“Έφυγε” ο κοινοτάρχης που τέλεσε τον πρώτο πολιτικό γάμο στην Ελλάδα

Ήταν το μακρινό πια 1982 και η ημερομηνία έδειχνε 18 Ιουλίου. Σε ένα ορεινό χωριό της Ικαρίας, το Φραντάτο, ο κοινοτάρχης (επί σειρά ετών) Σπύρος Πλακίδας, έκανε τον πρώτο πολιτικό γάμο στη χώρα.

Η θεσμική δυνατότητα δόθηκε με τον νόμο 1250/82 (ΦΕΚ Α 46/07.04.1982) και με μεγάλες αντιδράσεις από τους κόλπους Εκκλησίας. Το σχετικό νομοσχέδιο εισήχθη προς συζήτηση στη Βουλή στις 17 Φεβρουαρίου 1982 και ψηφίστηκε στις 22 Μαρτίου. Η νύφη ήταν η κόρη του κοινοτάρχη Σταματούλα Πλακίδα και ο γαμπρός ο Δημήτρης Μαύρος από τη Νάξο και ο γάμος έγινε στο κοινοτικό κατάστημα.

Αντιδράσεις από εκκλησιαστικούς κύκλους εκφράστηκαν και προς τον κοινοτάρχη που όμως δεν τον απέτρεψαν από την επιλογή του.

Χρόνια πριν, ο Σπύρος Πλακίδας, παιδάκι στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έκανε το προσφυγικό ταξίδι, από την Ικαρία, στην Τουρκία, στη Συρία και ακολούθως σε καταυλισμό Ελλήνων προσφύγων στο Βελγικό Κονγκό. Εδώ και λίγες μέρες δεν βρίσκεται πια στη ζωή, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στο νησί που υπηρέτησε όσο λίγοι. To “τελευταίο αντίο” έγινε με πολιτική κηδεία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος