Ανδρέας Βουτσινάς – 8 Ιουνίου 2010

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του Ανδρέα Βουτσινά, που έφυγε από τη ζωή στις 8 Ιουνίου 2010, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει ένα επεισόδιο από τη σειρά εκπομπών λόγου:

ΒΑΘΟΣ ΠΕΔΙΟΥ

(video)

Νέο

Στη συγκεκριμένη εκπομπή ο Ανδρέας Βουτσινάς αποκαλύπτει στον Γιάννη Έξαρχο σημαντικές στιγμές της ζωής και της καριέρας του. Θυμάται τα παιδικά του χρόνια στο Χαρτούμ, όπου γεννήθηκε, μιλά για τους γονείς του, που τον λάτρευαν, αλλά και το πολυφυλετικό περιβάλλον που υπήρχε εκεί, το οποίο καθόρισε την προσωπικότητά του. Θυμάται επίσης τις πρώτες εικόνες όταν ήρθε στην Ελλάδα το 1937, τα συναισθήματα που ένιωσε και τις παραστάσεις που έβλεπε μικρός με τη μητέρα του, μέσα από τις οποίες αγάπησε το θέατρο.

Αναφέρεται στα χρόνια που έζησε στην Αγγλία και αποκαλύπτει ότι με τη βοήθεια του Καρόλου Κουν πέρασε στη δραματική σχολή Old Vic, χωρίς να γνωρίζει καλά αγγλικά. Μιλά επίσης για τα χρόνια της Αμερικής, του Actors Studio και για τις προσωπικότητες που γνώρισε και ξεχώρισε εκεί, ανάμεσα τους οι: Τζέραλντιν Πέιτζ, Μέριλιν Μονρόε, Τζέιν Φόντα, Αν Μπάνκροφτ, Γουόρεν Μπίτι, Φέι Ντάναγουεϊ κ.ά Ο γνωστός σκηνοθέτης εξηγεί πώς τον κέρδισε η σκηνοθεσία και αργότερα η διδασκαλία, θυμάται την πρώτη του παράσταση στο Μπρόντγουεϊ με πρωταγωνίστρια την Τζέιν Φόντα, ενώ αναφέρεται και στην προσωπική τους σχέση, όπως και την πρώτη του επαφή με τον κινηματογράφο και τη συνεργασία του με τον Μελ Μπρουκς.

Ο Ανδρέας Βουτσινάς μιλά επίσης για τη συνέχεια της επαγγελματικής του πορείας στην Ελλάδα, όπου επέστρεψε το 1976, για τη ζωή ανάμεσα σε Αθήνα, Παρίσι και Θεσσαλονίκη που ακολούθησε έκτοτε, ενώ εξηγεί γιατί το θέατρο είναι γι’ αυτόν μια πρόβα ζωής και γιατί αντιδρά αρνητικά στην ετικέτα «μεγάλος» που συνηθίζουν να βάζουν στους καλλιτέχνες.

Σκηνοθεσία: Έλντα Καλογρίδη

Παραγωγή: ΕΤ-2, 1995

Δείτε περισσότερα στο http://www.ert-archives.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ