Αλέξης Μινωτής – 11 Νοεμβρίου 1990

Κορυφαίος ηθοποιός και σκηνοθέτης, ο Αλέξης Μινωτής, άφησε το δικό του στίγμα στα θεατρικά δρώμενα της Ελλάδας. Φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από το θάνατο του, στις 11 Νοεμβρίου 1990 και το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

 
ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ
(video)

Το ντοκουμέντο με την αυτοβιογραφική του καταγραφή γυρίστηκε το 1982. Ο Αλέξης Μινωτής κάνει μια αναδρομή στην καλλιτεχνική του πορεία. Θυμάται τους ανθρώπους της τέχνης που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πορεία του. Αποφασιστικό γεγονός που τον μαγνήτισε, όπως λέει, και τον έφερε κοντά στο θέατρο ήταν οι παραστάσεις του θιάσου Βεάκη-Νέζερ. Ο Φώτος Πολίτης συνέβαλε καθοριστικά για να συνειδητοποιήσει την αποστολή του στο χώρο της θεατρικής τέχνης, ενώ στη σταδιοδρομία του τον βοήθησαν ο Αιμίλιος Βεάκης και η Μαρίκα Κοτοπούλη. Ιδιαίτερα συγκινητική είναι η αναφορά του στη σύζυγό του Κατίνα Παξινού και την 50χρονη συνεργασία τους. «Υπήρξε για μένα ο καλύτερος εαυτός μου, το υπόδειγμα του καλλιτεχνικού πάθους, η εστία του ενθουσιασμού μου για την τέχνη και για το θέατρο», τονίζει, εξαίροντας την υποκριτική της δεινότητα. «Ήταν η ηθοποιός της ψυχής. Μπορούσε να μεταμορφωθεί εσωτερικά από τον ίδιο τον προσωπικό της πλούτο και να αναδειχθεί ως τραγωδός και ως ηθοποιός όλου του δραματολογίου», συμπληρώνει.

Ο Αλέξης Μινωτής μιλά επίσης για την έναρξη του Εθνικού Θεάτρου, το 1932, εξηγώντας ότι: «Ήταν η πρώτη φορά που το κοινό κατάλαβε ότι ο προορισμός του θεάτρου είναι παιδευτικός και πνευματικός». Θυμάται με αγάπη τους ρόλους που του ανατέθηκαν από το Φώτο Πολίτη, ο κήρυκας στον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου, που ήταν και η εναρκτήριος παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, ο Μάρκος Αντώνιος στον «Ιούλιο Καίσαρα» κ.ά. Στη συνέχεια αναφέρεται στην περιοδεία του στην Αγγλία και στη Γερμανία, στην περίοδο της Κατοχής, που δραπέτευσε στη Μέση Ανατολή, ενώ στη συνέχεια πήγε στην Αμερική, όπου συνάντησε και τη σύζυγό του. Η Κατίνα Παξινού εργαζόταν ήδη εκεί, ενώ ξεκίνησε να εργάζεται και ο ίδιος, τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο. Θυμάται όμως και τις παραστάσεις «Βρικόλακες» του Ίψεν και «Οιδίπους Τύραννος», η οποία παρουσιάστηκε στους Δελφούς το 1951, που σηματοδότησαν την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Ακολούθησαν πολλές και σημαντικές παραστάσεις, η περιοδεία του στην Αμερική, η συμμετοχή του στα Επιδαύρια, που εγκαινιάστηκαν στο καλοκαίρι του 1955, τρεις παραστάσεις στο Θέατρο των Εθνών στο Παρίσι και πολλές στο Εθνικό Θέατρο, αλλά και η συνεργασία του με την Μαρία Κάλλας στην παράσταση «Μήδεια» του Λουίτζι Κερουμπίνι, την οποία σκηνοθέτησε και παρουσιάστηκε στο Ντάλας του Τέξας το 1959 και σε άλλες παραστάσεις. Κατόπιν, η αφήγησή του αφορά στην πορεία του που συνδέεται με την ιστορία του Εθνικού Θεάτρου και την καλλιτεχνική του παραγωγή, αρχικά την περίοδο που διορίζεται καλλιτεχνικός διευθυντής, το 1964, έπειτα ως γενικός διευθυντής και το 1981 ως πρόεδρος του Δ.Σ. του Θεάτρου.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλεται φωτογραφικό υλικό από την πολύχρονη καριέρα του, απόσπασμα από την παράσταση «Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή (πρώτη παραγωγή 1977) και ηχογραφήσεις παραστάσεων με τις φωνές του Αλέξη Μινωτή και της Κατίνας Παξινού. Την εκπομπή προλογίζει ο Γιώργος Σγουράκης.

Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης
Σκηνοθεσία: Χρήστος Παληγιαννόπουλος
Έτος παραγωγής: 1982
Ανάπλαση: 2008

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ