Σοφία Βέμπο: Σπάνιο οπτικοακουστικό ντοκουμέντο από επιθεώρηση του 1967 (video)

Σύνοψη
  • Η Σοφία Βέμπο, η «τραγουδίστρια της Νίκης», έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, στις 11 Μαρτίου 1978
  • Το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει ένα μοναδικό οπτικοακουστικό ντοκουμέντο, στο οποίο έχει καταγραφεί η ξεχωριστή εμφάνιση της Σοφίας Βέμπο στη θεατρική σκηνή το 1967

Η Σοφία Βέμπο, η «τραγουδίστρια της Νίκης» έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, στις 11 Μαρτίου 1978.

Κορυφαία ερμηνεύτρια και ηθοποιός με μια επιτυχημένη πορεία από τη δεκαετία του 1930 στο χώρο του ελαφρού τραγουδιού, έγινε εθνικό σύμβολο και ταυτίστηκε με το πατριωτικό τραγούδι μετά την κήρυξη του πολέμου του 1940. Μεταπολεμικά απέκτησε τη δική της θεατρική σκηνή, το «Θέατρο Βέμπο», στο οποίο επανέφερε με επιτυχία την επιθεώρηση, ανεβάζοντας θεαματικές παραγωγές, ενώ με τις χαρακτηριστικές της ερμηνείες ήταν εκείνη που εδραίωσε το «αρχοντορεμπέτικο» τραγούδι.

Με αφορμή τη συμπλήρωση σαράντα έξι ετών από τον θάνατο της εμβληματικής αυτής προσωπικότητας του τραγουδιού, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει ένα μοναδικό οπτικοακουστικό ντοκουμέντο, στο οποίο έχει καταγραφεί η ξεχωριστή εμφάνιση της Σοφίας Βέμπο στη θεατρική σκηνή το 1967.

ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ

ΘΕΑΤΡΟ ΒΕΜΠΟ, 1967

Απόσπασμα από την επιθεώρηση «Μίνι μίνι και μποτάκια και το Μάη.. αραπάκια» που ανέβηκε τον Φεβρουάριο 1967 στο Θέατρο Βέμπο, από τον θίασο Σοφίας Βέμπο, Άννας και Μαρίας Καλουτά και Τάκη Μηλιάδη. Το επιθεωρησιακό έργο υπογράφουν οι Ναπολέων ΕλευθερίουΓιώργος Οικονομίδης και Μίμης Τραϊφόρος, η σύνθεση της μουσικής είναι του Γιώργου Κατσαρού, η χορογραφία της Αλίκης Βέμπο και η σκηνογραφία του Νίκου Ζωγράφου.

Το απόσπασμα της παράστασης περιλαμβάνει την εμφάνιση της Σοφίας Βέμπο στο φινάλε του πρώτου μέρους της παράστασης. Η τραγουδίστρια ερμηνεύει με μοναδικό τρόπο μαζί με όλο τον θίασο, ένα ποτ πουρί από γνωστές και αγαπημένες της επιτυχίες. Συγκεκριμένα παρουσιάζονται τα εξής τραγούδια: «Τσιγγάνα μαυρομάτα», «Πόσο λυπάμαι», «Τριαντάφυλλα κι αγάπη», «Χειμώνας», «Αθήνα και πάλι Αθήνα»,  «Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά», «Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του», «Καινούργια τώρα ζωή», «Η Ταμπακιέρα», « Ο άνθρωπός μου», «Η θειά μ’ η Αμερσούδα».

Παραγωγή: 1967

Δείτε περισσότερα: https://archive.ert.gr/

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος