Ρέθυμνο: Από την Κρήτη στον Σαγγάριο… – Έκθεση ντοκουμέντων

Η μεγαλύτερη πολεμική προσπάθεια του Ελληνικού Έθνους όπου χιλιάδες Ελλήνων στρατιωτών, έφτασαν πολεμώντας έως τα βάθη της Ανατολίας, παρουσιάζεται στον επισκέπτη μέσα από σπάνιο φωτογραφικό υλικό και αντικείμενα.

Στόχος της έκθεσης είναι να ανακινήσει το ενδιαφέρον για την εκστρατεία 1919-22 μέσα από σπάνια αντικείμενα και φωτογραφίες που προσδίδουν μια δραματικότητα. Πρόκειται για ένα θέμα λιγότερο γνωστό στους νεότερους καθώς έχουμε μείνει με τις εντυπώσεις και τις ιστορίες του δράματος του Μικρασιατικού Ελληνισμού, που ακολούθησε μετά.

Ρέθυμνο: Από την Κρήτη στον Σαγγάριο… – Έκθεση ντοκουμέντων
Αναπαράσταση επιτελικού γραφείου κατά την Εκστρατεία προς την Άγκυρα

Η Μικρασιατική εκστρατεία, ήταν η πιο μεγάλη φωτογραφική ιστορική καταγραφή πολεμικών γεγονότων της χώρας, που λόγω της ατυχούς έκβασης δεν έγινε και τόσο γνωστή. Επαγγελματίες φωτογράφοι, πολεμικοί ανταποκριτές και ξένοι, συνόδεψαν τα Ελληνικά στρατεύματα πέρα από το Σαγγάριο και κατέγραψαν την καθημερινή ζωή του στρατιώτη στο μέτωπο.

Ρέθυμνο: Από την Κρήτη στον Σαγγάριο… – Έκθεση ντοκουμέντων
Τουρκικές οβίδες εκρήγνυνται μπροστά από τις ελληνικές θέσεις στο Εσκή Πολατλί. Το Πολατλί ήταν το ανώτατο σημείο προχώρησης του Ελληνικού Στρατού. Απο το σημείο αυτό η Άγκυρα απείχε μόλις 40χλμ (αδημοσίευτη πρώτη φορά στην ΕΡΤ)

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο διοργανωτής της έκθεσης, ιστορικός ερευνητής και συλλέκτης, Δημήτρης Σκαρτσιλακης, “από το μέτωπο όμως στέλνονταν και οι αναμνηστικές φωτογραφίες των στρατιωτών που πόζαραν μπροστά από ένα πανί με πατριωτικά συνθήματα και την επιγραφή «Ενθύμιον Μικράς Ασίας», ή το όνομα μιας πόλης.

Ρέθυμνο: Από την Κρήτη στον Σαγγάριο… – Έκθεση ντοκουμέντων
Ο Κωνσταντίνος παρασημοφορεί οπλίτες μετά την φονική μάχη του Εσκή Σεχίρ (αδημοσίευτη, πρώτη φορά στην ΕΡΤ)

Σε αρκετές περιπτώσεις η φωτογραφία αυτή θα ήταν το τελευταίο αναμνηστικό ενός ανθρώπου που έμεινε για πάντα εκεί και θα τοποθετούνταν με ευλάβεια σε ένα τοίχο του σπιτιού έως ότου μερικές γενιές παρακάτω σβήσει και αυτή η ανάμνηση. Εσκί Σεχίρ, Αφιόν Καραχισάρ, Σαγγάριος, Ουσάκ, Προύσα, Κοβαλίτσα, Μανγκάλνταγ, αλμυρά έρημος κ.α., είναι μερικά από εξωτικά ονόματα περιοχών που ξεθώριασαν στη λαϊκή μνήμη όταν έφυγαν και οι τελευταίοι βετεράνοι της εκστρατείας. Πόλεις και τοπωνύμια της Μικράς Ασίας που ήταν συνδεδεμένα με σκληρές πολύνεκρες μάχες.

Ρέθυμνο: Από την Κρήτη στον Σαγγάριο… – Έκθεση ντοκουμέντων
Προσωπικά αντικείμενα Ρεθυμνιωτη αξιωματικού που μετείχε στην εκστρατεία

Η έκθεση αποτελείται από εννέα φωτογραφικές ενότητες με τα κυριότερα στρατιωτικά γεγονότα της περιόδου, έως την είσοδο του Τουρκικού στρατού στη Σμύρνη. Εφημερίδες και έντυπα, στρατιωτικοί χάρτες, λάφυρα, εξοπλισμός Ελλήνων και Τούρκων είναι μερικά από τα αντικείμενα που μπορεί να δει κάποιος, καθώς και τρία διοράματα σε φυσικό μέγεθος που αναπαριστούν με μεγάλη ακρίβεια την στρατιωτική καθημερινότητα της εποχής. Μοναδικά εκθέματα είναι και κάποια από τα προσωπικά αντικείμενα του Ελευθερίου Βενιζέλου που ανήκουν στη συλλογή του μουσείου.

Ρέθυμνο: Από την Κρήτη στον Σαγγάριο… – Έκθεση ντοκουμέντων
Ο Στρατός διαβαίνει τον Σαγγάριο

Η διοργάνωση της έκθεσης είναι από το σύλλογο φίλων του ιστορικού λαογραφικού μουσείου Ρεθύμνου ενώ τα εκθέματα είναι από το αρχείο και συλλογή Δ. Σκαρτσιλάκη και από εκείνη του ίδιου του λαογραφικού μουσείου Ρεθύμνου.

Ρέθυμνο: Από την Κρήτη στον Σαγγάριο… – Έκθεση ντοκουμέντων
Αντικείμενα συσσιτίου “καραβάνες” που έφεραν πίσω όσοι επέστρεψαν

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος