Χρυσός Φοίνικας στις Κάννες για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο – 24 Μαΐου 1998 (video)

Σαν σήμερα, στις 24 Μαΐου του 1998, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος βραβεύεται στο 51ο Διεθνές  Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών, με τον Χρυσό Φοίνικα  για την ταινία του «Μία αιωνιότητα και μία ημέρα» (“Eternity and a Day”, 1998). Όπως αναφέρεται και από τον ίδιο τον Αγγελόπουλο η υπόθεση της ταινίας έχει ως κεντρικό πρόσωπο τον Αλέξανδρο, ένα μεσόκοπο συγγραφέα, ο οποίος ασχολείται με το ημιτελές έργο του Σολωμού «Ελεύθεροι πολιορκημένοι». Οι δυνάμεις του ποιητή έχουν εξαντληθεί, κι ο ίδιος βαδίζει προς το θάνατο. O χρόνος που του απομένει, ανήκει στις αναμνήσεις, στον απολογισμό μιας ζωής, γεμάτης χαμένες ευκαιρίες και λάθος κινήσεις. Μόνο μία κίνηση υπάρχει ακόμα: μια τυχαία συνάντηση μ’ ένα άστεγο αγόρι, παιδί των φαναριών. Προσκολλάται σ’ αυτό το παιδί, αναβάλλει την «αναχώρηση» και παρατείνει την αιωνιότητα κατά μία μέρα, για να μεταφέρει στον μικρό του φίλο κάτι από τη γνώση του, ν’ αφήσει τα ίχνη του πάνω σε κάποιον, μέσα από το βλέμμα του οποίου θα σωθεί εκείνος που φεύγει. Η ταινία βραβεύτηκε επίσης με επτά διακρίσεις στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ενώ έλαβε και το Oικουμενικό Βραβείο της Καθολικής Εκκλησίας. Οι κριτικές που γράφτηκαν για το «Μία αιωνιότητα και μία μέρα» υπήρξαν διθυραμβικές, τόσο στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στο εξωτερικό.  Το σενάριο και η σκηνοθεσία της ταινίας ήταν του Θ. Αγγελόπουλου, στο σενάριο συνεργάστηκαν οι Tonino Guerra, Giorgio Silvagni και Πέτρος Μάρκαρης, η φωτογραφία του Γιώργου Αρβανίτη, ενώ η μουσική ήταν της Ελένης Καραϊνδρου.  Πρωταγωνίστησαν οι  Bruno Ganz, Isabelle Renauld, Fabrizio Bentivoglio, Ελένη Γερασιμίδου, Αχιλλέας Σκέβης, Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Ίρις Χατζηαντωνίου, ενώ ο Πέτρος Φυσσούν  δάνεισε  τη φωνή του στον Μπρούνο Γκαντζ και η Πέμυ Ζούνη στην  Ιζαμπέλ Ρενό.

Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από τη σημαντική διάκριση για τον Έλληνα δημιουργό παρουσιάζει την εκπομπή:

ΤΙ ΤΡΕΧΕΙ;

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ “ΜΙΑ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΕΡΑ”

(video)

Η δημοσιογράφος Άννα Παναγιωταρέα παίρνει συνέντευξη από τον σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο με αφορμή τη βράβευση της ταινίας του «Μία αιωνιότητα και μία ημέρα» στις Κάννες στις 24 Μαΐου 1998. Ο Θ. Αγγελόπουλος μιλάει την ταινία, τις προγραμματισμένες προβολές της στο εξωτερικό οι οποίες θα λάμβαναν χώρα σε περισσότερες από εξήντα χώρες και για τον πρωταγωνιστή της, Μπρούνο Γκάντζ, τη μεγάλη του θεατρική και κινηματογραφική του πορεία, αλλά και το απωθημένο που είχε ο ίδιος ως σκηνοθέτης να συνεργαστεί μαζί του. Θυμάται συγκινητικές σκηνές από τα γυρίσματα της ταινίας, αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο επέλεξε αλλά και συνεργάστηκε με τον μικρό Αχιλλέα Σκέβη, ενώ δίνει τη συμβουλή στους θεατές να μην περιμένουν τίποτα μπαίνοντας στην αίθουσα για να δουν την ταινία του.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Θ. Αγγελόπουλος αναφέρεται στη Θεσσαλονίκη, μια πόλη που αγάπησε και την οποία έβαλε σε πέντε διαφορετικές ταινίες του, αστειεύεται με τα πλάνα και τις σκηνές που έχουν κοπεί από τον ίδιο από τις ταινίες του και σχολιάζει τη δυσκολία που προκαλεί η μεγάλη διάρκεια των ταινιών στην εμπορική τους εκμετάλλευση από τους διανομείς. Μιλάει επίσης για τη θάλασσα στο κινηματογραφικό του έργο, για την προσωπική του κινηματογραφική γραφή, ενώ θυμάται περιστατικά όπως τη συνάντηση με τον Μαρτσέλλο Μαστρογιάννι και την ατάκα που του είπε: «Η ποίηση δεν είναι ποτέ μελαγχολική» και τη σύγκρουση με τον Χάρβεϊ Καϊτέλ στα γυρίσματα για την ταινία «Το βλέμμα του Οδυσσέα». Υπογραμμίζει τη σημασία που έχουν τα ταξίδια στη ζωή του, και  ο κινηματογράφος ως μέσο ψυχανάλυσης του εαυτού του. Τέλος σχολιάζει την αναγκαιότητα των συνεντεύξεων στο πλαίσιο του προγράμματος προώθησης των ταινιών του σε φεστιβάλ και άλλες εκδηλώσεις σε Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης προβάλλονται πλάνα από τις ταινίες του Θ. Αγγελόπουλου: “Τοπίο στην ομίχλη”, “Μία αιωνιότητα και μία μέρα”, “Ταξίδι στα Κύθηρα”, “Το μετέωρο βήμα του πελαργού”, “Το βλέμμα του Οδυσσέα”, “Ο μελισσοκόμος”.

Παρουσίαση: ΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ

Σκηνοθεσία: ΣΠΥΡΟΣ ΔΑΓΚΛΗΣ

Έτος παραγωγής: 1998

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος