Αλέκος Σακελλάριος – 28 Αυγούστου 1991

Πολυτάλαντος και χαρισματικός, ο Αλέκος Σακελλάριος διακρίθηκε ως θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός, σεναριογράφος δημοσιογράφος και σκηνοθέτης. Φέτος συμπληρώνονται 29 χρόνια από το θάνατο του, στις 28 Αυγούστου 1991. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ
ΑΛΕΚΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΣ
(video)

Οι οικοδεσπότες της εκπομπής Βασίλης Τσιβιλίκας, Μίμης Πλέσσας και Κώστας Φέρρης υποδέχονται τον Αλέκο Σακελλάριο και μαζί θυμούνται μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές της καριέρας του. Η πρώτη ερώτηση που του κάνουν είναι πού ανήκει η ψυχή του. «Το θέατρο, που αγαπάω, το απατούσα με τον κινηματογράφο. Κι ύστερα απάτησα και τον κινηματογράφο με την τηλεόραση. Το τραγούδι ήταν άλλη απάτη», τους απαντά γελώντας και θυμάται την πρώτη του καλλιτεχνική δραστηριότητα, μια παράσταση καραγκιόζη στην αυλή του σπιτιού του. Θυμάται όμως και το πρώτο τραγούδι που έγραψε «Θα ξανάρθεις» μαζί με τον Κώστα Γιαννίδη, που ήταν και η πρώτη μεγάλη επιτυχία του. Παρόλο δε, που έγραψε τους στίχους για πάνω από 1500 τραγούδια, παραδέχεται ότι υπήρξαν στίχοι που πραγματικά τους ζήλεψε.

Ο Αλέκος Σακελλάριος μιλά επίσης για το πρώτο του θεατρικό έργο «Ο βασιλιάς του χαλβά», το οποίο έγραψε μαζί με τον Μήτσο Βασιλειάδη και παρουσιάστηκε στο θέατρο Κοτοπούλη, αλλά και για την απόφαση που πήραν κάποια χρόνια αργότερα μαζί με τον Χρήστο Γιαννακόπουλο να γίνουν θεατρικοί επιχειρηματίες. Θυμάται επίσης  μερικές από τις σημαντικότερες συνεργασίες του, ενώ με μιλά με πολύ συγκίνηση για τον Γιάννη Σπάρτακο, που, όπως αποκαλύπτει, πέρασαν μαζί τα πικρά κατοχικά χρόνια και έκαναν σουξέ από στόμα σε στόμα και από το θέατρο. Κι αυτή είναι η πρώτη έκπληξη που του επιφυλάσσουν οι παρουσιαστές, αφού ο Γιάννης Σπάρτακος μπαίνει στην παρέα τους και μαζί με τη συνεργάτιδα του Κρίσταλ, μας θυμίζουν κάποια από τα τραγούδια που έγραψαν μαζί. Στην παρέα μπαίνουν και η Σπεράντζα Βρανά, ο Γιάννης Βογιατζής και η Μαργαρίτα Ζορμπαλά, οι οποίοι θυμούνται στιγμές μαζί του κι ερμηνεύουν κάποια από τα τραγούδια του. Τέλος, ο Γιώργος Κιμούλης μιλά για την πρώτη γνωριμία και τη συνεργασία του με τον Αλέκο Σακελλάριο στην παράσταση «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης».

Τηλεσκηνοθεσία: Νέστωρ Παβέλλας
Έτος παραγωγής: 1986

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ