Ανδρέας Βουτσινάς – 1983

Ο Ανδρέας Βουτσινάς υπήρξε ένας από τους πλέον σημαντικούς έλληνες θεατρικούς σκηνοθέτες με διεθνώς αναγνωρισμένη πορεία. Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμώντας την προσφορά του στο ελληνικό θέατρο παρουσιάζει την εκπομπή:

ΠΡΟΣΩΠΑ ΘΕΑΤΡΟΥ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΟΥΤΣΙΝΑΣ

(video)

Το 1983 ο Ανδρέας Βουτσινάς βρίσκεται στην Αθήνα και αναλαμβάνει να σκηνοθετήσει τον θίασο «Ελεύθερη Σκηνή» στην θεατρική παράσταση «Το Σώσε» του Μάικλ Φρεν (Michael Frayn) για τη χειμερινή περίοδο 1983-1984 στο θέατρο Μινώα. Η εκπομπή παρακολουθεί τον Ανδρέα Βουτσινά στις πρόβες της παράστασης, στο σπίτι του και στο πατρικό του στην Κυψέλη. Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης μιλάει για τις σπουδές του στο θέατρο, αρχικά στην Αγγλία στο Old Vic και στη συνέχεια στη Νέα Υόρκη. Αναφέρεται συνοπτικά στη συνεργασία του με ηθοποιούς και σκηνοθέτες, αστέρες του θεάτρου και του κινηματογράφου, όπως ο Ελία Καζάν, η Αν Μπάνκροφτ, η Τζέιν Φόντα και άλλοι. Μιλάει για τη μαθητεία του στο Actors’ studio το 1958 και ειδικά για τον συνιδρυτή της σχολής, Lee Strasberg.

Ο σκηνοθέτης μιλάει επίσης με ιδιαίτερη συγκίνηση για τη συνεργασία του με τη Μελίνα Μερκούρη  και τον Ζιλ Ντασέν (Jules Dassin), περιγράφει πώς επέστρεψε στην Ελλάδα χάρη στη Δέσπω Διαμαντίδου και αναφέρεται  συγκεκριμένα στη συνεργασία του με το ΚΘΒΕ από την οποία ξεχωρίζει την πρώτη του παράσταση εκεί «Η τρελή του Σαγιώ» του Ζαν Ζιρωντού, η οποία ανέβηκε το 1981, καθώς και τις παραστάσεις  «Ελένη» του Ευριπίδη το 1982 και «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη το 1983, γιατί όπως εξηγεί αποτελούν τα τρία πιο «ερευνητικά» έργα του για τα οποία δεν ήταν σίγουρος για το αποτέλεσμα.

Ο Ανδρέας Βουτσινάς επισκέπτεται την ταράτσα στο πατρικό του σπίτι στην οδό Επτανήσου 50. Περιγράφει τις αυτοσχέδιες παραστάσεις που έδινε εκεί ως παιδί και διηγείται ιστορίες για τον παππού και την μητέρα του.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής παρουσιάζονται πλάνα από ταινίες στις οποίες έπαιξε ο Ανδρέας Βουτσινάς όπως «Το μυστήριο με τις 12 καρέκλες» (The twelve chairs) (1970) σε σκηνοθεσία Mell Brooks και «Κραυγή Γυναικών» (1978) σε σκηνοθεσία Ζιλ Ντασέν,  ακούγονται τα κείμενα από προγράμματα παραστάσεων που σκηνοθέτησε ο ίδιος όπως «Το μονό ζευγάρι» του Ν. Σάιμον και «Τσάο» του Μ.Ζ. Ζοβαζόν.

Σημαντικοί άνθρωποι του θεάτρου και του κινηματογράφου (Δέσπω Διαμαντίδου, Γιώργος Αρμένης, Ζωή Λάσκαρη, Όλια Λαζαρίδου, Σταύρος Παράβας, Πέμυ Ζούνη, Ζιλ Ντασέν), καθώς και όλος ο θίασος της «Ελεύθερης σκηνής» (Ντίνος Ηλιόπουλος, Γιώργος Κιμούλης, Άννα Παναγιωτοπούλου, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Τάσος Περζικιανίδης, Μίνα Αδαμάκη, Δημήτρης Χρυσομάλλης, Σταμάτης Φασουλής) εμφανίζονται σε όλη τη διάρκεια της εκπομπής και σχολιάζουν με σύντομες χιουμοριστικές ατάκες το χαρακτήρα και την προσωπικότητα του Ανδρέα Βουτσινά.

Ο Ανδρέας Βουτσινάς έφυγε από τη ζωή στις 8 Ιουνίου 2010.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Διαμαντόπουλος

Έτος παραγωγής: 1983

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ