Άλκης Αλκαίος – 10 Δεκεμβρίου 2012

Φέτος συμπληρώνονται εφτά χρόνια από το θάνατο του ποιητή και στιχουργού Άλκη Αλκαίου, στις 10 Δεκεμβρίου 2012. Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

Η ΑΛΛΗ ΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ
ΑΛΚΗΣ ΑΛΚΑΙΟΣ
(video)

O Λευτέρης Παπαδόπουλος, που παρουσιάζει την εκπομπή, δηλώνει μεγάλος θαυμαστής του Άλκη Αλκαίου (το πραγματικό του όνομα ήταν Βαγγέλης Λιάρος), ο οποίος, όπως τονίζει, είναι ένας ξεχωριστός άνθρωπος και ξεχωριστός στιχουργός. Αναφέρεται επίσης στην επιλογή του να μην βγαίνει στα φώτα της δημοσιότητας, ενώ παρουσιάζει το σημαντικό έργο του.

Ο Άλκης Αλκαίος γεννήθηκε στην Κοκκινιά Θεσπρωτίας και μεγάλωσε στην Πάργα, όπου τελείωσε και το σχολείο. Σπούδασε Νομικά στο πανεπιστήμιο της Αθήνας και εξάσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου για 10 χρόνια. Μέσα από το αφιέρωμα μαθαίνουμε πως γράφτηκε το πρώτο του τραγούδι, στα τέλη της δεκαετίας του ’70, πως έγινε το «Εμπάργκο» με το Θάνο Μικρούτσικο – δίσκος σταθμός για την ελληνική δισκογραφία – το «Εντελβάις» με τον Μάριο Τόκα, ενώ φτάνουμε μέχρι και τις συνεργασίες του με νεότερους τραγουδοποιούς.

Ο Θάνος Μικρούτσικος μιλά για την πρώτη γνωριμία του με τον Άλκη Αλκαίο, το 1977, για τη φιλία που αναπτύχθηκε μεταξύ τους, αλλά και για την πολύχρονη συνεργασία τους. «Ως πρόθεση γράφει τραγούδια για να μελοποιηθούν και άρα κινείται στο επίπεδο του στίχου. Όμως είναι σαφές ότι σχεδόν όλα του τα τραγούδια ή πολλά από αυτά ανήκουν και στην ποίηση», τονίζει. «Ο λόγος του για μένα ήταν πηγή έμπνευσης, ήταν μαθήματα ύφους και ήθους στον ελληνικό λόγο», συμπληρώνει ο Νότης Μαυρουδής. «Η αυστηρή αλλά και τόσο τρυφερή στάση του απέναντι στο ελληνικό τραγούδι τον κάνει να ξεχωρίζει», τονίζει από την πλευρά του ο Μάριος Τόκας.

Για τον Άλκη Αλκαίο μιλά επίσης ο Οδυσσέας Ιωάννου, αλλά και οι: Μαρία Δημητριάδη, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Σωκράτης Μάλαμας, Δημήτρης Μητροπάνος, Χρήστος Θηβαίος, Μίλτος Πασχαλίδης και Μανώλης Λιδάκης, οι οποίοι ερμηνεύουν και τραγούδια του, όπως και οι: Αλκίνοος Ιωαννίδης, Μανώλης Μητσιάς, Γιώργος Νταλάρας, Μελίνα Κανά και Χάρις Αλεξίου.

Συμμετέχει η ηθοποιός Γωγώ Μπρέμπου.
Σενάριο-σκηνοθεσία: Βασίλης Θωμόπουλος
Παραγωγή: ΕΤ-1 2003-2004

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ