Άννα Συνοδινού – 7 Ιανουαρίου 2016

Ένας χρόνος από το θάνατο της μεγάλης ηθοποιού του θεάτρου Άννας Συνοδινού. Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και σας προτείνει την εκπομπή:

ΦΩΤΑ ΠΟΡΕΙΑΣ

ΑΝΝΑ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ

(video)

Εκπομπή με την Έλενα Ακρίτα, βασισμένη σε συνεντεύξεις προσωπικοτήτων από τον καλλιτεχνικό, κοινωνικό, επιστημονικό και πολιτικό χώρο, με στόχο την παρουσίαση της πορείας τους και της προσφοράς τους.

Με αφορμή το αυτοβιογραφικό της βιβλίο «Πρόσωπα και Προσωπεία» (1998) η Άννα Συνοδινού αφηγείται στιγμές της προσωπικής και επαγγελματικής της ζωής. Μιλάει για την καταγωγή της, για την οικογένεια στην οποία μεγάλωσε και τις αξίες μέσα στις οποίες ανατράφηκε. Κάνει λόγο για τα χρόνια της Αντίστασης και τα πρώτα της βήματα στο θέατρο. Καλοκαίρι του 1955 θα παίξει στην Επίδαυρο, ενσαρκώνοντας την Πολυξένη στην «Εκάβη» δίπλα στην Κατίνα Παξινού, τον Αλέξη Μινωτή και τον Θάνο Κωτσόπουλο, ρόλος που θα της ανοίξει το δρόμο στην αρχαία τραγωδία.

Καθώς η κουβέντα ξεδιπλώνει την καλλιτεχνική της πορεία, αποκαλύπτει ταυτόχρονα πτυχές της προσωπικότητας της μεγάλης ηθοποιού. Η ίδια αναφέρεται σε πρόσωπα και καταστάσεις που τη σημάδεψαν ως άνθρωπο και καλλιτέχνη. Μιλάει για το δάσκαλο της Δ.Ροντήρη, για τις μεγάλες πρωταγωνίστριες του ελληνικού θεάτρου την Κυβέλη και την Κοτοπούλη, για την Έλλη Λαμπέτη και τη Μελίνα Μερκούρη και για τη σχέση της μαζί τους. Μεγάλο κεφάλαιο στην καριέρα της η ίδρυση της δικής της σκηνής, της «Ελληνικής Σκηνής» στον λόφο του Λυκαβηττού το 1965. Λίγα χρόνια μετά, το θερινό της θέατρο κατασχέθηκε από τη Δικτατορία. Είναι τότε που η Άννα Συνοδινού αφήνει το θέατρο και μετέχει στην Αντίσταση.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επίσης, η σπουδαία ηθοποιός δεν παραλείπει να αναφερθεί στις αξίες και τα ιδεώδη που εμπεριέχονται στα κείμενα των αρχαίων τραγωδιών δείγματα του ελληνικού πολιτισμού. Μιλάει ακόμη, για το ρόλο της πολιτικής στο αρχαίο δράμα αλλά και για το πώς εισέπραξε τη δική της εμπειρία της ενεργούς συμμετοχής της στην πολιτική ζωή του τόπου.

Στην εκπομπή, ο Αλέκος Αλεξανδράκης κάνει λόγο για τη γνωριμία του με την Άννα Συνοδινού στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και για την υποκριτική της δεινότητα. Ο Λυκούργος Καλλέργης αποτιμά την προσφορά της στο θέατρο και θυμάται τη συνεργασία τους. Για την Άννα Συνοδινού μιλούν ακόμη η σκιτσογράφος-ενδυματολόγος Έλλη Σολωμονίδου-Μπαλάνου, η Άννα Σικελιανού, ο Γιώργος Κάρτερ, συμφοιτητής της στη Σχολή Εθνικού Θεάτρου, ο πατέρας Μεταλληνός, καθώς και η συγγραφέας Λήδα Κροντηρά. Τέλος, ο Θανάσης Νιάρχος από τις εκδόσεις Καστανιώτη αναφέρεται στο βιβλίο της «Αίνος στους Άξιους» (1999). Η συνέντευξη πλαισιώνεται από οπτικοακουστικό υλικό: στιγμιότυπα παραστάσεων όπου εμφανίζεται η Άννα Συνοδινού σε ρόλους του αρχαίου δράματος αλλά και του νεότερου ρεπερτορίου.

Έτος παραγωγής:2000

Σκηνοθεσία: Στέλιος Ράλλης

Διάρκεια:01:58

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ