Βίκυ Μοσχολιού: 80 χρόνια από τη γέννησή της (video)

Στις 23 Μαΐου 1943 γεννήθηκε η μεγάλη ερμηνεύτρια Βίκυ Μοσχολιού. Τραγούδησε μεγάλες επιτυχίες του ελληνικού πενταγράμμου σε στίχους των σημαντικότερων ποιητών και στιχουργών ενώ τη φωνή της εμπιστεύτηκαν οι σπουδαιότεροι Έλληνες συνθέτες. Ήταν από τις πρώτες ερμηνεύτριες που τραγούδησαν σε μπουάτ, κάνοντας τις κυριότερες εμφανίσεις της στον «Ζυγό» και το «Ζουμ» της Πλάκας, στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Έφυγε από τη ζωή το 2005.

Για τα 80 χρόνια από τη γέννησή της, το Αρχείο της ΕΡΤ θυμάται τη Βίκυ Μοσχολιού μέσα από την εκπομπή:

ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΥΑ
ΒΙΚΥ ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ

(video)

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαστεφάνου φιλοξενεί στην εκπομπή “Μουσική Βραδυά” το 1976, τη Βίκυ Μοσχολιού. Η σπουδαία ερμηνεύτρια μιλάει για τα παιδικά της χρόνια και το ξεκίνημά της στο λαϊκό τραγούδι. Μας ξεναγεί στη γειτονιά της Αγίας Βαρβάρας όπου μεγάλωσε, κοντά στο Αιγάλεω, ενώ προβάλλεται φωτογραφικό υλικό από προσωπικές-οικογενειακές της στιγμές. Παρακολουθούμε επίσης, γυρίσματα στο σπίτι του Σταύρου Ξαρχάκου στην Καλλιδρομίου, απ’ όπου ο συνθέτης αναφέρεται στη γνωριμία του με την Β. Μοσχολιού το 1963 και θυμάται την πρώτη μουσική συνεργασία τους, όταν αναζητούσε νεαρή τραγουδίστρια να συμμετάσχει στην ταινία “Λόλα”, εκεί που ερμήνευσε το πρώτο της τραγούδι «Χάθηκε το φεγγάρι». Τραγουδούν μαζί το «Μάτια βουρκωμένα» σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου και στίχους Νίκου Γκάτσου, ενώ ο Σταύρος Ξαρχάκος συνοδεύει στο πιάνο.

Σε όλη τη διάρκεια της εκπομπής η Β. Μοσχολιού τραγουδά μεγάλες της επιτυχίες ενώ εμφανίζεται να ερμηνεύει για πρώτη φορά ρεπερτόριο της Βέμπο. Προβάλλεται ακόμη, απόσπασμα από παλιότερη εκπομπή του Παπαστεφάνου του 1975 αφιερωμένη στον Ζωρζ Μουστακί όπου μαζί με τη Β. Μοσχολιού ερμηνεύουν το τραγούδι «Μεσόγειος» σε μουσική του Ζωρζ Μουστακί και στίχους Δημήτρη Χριστοδούλου.

Ξεχωριστή, επίσης, στιγμή της εκπομπής, η συνάντηση της Δήμητρας Γαλάνη, της Χάρις Αλεξίου και της Βίκυς Μοσχολιού στο στούντιο της Αγ.Παρασκευής, και η από κοινού ερμηνεία τους στο «Τα τρένα που φύγαν» σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου και στίχους Βαγγέλη Γκούφα & Βασίλη Ανδρεόπουλου. Περιλαμβάνονται τέλος, πλάνα από το καμαρίνι της σε μπουάτ της Πλάκας όπου τραγουδούσε η Β. Μοσχολιού την περίοδο των γυρισμάτων της εκπομπής, με την ίδια να μιλάει για τη δουλειά της εκεί.

Γυρίσματα έγιναν επίσης στο δάσος της Καισαριανής με τη Βίκυ Μοσχολιού στο τραγούδι «Νυν και αεί» σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου και στίχους Νίκου Γκάτσου. Ακούγονται επίσης τα τραγούδια: «Ξύπνησε η πόλη» σε μουσική Γιάννη Σπανού και στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, «Τα δειλινά» σε μουσική Γιώργου Ζαμπέτα και στίχους Χαράλαμπου Βασιλειάδη (Τσάντα), «Ο αρκουδιάρης» σε μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου και στίχους Κώστα Βίρβου, «Πι πι το παπί» σε μουσική Γιώργου Χατζηνάσιου και στίχους Γιώργου Κανελλόπουλου, «Χάθηκε το φεγγάρι» σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου και στίχους Βαγγέλη Γκούφα, «Χαράμι» σε μουσική Μιχάλη Σουγιούλ και στίχους Μίμη Τραϊφόρου, «Ο άνθρωπός μου» σε μουσική Μενέλαου Θεοφανίδη και στίχους Μίμη Τραϊφόρου, «Ξενύχτησα στην πόρτα σου» σε μουσική Γιώργου Χατζηνάσιου και στίχους Γιώργου Κανελλόπουλου, «Προσκύνημα» σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου και στίχους Ιάκωβου Καμπανέλλη, «Βάλε κι άλλο πιάτο στο τραπέζι» σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου και στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου και «Η νύχτα» σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου και στίχους Νίκου Γκάτσου.

Στους τίτλους αρχής, η Βίκυ Μοσχολιού τραγουδά ανέκδοτο τραγούδι του Νίκου Γκάτσου «Η αγάπη».

Ημερομηνία πρώτης μετάδοσης: 19 Οκτωβρίου 1976
Σκηνοθεσία: Γιώργος Μίχος

Επιμέλεια-Παρουσίαση: Γιώργος Παπαστεφάνου

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος