Πέντε χρόνια χωρίς τον Στέλιο Βαμβακάρη – 17 Ιουνίου 2019 (video)

Σύνοψη
  • Σαν σήμερα πριν από 5 χρόνια έφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Βαμβακάρης, γιος του «πατριάρχη» του ρεμπέτικου, Μάρκου Βαμβακάρη
  • Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την επέτειο πέντε ετών από το θάνατό του παρουσιάζει την εκπομπή: ΝΕΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Ο Στέλιος Βαμβακάρης, γιος του «πατριάρχη» του ρεμπέτικου, Μάρκου Βαμβακάρη,  γεννήθηκε στον Πειραιά το 1947 και ξεκίνησε τη μουσική του πορεία δίπλα στον πατέρα του από την ηλικία των δώδεκα ετών. Συνεργάστηκε με μεγάλες μορφές του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού όπως οι Γιάννης Παπαϊωάννου, Βασίλης Τσιτσάνης, Στράτος Παγιουμτζής, Βαγγέλης Περπινιάδης, Γιώργος Ζαμπέτας, Καίτη Γκρέυ, Βίκυ Μοσχολιού, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Σωτηρία Μπέλλου, Παύλος Σιδηρόπουλος, Νίκος Ξυλούρης και Γιώργος Νταλάρας. Τον απασχόλησε η συγγένεια του αμερικάνικου blues και του ρεμπέτικου. Στη μουσική του χρησιμοποίησε διαφορετικά κουρδίσματα του τρίχορδου μπουζουκιού, τα λεγόμενα ντουζένια του Μάρκου και συνέθεσε τραγούδια που συνδύαζαν το ρεμπέτικο του Πειραιά και τα blues. Το 1988 ηχογράφησε με τον Louisiana Red το άλμπουμ με τίτλο «Το μπλουζ συναντά το Ρεμπέτικο». Το μουσικό του ταλέντο αναγνωρίστηκε διεθνώς, έδωσε συναυλίες σε όλο τον κόσμο και μεταξύ άλλων έπαιξε μαζί με τον Τζον Λι Χούκερ στη Σουηδία, εμφανίστηκε στο φεστιβάλ World Got The Blues στο Λονδίνο με τον Taj Mahal και την Cesária Évora, αλλά και στο Palais des Beaux Arts στο Βέλγιο στο φεστιβάλ Balkan Trafik. Είχε ασχοληθεί και με τη μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο και για την ταινία του Γιώργου Πανουσόπουλου «Μια μέρα τη νύχτα». Ο Στέλιος Βαμβακάρης έφυγε από τη ζωή στις 17 Ιουνίου 2019.

Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την επέτειο πέντε ετών από το θάνατό του παρουσιάζει την εκπομπή:

ΝΕΑ ΠΡΟΣΩΠΑ 

ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ – ΔΟΜΕΝΙΚΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ

Η μουσική εκπομπή «Νέα Πρόσωπα» παρουσιάζει τους γιούς του μεγάλου ρεμπέτη Μάρκου Βαμβακάρη, τους Στέλιο και Δομένικο Βαμβακάρη. Ο Στέλιος Βαμβακάρης τονίζει ότι η γνωριμία με τους μεγάλους δημιουργούς του λαϊκού τραγουδιού, όπως τον Μάρκο Βαμβακάρη, τον Βασίλη Τσιτσάνη και τον Γιάννη Παπαϊωάννου μπορεί να βοηθήσει όποιον θέλει να γράψει καλό λαϊκό τραγούδι. Ο Στέλιος Βαμβακάρης μιλάει για τη σημασία της παράδοσης του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού. Εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο γράφει τους στίχους του και επισημαίνει τις διαφορές των νέων μουσικών που παίζουν μπουζούκι σε σχέση με τις τεχνικές και τη δεξιοτεχνία των παλιών μουσικών. Χαρακτηρίζει τύχη και ατυχία μαζί ότι υπήρξε πατέρας του ο Μάρκος Βαμβακάρης, ένας αξεπέραστος μουσικός, έμαθε όμως από εκείνον τα μυστικά του μπουζουκιού και γι’ αυτό μπορεί να γράφει τα δικά του λαϊκά τραγούδια.

Ο Δομένικος Βαμβακάρης τονίζει ότι χάρη στον πατέρα του απέκτησε καλές λαϊκές βάσεις και καταφέρνει μέσα από το λαϊκό τραγούδι να εκφράζει τον πόθο της λαϊκής ψυχής, μιλάει για την μουσική παράδοση και την κληρονομιά από τον πατέρα του, τη γνώση πάνω στο μπουζούκι, τα ταξίμια και τα κουρδίσματα τους τα λεγόμενα «καραντουζένια» ή «μακάμια». Αναφέρεται επίσης στις μουσικές του σπουδές, τη διδασκαλία ως μουσικός και την αξιοποίηση των γνώσεων του τόσο από την κλασσική όσο και από την λαϊκή μουσική. Εξηγεί την ανάγκη στήριξης της σύγχρονης μουσικής  στην παραδοσιακή μουσική και την εισαγωγή νέων και νεωτερικών στοιχείων σε αυτή. Με εξαίρετες σπουδές στη μουσική, είναι δάσκαλος του μπουζουκιού και του πιάνου, συνδυάζει στα τραγούδια του στοιχεία από την λαϊκή, την κλασσική και την τζαζ μουσική.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ακούγονται τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη και των δυο γιων του, του Στέλιου και του Δομένικου, όπως «Τα Ματόκλαδα σου Λάμπουν» του Μάρκου Βαμβακάρη, «Θέλω να αρχίσω τη ζωή», σε μουσική του Στέλιου Βαμβακάρη και στίχους του πατέρα του, «Το Λεωφορείο» σε μουσική του Στέλιου Βαμβακάρη και στίχους του Κώστα Κοφινιώτη, «Εγώ για σε ξενύχταγα» σε μουσική του Στέλιου Βαμβακάρη και στίχους του πατέρα του Μάρκου, «Θέλω να φύγεις και να πας» σε μουσική του Στέλιου Βαμβακάρη και στίχους του Κώστα Κοφινιώτη, «Όλοι Οι Ρεμπέτες Του Ντουνιά» σε μουσική του Μάρκου Βαμβακάρη, «Μάνα μου η Ανατολή» σε μουσική του Δομένικου Βαμβακάρη και στίχους του Παναγιώτη Φαλάρα, «Ένας μπήκε στην καρδιά μου» σε μουσική του Δομένικου Βαμβακάρη και στίχους της Αφροδίτη Πουλάκη, «Δε Θα Κυλίσω Στον Γκρεμό» σε μουσική Του Δομένικου Βαμβακάρη και στίχους του Βασίλη Παπαδόπουλου και το «Νύχτωνε στη Σαλόνικα» σε μουσική του Δομένικου Βαμβακάρη και στίχους του Παναγιώτη Φαλάρα.

Σκηνοθεσία: ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΗ

Διεύθυνση Παραγωγής: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΩΤΑΚΗ

Έτος παραγωγής: 1983

Δείτε περισσότερα: http://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος