40 χρόνια από το θάνατο της Σοφίας Βέμπο – 11 Μαρτίου 1978

Συμπληρώνονται σήμερα 40 χρόνια από το θάνατο της Σοφίας Βέμπο που έφυγε από τη ζωή στις 11 Μαρτίου 1978. Δείτε αφιέρωμα από το Αρχείο της ΕΡΤ στην κορυφαία ερμηνεύτρια που συνέδεσε το όνομά της με το Έπος του ’40 και έμεινε γνωστή ως “τραγουδίστρια της Νίκης” για τον εμψυχωτικό ρόλο των τραγουδιών που ερμήνευσε κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου.

ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑ

ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ

(video)
Νέο

Σειρά εκπομπών στην οποία ο δημοσιογράφος Φρέντυ Γερμανός, συμπληρώνοντας πορεία 25 χρόνων στην ελληνική τηλεόραση, παρουσιάζει μια ανθολογία από τις παλαιότερες εκπομπές του.

Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στη Σοφία Βέμπο (γεν. 1910), μέσα από την παλαιότερη εκπομπή της σειράς «Πορτραίτο της Πέμπτης» (1976-77) και τη συνέντευξη που είχε δώσει στον Φρέντυ Γερμανό. Η σπουδαία τραγουδίστρια, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που πραγματοποιείται στο σπίτι της τον Οκτώβριο του 1976, ξεφυλλίζει τις σελίδες της ιστορίας και μιλάει για την καλλιτεχνική της πορεία. Οι τότε στρατιώτες Γιώργος Νάκος, Γιώργος Χριστοδούλου, Μένιος Μανωλιτσάκης μιλούν για τις παραστάσεις της Βέμπο στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής, τα πατριωτικά τραγούδια και τη συμβολή της στην εμψύχωση των στρατευμάτων, ενώ για την Σοφία Βέμπο μιλά ακόμη ο σύντροφός της Μίμης Τραϊφόρος. Τέλος, η Βέμπο ερμηνεύει, πλαισιωμένη από μια ομάδα μαθητών Γυμνασίου που ήρθαν να της ζητήσουν να τραγουδήσει στη σχολική τους γιορτή, κάποια από τα γνωστά τραγούδια («Στον πόλεμο βγαίνει ο Ιταλός», «Χωριάτα» και «Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του»).

Η εκπομπή εμπλουτίζεται με αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό από τον ελληνο-ιταλικό πόλεμο του 1940, την απελευθέρωση της Αθήνας το 1944, φωτογραφίες του θιάσου της Βέμπο, καθώς και φωτογραφίες από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ενώ ακούγονται ακόμα τραγούδια που είχε ερμηνεύσει.

Έτος παραγωγής: 1993

Σκηνοθεσία: Στέλιος Ράπτης

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ