Αιμίλιος Βεάκης- 13 Δεκεμβρίου 1884

Στις 13 Δεκεμβρίου 1884 γεννιέται στον Πειραιά ο κορυφαίος ηθοποιός  Αιμίλιος Βεάκης. Τιμώντας την επέτειο των 135 χρόνων από τη γέννησή του μεγάλου καλλιτέχνη, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει την εκπομπή:

ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑ

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΒΕΑΚΗΣ

Στη συγκεκριμένη σειρά εκπομπών ο δημοσιογράφος Φρέντυ Γερμανός, συμπληρώνοντας πορεία 25 χρόνων στην ελληνική τηλεόραση, παρουσιάζει μια ανθολογία από τις παλαιότερες εκπομπές του «Αλάτι και πιπέρι», «Το Πορτραίτο της Πέμπτης», «Πρώτη σελίδα». Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στον σπουδαίο ηθοποιό Αιμίλιο Βεάκη (1884-1951).

Ο Φρ.Γερμανός στο επεισόδιο αυτό της σειράς θυμάται το παλαιότερο αφιέρωμα που είχε κάνει στον μεγάλο ηθοποιό στο πλαίσιο της σειράς «Το Πορτραίτο της Πέμπτης» (το 1976). Στο ξεκίνημα του επεισοδίου ακούγεται σύντομο ηχητικό ντοκουμέντο από την ερμηνεία του Βεάκη στο ρόλο του «Οιδίποδα Τυράννου». Για τον Αιμίλιο Βεάκη μιλούν  οι ηθοποιοί: Μαρία Αλκαίου, Νίκος Χατζίσκος, Αντιγόνη Βαλάκου, Τιτίκα Νικηφοράκη, Θάνος Κωτσόπουλος, Μάνος Κατράκης, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Νίτσα Τσαγανέα, Σωτηρία Ιατρίδου, Δημήτρης Μαλαβέτας, ο παραγωγός της ταινίας «Η φωνή της καρδιάς» Φιλοποίμην Φίνος και τέλος, η σύζυγός του Σμαράγδα Βεάκη. Κάνουν λόγο για την ερμηνευτική του ικανότητα, επισημαίνοντας ιδιαίτερα μία από τις σημαντικότερες παραστάσεις του, τον «Βασιλιά Ληρ», θυμούνται με συγκίνηση στιγμές από τη συνεργασία τους, μεταφέρουν μνήμες και εικόνες από την κοινή παρουσία τους στο θέατρο και τον κινηματογράφο, και προσωπικά τους βιώματα. Η εκπομπή πλαισιώνεται από φωτογραφικό υλικό, καθώς και κινηματογραφημένα για την εκπομπή πλάνα σε σημεία και χώρους που συνδέονται με τη ζωή και την πορεία του (στο Εθνικό Θέατρο, στην οδό Κυψέλης, όπου έζησε μέχρι το θάνατό του). Επίσης, προβάλλονται πλάνα απ’ την κινηματογραφική ταινία «Η φωνή της καρδιάς» και ακούγονται αποσπάσματα από το ημερολόγιο του Αιμίλιου Βεάκη (του 1941), καθώς και ποιήματα από τη συλλογή του «Τα τραγούδια της αγάπης και της ταβέρνας».

Σκηνοθετική επιμέλεια: Στέλιος Ράλλης

Διεύθυνση παραγωγής: Κατερίνα Κατωτάκη

Μουσική τίτλων: Λουκιανός Κηλαηδόνης

Παραγωγή: 1994

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ