Αμπέμπε Μπικίλα – 25 Οκτωβρίου 1973

Φέτος συμπληρώνονται 45 χρόνια από το θάνατο του Ολυμπιονίκη Αμπέμπε Μπικίλα, στις  25 Οκτωβρίου 1973. Το Αρχείο της ΕΡΤ, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την ταινία Επικαίρων με το ρεπορτάζ από τον 4ο Διεθνή Μαραθώνιο Δρόμο Αθηνών, στον οποίο ο Αιθίοπας αθλητής έτρεξε ξυπόλητος και τερμάτισε πρώτος.

Ο ΑΜΠΕΜΠΕ ΜΠΙΚΙΛΑ

ΣΤΟΝ 4ο ΔΙΕΘΝΗ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

(video)
Νέο

Τον Μάιο του 1961 ο Αμπέμπε Μπικίλα βρέθηκε στην Ελλάδα, προκειμένου να συμμετάσχει στον 4ο Διεθνή Μαραθώνιο Δρόμο Αθηνών. Στις 7 Μαΐου ξεκίνησε από το Μαραθώνα μαζί με τους υπόλοιπους αθλητές κι αφού διήνυσε ξυπόλητος την κλασική διαδρομή τερμάτισε πρώτος στο Παναθηναϊκό Στάδιο, πετυχαίνοντας νέο ρεκόρ διαδρομής με χρόνο 2 ώρες, 3 λεπτά και 44 δευτερόλεπτα. Ένα χρόνο πριν (1960) είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης, τρέχοντας επίσης ξυπόλητος, ενώ το 1964 στέφθηκε και πάλι χρυσός Ολυμπιονίκης στο Τόκυο, όπου όμως έτρεξε με παπούτσια. Κατέρριψε μάλιστα το παγκόσμιο ρεκόρ, με χρόνο 2 ώρες, 12 λεπτά και 11 δευτερόλεπτα. Ο Αμπέμπε Μπικίλα υπήρξε ο πρώτος αθλητής που κέρδισε τον Μαραθώνιο σε δύο συνεχόμενες Ολυμπιάδες και ο πρώτος Αφρικανός, που κέρδισε μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στο ρεπορτάζ των Επικαίρων παρακολουθούμε την εκκίνηση των αθλητών από το Μαραθώνα και τη διαδρομή τους και παράλληλα τους Διεθνείς Αγώνες Στίβου που διεξάγονται στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Περίπου δύο ώρες μετά τερματίζει εκεί πρώτος ο Αμπέμπε Μπικίλα, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Βέλγο Βαν ντερ Ντρίσε.

Ημερομηνία προβολής: 7 Μαΐου 1961

Παραγωγή: ΓΥΣ (Γενική Διεύθυνση Τύπου και Πληροφοριών)

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ