Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας: Άγρια Ελλάδα, Μέτσοβο – Η Σαλαμάνδρα της Φωτιάς (video)

Συμπληρώνονται φέτος 30 χρόνια από την καθιέρωση της 22ας Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας από τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, η οποία έγινε το 1993. Στόχος από τον εορτασμό της συγκεκριμένης ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση σε θέματα βιοποικιλότητας και διατήρησης της πανίδας και της χλωρίδας. Τα συγκεκριμένα ζητήματα αποκτούν ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας μιας και απειλούνται με εξαφάνιση πολλά είδη ζώων και φυτών σε όλο τον κόσμο.

Ειδικότερα και σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΗΕ, το 12% του συνόλου των πτηνών του πλανήτη και το 10% των φυτών και των ζώων της Γης απειλούνται με εξαφάνιση, εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και της υποβάθμισης των βιοτόπων. Ο επιστήμονες προειδοποιούν ότι έως το 2050 θα έχει εξαφανιστεί το ένα τρίτο της πανίδας από τη Γη, εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να ευαισθητοποιηθούμε σε σχέση με ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα επεισόδιο της σειράς ”Άγρια Ελλάδα” παραγωγής 2020, στο οποίο παρουσιάζεται η πλούσια πανίδα και χλωρίδα της περιοχής του Μετσόβου και της τεχνητής λίμνης του Αώου.

ΑΓΡΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
ΜΕΤΣΟΒΟ – Η ΣΑΛΑΜΑΝΔΡΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ

Σειρά ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει το οδοιπορικό δύο νέων στην άγρια φύση της Ελλάδας και σε διάφορους από τους Εθνικούς Δρυμούς της χώρας μας. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο προβάλλονται το Μέτσοβο, η τεχνητή Λίμνη Αώου, η ιδιαίτερη πανίδα και χλωρίδα της περιοχής καθώς και το σπάνιο είδος της σαλαμάνδρας της φωτιάς.

Η εκπομπή ξεκινά με πανοραμικά πλάνα της περιοχής του Μετσόβου. Οι δύο παρουσιαστές της εκπομπής Ηλίας Στραχίνης και Νικόλαος Τσολερίδης φτάνουν σε ένα καταφύγιο στο βουνό για να περάσουν τη νύχτα. Έπειτα ξεκινούν την περιήγησή τους στην τεχνητή λίμνη του Αώου. Στην συνέχεια, βρίσκουν το σπάνιο είδος του μακεδονικού τρίτωνα και μιλάνε για αυτό αφού πρώτα εξετάζουν ένα αρσενικό και ένα θηλυκό μακεδονικό τρίτωνα, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και τον τρόπο με τον οποίο ζευγαρώνουν.

Έπειτα περιηγούνται μέσα στο δάσος της περιοχής και συναντούν μια σαλαμάνδρα της φωτιάς. Μιλούν για τα χαρακτηριστικά της ως είδος. Αμέσως μετά, οι συντελεστές της εκπομπής, αναδεικνύουν και ένα ξεχωριστό είδος φυτών, τις ορχιδέες, μιλούν για αυτό και δείχνουν τον σωστό τρόπο μεταφύτευσής τους. Τέλος συνεχίζουν την πεζοπορία τους και η εκπομπή κλείνει με αναφορά στο φυσικό τοπίο του Αωού.

Έτος παραγωγής: 2020
Παρουσίαση: Ηλίας Στραχίνης, Νίκος Τσολερίδης
Σκηνοθεσία: Γιώργος Σκανδαλάρης
Κείμενο αφήγησης: Γιώργος Μαντζουρανίδης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος