Σαν παλιό σινεμά: Αφιέρωμα στην Καίτη Πάνου (video)

Η Καίτη Πάνου, αξιόλογη ηθοποιός, διακρίθηκε στον κινηματογράφο και στο θέατρο ενώ υποδύθηκε σημαντικούς ρόλους και σε τηλεοπτικές σειρές. Κομψή και φινετσάτη φιγούρα του ελληνικού σινεμά, ήταν μια από τις πρώτες πρωταγωνίστριες του ελληνικού κινηματογράφου στα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του ’40. Από νωρίς ξεχώρισε για τις υποκριτικές της επιδόσεις ως παιδί-θαύμα και σε ηλικία μόλις 16 ετών έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο. Σπούδασε στη “Σχολή Ηθοποιών Κινηματογράφου” του Γ. Θεοδοσιάδη. Από το 1961 άρχισε να εμφανίζεται και στο θέατρο. Πρωταγωνίστησε σε παραστάσεις του ελευθέρου θεάτρου, όπως «Έξω οι κλέφτες», με τον θίασο του Μίμη Φωτόπουλου και συνεργάσθηκε με δημοφιλείς ηθοποιούς. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 ολοκλήρωσε την 35χρονη θεατρική της πορεία. Η τελευταία θεατρική της εμφάνιση ήταν το 1997 στο έργο «Επικίνδυνες Σχέσεις» του Λακλό, όπου υποδύθηκε την κυρία Ντε Ροζμόντ, σε σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου.

Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή τη συμπλήρωση 15 χρόνων από τον θάνατο της ηθοποιού στις 17 Μαΐου 2008 παρουσιάζει το αφιέρωμα:

ΣΑΝ ΠΑΛΙΟ ΣΙΝΕΜΑ
ΚΑΙΤΗ ΠΑΝΟΥ

(video)

Η εκπομπή «Σαν Παλιό Σινεμά» σκιαγραφεί τα πορτρέτα ηθοποιών του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, ξεδιπλώνοντας την προσωπική τους ιστορία ή την πορεία τους στην τέχνη. Το επεισόδιο αυτό είναι αφιερωμένο στην ηθοποιό Καίτη Πάνου όπου η ίδια αφηγείται σημαντικές στιγμές της καλλιτεχνικής της διαδρομής.

Γίνεται αναφορά στην πρώτη της επαφή με το θέατρο, ξεχωρίζοντας ως παιδί-θαύμα και κάνοντας τις πρώτες της εμφανίσεις στο παιδικό θέατρο της Αντιγόνης Μεταξά. Η Καίτη Πάνου μιλά, επίσης, για το ξεκίνημα της πορείας της στον κινηματογράφο το 1943 πλάι στον κορυφαίο Αιμίλιο Βεάκη, στη δραματική ταινία του Δημήτρη Ιωαννόπουλου «Η φωνή της καρδιάς», που ήταν η πρώτη ταινία της νεοσύστατης Φίνος Φιλμ.

Ξεχωρίζει το ρόλο της στην ταινία «Άννα Ροδίτη» (1948) εμφανιζόμενη δίπλα στον Λάμπρο Κωνσταντάρα, με τον οποίο συμπορεύτηκε στη μεγάλη οθόνη και έγινε γνωστή στο πλατύ κοινό ως παρτενέρ του. Η ίδια μιλά για την προσωπικότητα του Λάμπρου Κωνσταντάρα. Θυμάται, ακόμη, ηθοποιούς με τους οποίους συνεργάστηκε επί σειρά ετών στο θέατρο παίζοντας σε θιάσους γνωστών πρωταγωνιστών. Δεν παραλείπει να σχολιάσει την αγάπη του κόσμου την οποία εισέπραξε. Μιλά για την προσωπική της επιλογή να απέχει από το θέατρο ωστόσο εξομολογείται πως της λείπει η σκηνή και το πλατό. Για την Καίτη Πάνου και το ταλέντο της μιλά στην εκπομπή ο Δημήτρης Κωνσταντάρας.

Προβάλλονται χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από ελληνικές ταινίες στις οποίες συμμετείχε η Καίτη Πάνου, όπως «Η φωνή της καρδιάς», «Άννα Ροδίτη», «Ο τρελοπενηντάρης», «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης», και φωτογραφικό υλικό. Ο φακός της εκπομπής κατέγραψε πλάνα από στιγμές της προσωπικής της ζωής.

Δημοσιογραφική έρευνα-παρουσίαση: Αντώνης Πρέκας
Σκηνοθεσία: Πάνος Κέκας
Έτος παραγωγής: 2001

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος