Πριν 40 χρόνια, σαν σήμερα, η Γκερνίκα του Πάμπλο Πικάσο επέστρεψε οριστικά στην Μαδρίτη

“Κυρίες και κύριοι, σας ενημερώνω ότι σήμερα ταξιδέψατε με έναν πολύ ιδιαίτερο συνεπιβάτη: την Guernica, που επιστρέφει στην Ισπανία και συνταξίδεψε μαζί μας”.

Με αυτά τα λόγια πριν 40 χρόνια, στις 10 Σεπτεμβρίου του 1981, ο πιλότος του Boeing της Iberia που πραγματοποιούσε την αεροπορική πτήση Ν. Υόρκη- Μαδρίτη ενημέρωνε τους επιβάτες ότι ένα από τα σημαντικότερα έργα τέχνης στον κόσμο, η “Γκερνίκα” του Πάμπλο Πικάσο, επέστρεφε στην Ισπανία. Οι ξαφνιασμένοι επιβάτες άρχισαν τα χειροκροτήματα.

Είχαν περάσει σχεδόν έξι χρόνια από τον θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο και ο πιο διάσημος πίνακας του Πικάσο, φορτωμένος με όλους τους συμβολισμούς της σύγχρονης ιστορίας της Ισπανίας, επέστρεφε μετά από 44 χρόνια από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη (MoMA). Κι αυτό γιατί η απαίτηση του Πικάσο ήταν το έργο του να κατέληγε στην πατρίδα του μόνο όταν οι δημοκρατικές ελευθερίες θα είχαν αποκατασταθεί.

Η πόλη Γκερνίκα, η οποία βρίσκεται στην Βιθκάγια της χώρας των Βάσκων, στις 26/4/1937 κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου (1936-1939) βομβαρδίστηκε από Γερμανούς και Ιταλούς στην αποκαλούμενη επιχείρηση Cóndor. Χίτλερ και Μουσολίνι ως σύμμαχοι του Άξονα θέλησαν να βοηθήσουν τον Φράνκο στον πόλεμό του κατά των Δημοκρατικών που προκάλεσε με στρατιωτικό πραξικόπημα με στόχο την κατάλυση της Δεύτερης Ρεπούμπλικα (1933-1939). Η πόλη καταστράφηκε ολοσχερώς και ο Πάμπλο Πικάσο εμπνεύστηκε τη δική του “Γκερνίκα”, που εδώ και δεκαετίες ξεκουράζεται σε μία από τις αίθουσες του μουσείου μοντέρνας τέχνης Ρέινα Σοφία της Μαδρίτης. Τα ερείπια της Γκερνίκα και το έργο τέχνης του Πικάσο αποτελούν παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης.

Ως γνωστόν, ο Πικάσο ζωγράφισε το έργο μετά από αίτημα της κυβέρνησης της Δεύτερης Δημοκρατίας της Ισπανίας για να λάβει μέρος στη Διεθνή Έκθεση Παρισιού το 1937, εκπροσωπώντας την δημοκρατική Ισπανία εν μέσω πολέμου. Για την παραγγελία ο Πικάσο πληρώθηκε 300.000 σημερινά ευρώ. Οι ιστορικοί μέχρι σήμερα είχαν αποδεχτεί ότι στην αρχή ο Πικάσο δεν είχε ξεκάθαρο τι θα ζωγράφιζε. Μέχρι που έμαθε για τον βομβαρδισμό της βασκικής πόλης.

Από το 1997 τα ταξίδια της Guernica σε διάφορα μουσεία στον κόσμο, τελείωσαν. Μετά από 32 μεταφορές της από την χρονιά που ζωγραφίστηκε από τον Πικάσο , η Guernica πλέον δεν συμμετέχει σε καμία από τις εκθέσεις άλλων μουσείων στον κόσμο. Οι μετακινήσεις, της έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές τόσο στο πλαίσιό της όσο και στον ίδιο τον πίνακα, εξηγούν οι ειδικοί και οποιαδήποτε αλλαγή θερμοκρασίας ή υγρασίας μπορεί να της προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά. Η διοίκηση του Ρέινα Σοφία υποστηρίζει ότι ο πίνακας δεν είναι μόνο κληρονομιά όλων των Ισπανών, αλλά ένα σημαντικό κομμάτι στην ιστορία της τέχνης του αιώνα μας, οπότε το μουσείο αισθάνεται υπεύθυνο για τη φυσική του ασφάλεια και την συντήρησή του.

Ανταπόκριση από τη Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος