κίνδυνο ολόκληρο το οικοδόμημα της συζυγικής ευτυχίας. Η ίδια έρχεται σε σύγκρουση με τον εαυτό της και τις κοινωνικές συμβάσεις της αστικής κοινωνίας. Παραιτείται από την παλιά ζωή της νιώθοντας πως πρέπει να βγει έξω στον πραγματικό κόσμο.

Διάρκεια: 2 ώρες και 17′

Η συγκεκριμένη παράσταση είχε ανέβει την περίοδο 1974-1975 από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδoς.

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ