Χρόνης Μπότσογλου: Αφιέρωμα στον ζωγράφο, χαράκτη και γλύπτη που έφυγε από τη ζωή το 2022 (video)

Σύνοψη
  • Το Αρχείο της ΕΡΤ για την επέτειο δύο ετών από τον θάνατο του Χρόνη Μπότσογλου, στις 4 Μαρτίου 2022, προτείνει αφιέρωμα στον καλλιτέχνη από την εκπομπή «Ιστορία των Χρόνων μου»
  • Το επεισόδιο της εκπομπής παρουσιάζει τον Χρόνη Μπότσογλου, ο οποίος επικεντρώνει την αφήγησή του στο 1977, χρονιά μεταβατική για το έργο και τη ζωή του

Ο ζωγράφος, χαράκτης και γλύπτης Χρόνης Μπότσογλου, ένας από τους σημαντικότερους εικαστικούς καλλιτέχνες της χώρας μας, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1941, μαθήτευσε στο φροντιστήριο του Πάνου Σαραφιανού και έπειτα σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, στο εργαστήριο του Γιάννη Μόραλη, ως υπότροφος του ΙΚΥ. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του η ζωγραφική του διαμορφώθηκε ως ρεαλιστική και αποτύπωνε ένα πολιτικά στρατευμένο βλέμμα, ενταγμένο στον κριτικό ρεαλισμό. Μαζί με τους Γιάννη Βαλαβανίδη, Κλεοπάτρα Δίγκα, Κυριάκο Κατζουράκη και Γιάννη Ψυχοπαίδη ίδρυσε την ομάδα  «Νέοι Έλληνες Ρεαλιστές» (1971-1973), δηλώνοντας μια σημαντική κριτική καλλιτεχνική παρουσία  κατά την περίοδο της δικτατορίας.

Πριν τη δικτατορία εντάχθηκε στην «Ομάδα Τέχνης Α», συνεργάστηκε με το περιοδικό «Επιθεώρηση Τέχνης», με το «Ελεύθερο Θέατρο» (1973), αλλά και στην μεταπολίτευση με το «Κέντρο Εικαστικών Τεχνών» (1974-1976), ενώ εντάχθηκε και στην «Ομάδα για την Επικοινωνία και την Εκπαίδευση στην Τέχνη». Ο Μπότσογλου αντιμετώπισε την σχέση της ζωγραφικής του με το ρεαλισμό ως ιδεολογική, ενώ παράλληλα αξιοποίησε και όλες τις ευκαιρίες αυτής της επαφής προκειμένου να διευρύνει τη σχεδιαστική και χρωματική προσέγγιση των εικαστικών μορφών. Από τη μεταπολίτευση και μετά οι καλλιτεχνικές του αναζητήσεις τον φέρνουν σε επαφή με μια αναζήτηση της σχέσης της ανθρώπινης παρουσίας με τη ζωγραφική, υπογραμμίζοντας έτσι ολοένα και περισσότερο τη σημασία των μορφών και των αυτοβιογραφικών στοιχείων. Η μετεξέλιξη του καλλιτεχνικού του ύφους θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένας προσωπικός εξπρεσιονισμός.

Ο Μπότσογλου το 1989 εκλέγεται καθηγητής στην ΑΣΚΤ, την περίοδο 2001-2005 είναι πρύτανης και δίδάσκει μέχρι το 2008, παρουσίασε πάνω από 50 ατομικές και συμμετείχε σε δεκάδες ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, εικονογράφησε ποιητικές συλλογές, συνεργάστηκε με λογοτέχνες και έγραψε τρία δικά του βιβλία. Ο Χρόνης Μπότσογλου έφυγε από τη ζωή στις 4 Μαρτίου 2022.

Το Αρχείο της ΕΡΤ για την επέτειο δύο ετών από το θάνατο του Χρόνη Μπότσογλου, παρουσιάζει την εκπομπή:

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΟΥ

ΧΡΟΝΗΣ ΜΠΟΤΣΟΓΛΟΥ – 1977

Η σειρά «Η Ιστορία των Χρόνων Μου» παρουσιάζει τον ζωγράφο Χρόνη Μπότσογλου, ο οποίος επικεντρώνει την αφήγησή του στο 1977, χρονιά μεταβατική για το έργο και τη ζωή του. Είναι η χρονιά που βρίσκει τον καλλιτέχνη, στρατευμένο στην αριστερή οργάνωση ΕΚΚΕ, να παρουσιάζει στην γκαλερί «Κοχλίας» της Θεσσαλονίκης έργα του επηρεασμένα από τον σοσιαλιστικό ρεαλισμό, όπως η σειρά σχεδίων με τίτλο «Οικοδόμοι». Είναι ωστόσο και η εποχή της αμφισβήτησης, καθώς τελικά αποχωρεί από το ΕΚΚΕ και συγχρόνως αλλάζει ο προσανατολισμός του στη ζωγραφική, που γίνεται πλέον πιο διεισδυτική, αναδεικνύοντας την υπαρξιακή διάσταση των μορφών που εικονίζει. Ο Χρ. Μπότσογλου αναφέρεται στα πολιτικά γεγονότα που σημάδεψαν το 1977 και στο πώς ο απόηχος από αυτά αποτυπώθηκε στα έργο του. Μιλά για τον τρόπο δουλειάς του κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις επιρροές που δέχτηκε στη διαμόρφωση της καλλιτεχνικής του αντίληψης. Ο ίδιος από τον χώρο του ατελιέ του παρουσιάζει τις καλλιτεχνικές του δημιουργίες με τίτλο «Κυριακή απόγευμα», «Αυτοπροσωπογραφία» και «Πεντάπτυχο».

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, πλάνα αρχείου προβάλλουν τα σημαντικότερα γεγονότα του 1977, όπως τη διεξαγωγή των εκλογών της 20ής Νοεμβρίου, τη δίκη της χήρας του Μάο Τσε Τουνγκ και τέλος τη νομιμοποίηση του κομμουνιστικού κόμματος της Ισπανίας και την επιστροφή της Πασιονάρια (Ντολόρες Ιμπραρούρι) στη χώρα της.

Σενάριο – Σκηνοθεσία: ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ

Διεύθυνση Παραγωγής: ΘΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

Έτος παραγωγής: 2005

Δείτε περισσότερα: archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος