Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας – 22 Μαΐου (video)

Σύνοψη
  • Η Παγκόσμιας Ημέρα Βιοποικιλότητας αφορά ζητήματα όπως την βιοποικιλότητα και την ανάδειξη της σημασίας της ποικιλίας των ζωικών και φυτικών ειδών για την ίδια την επιβίωση του ανθρώπινου είδους
  • Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας, 22 Μαΐου, παρουσιάζει την εκπομπή: ΣΠΟΡΟΣ

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Βιοποικιλότητας στις 22 Μαΐου καθιερώθηκε το 1993 από τα Ηνωμένα Έθνη και έχει στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ανθρώπων σε ζητήματα που αφορούν την βιοποικιλότητα και την ανάδειξη της σημασίας της ποικιλίας των ζωικών και φυτικών ειδών για την ίδια την επιβίωση του ανθρώπινου είδους, για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της φτώχειας σε διεθνές επίπεδο. Οι εκθέσεις του ΟΗΕ και η επιστημονική κοινότητα επισημαίνουν ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα και η υποβάθμιση των υδροβιότοπων απειλεί με εξαφάνιση το 12% του συνόλου των πτηνών του πλανήτη και το 10% των φυτών και των ζώων της Γης, ενώ προειδοποιούν ότι οι κλιματικές αλλαγές θα εξαφανίσουν το 30% της πανίδας στη Γη.

Στην Ελλάδα απειλούνται με εξαφάνιση η καστανή αρκούδα, η μεσογειακή φώκια, η χελώνα καρέτα – καρέτα, η αγριόγατα, ο γυπαετός, η πέστροφα, ενώ σε κίνδυνο βρίσκονται ο λύκος, το τσακάλι, ο ασβός, το ζαρκάδι και το ελάφι.

Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας, 22 Μαΐου, παρουσιάζει την εκπομπή:

ΣΠΟΡΟΣ

ΣΠΟΡΟΣ ΙΔΕΩΝ – ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗΣ

(video)

Σε αυτό το επεισόδιο της σειράς εκπομπών «Σπόρος», παρουσιάζεται το Εθνικό Πάρκο της Λίμνης Κερκίνης, ο σημαντικότερος υδροβιότοπος της Ευρώπης για παρατήρηση πουλιών. Η εκπομπή παρουσιάζει μια σειρά από οικολογικές δράσεις και συνεργατικές και καινοτόμες επιχειρηματικές προσπάθειες στον γεωργικό κτηνοτροφικό και τουριστικό τομέα οι οποίες υποστηρίζουν, πραστατεύουν, προάγουν και εξαρτώνται άμεσα από τη βιοποικιλότητα του εθνικού πάρκου. Έτσι προβάλλεται η σημασία της για το οικοσύστημα, αλλά και για την ανάπτυξη της περιοχής και το επαγγελματικό και βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της. Κάτοικοι της περιοχής, επιχειρηματίες, εργαζόμενοι και επιστήμονες μιλούν για τη σημασία της λίμνης Κερκίνης και τους τρόπους με τους οποίους η βιοποικιλότητα ομορφαίνει τη ζωή στην ευρύτερη περιοχή και παρέχει δυνατότητες ανάπτυξης και επιχειρηματικής δραστηριότητα. Η εκπομπή περιλαμβάνει εξαιρετικές λήψεις από τη λίμνη, τα αποδημητικά πτηνά, τα τοπία και τις όμορφες γειτονικές περιοχές, αναδεικνύοντας τη φυσικά κάλλη του τόπου και την αρμονική ανάπτυξη των καινοτόμων επιχειρηματικών δράσεων οι οποίες ακολουθούν τα σύγχρονα οικολογικά μοντέλα τουρισμού, επιχειρηματικότητας και καινοτομίας τα οποία αντιμετωπίζουν συνολικά τη διατήρηση της βιοποικιλότητας ως όρο πραγματικής ανάπτυξης, συνύπαρξης και επιβίωσης του ανθρώπου μαζί με το φυσικό περιβάλλον.

Πιο συγκεκριμένα ο Νίκος Γάλλιος μιλάει για τον τουρισμό στη λίμνη Κερκίνης, τις  οικοπεριηγήσεις, τις βαρκάδες, την παρατήρηση των πτηνών και την φωτογραφία, ενώ εξηγεί ότι περισσότεροι από 3.000 φωτογράφοι και παρατηρητές πτηνών  την επισκέπτονται κάθε χρόνο από όλο τον κόσμο. Ο Θωμάς Γκιουμπρεντζής, ψαράς, μιλάει  για την παραγωγικότητα της λίμνης, τη σημασία της αλλαγής του νερού το οποίο συνεισφέρει στην ποσότητα και ποιότητά της αλιείας. Ο Τρύφωνας Γιαντσίδης, ιδιοκτήτης κτηνοτροφικής μονάδας με βουβάλια, εξηγεί την σχεδόν εξαφάνιση του είδους, τη σημασία του χαρακτηρισμού του ως ελληνικό είδος και τη χρηματοδότηση για τη διατήρησή του, ενώ αναφέρεται στις δυσκολίες και τις ευκαιρίες κέρδους λόγω της υψηλής ποιότητας των προϊόντων που παρέχει η εκτοφή των ελληνικών βουβαλιών, αλλά και για τις δυνατότητες αγροτουρισμού. Ο Στέργιος Καλέσης, ο οποίος μετέτρεψε με μεγάλη επιτυχία ένα παλιό χάνι σε ξενώνα μιλάει για το εγχείρημα μετεγκατάστασης από την πόλη στο χωριό, την υποστήριξη των ντόπιων και των επισκεπτών, εξηγεί την προσπάθεια για αναπαλαίωση και ανακαίνιση του χανιού και τη διακόσμησή του με αντίκες και παλιά αντικείμενα αναβιώνοντας την ατμόσφαιρα της ζωής στην περιοχή από παλιότερες εποχές, αλλά  και τις γεύσεις των εποχών αυτών με παραδοσιακές βασισμένες σε τοπικά προϊόντα.  Ο Δρ. Θεόδωρος Ναζηρίδης, δασολόγος και γενικός συντονιστής Φορέα Διαχείρισης, Του Εθνικού Πάρκου Κερκίνης  μιλάει για τη λίμνη και το εθνικό πάρκο Λίμνης Κερκίνης, για τα πάνω από 300 είδη πουλιών και εξηγεί ότι η ουσιαστική προστασία της περιοχής πρέπει να συνοδεύεται με ανάπτυξη για να έχει αποτέλεσμα και διάρκεια.  Αντίστοιχα ο Γιάννης Ρέκλος μιλάει τα για οικολογικά προγράμματα και την καλλιέργεια της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Ο Νίκος Καρτάλης, Διευθυντής Φορέα Διαχείρισης Σπηλαίου Αλιστράτης παρουσιάζει το σπήλαιο Αλιστράτης, τις καινοτόμες δράσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρονται εκεί, αλλά και το μοναδικό ρομπότ ξεναγό «Περσεφόνη». Η Θάλεια  Καραφύλλη, υπεύθυνη  παραγωγής και σχεδιασμού προϊόντων με βάση αρωματικά φυτά και βότανα, εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο παράγονται αυτά και τη φιλοσοφία πίσω από την επιχειρηματική αυτή δράση. Οι δύο φίλοι Άκης Πεχλιβανίδης και Βαγγέλης Ζλατίντσης, μιλούν για την πρόκληση που αντιμετώπισαν για να καταφέρουν να στήσουν και να αναπτύξουν την εταιρία παραγωγής μελιού στην περιοχή, η οποία προσφέρει υψηλής ποιότητας προϊόντα τα οποία εξάγονται και σε χώρες με μεγάλη παραγωγή μελιού και υπογραμμίζουν τις δυσκολίες, αλλά και την επιμονή και το πάθος, τον επαγγελματισμό και την μελέτη ως τα βασικά εργαλεία που άνοιξαν το δρόμο της επιτυχίας. Επίσης  ο Γιώργος Τάσσης, διευθύνων σύμβουλος ιχθυοτροφείου  και βιοτεχνίας καπνιστών ψαριών  και ειδικά πέστροφας, μιλάει για την παραγωγή και το εστιατόριο με συνταγές πέστροφας, την μονάδα επεξεργασίας, την επιμονή στην ποιότητα και την πιστοποίηση, τα αργά αλλά σταθερά βήματα προς την επιτυχία και την καθιέρωση στην αγορά. Αντίστοιχα ο Λευτέρης Μπάδας, πρόεδρος του συνεταιρισμού επαγγελματιών Αγκίστρου μιλάει για την ίδρυση του συνεταιρισμό το 2010, όπου οι κάτοικοι του χωριού με ίσα ποσοστά διατήρησαν τα λουτρά στην κατοχή του χωριού, επιτυγχάνοντας σταθερή ανάπτυξη και μηδενική ανεργία. Κίνητρό τους ήταν ο φόβος να μην συμβεί στο χωριό τους η εγκατάλειψη των λουτρών που παρατηρήθηκε σε άλλους δήμους, έτσι λοιπόν ενδιαφέρθηκαν και κατάφεραν με προσπάθεια και συνεργασία να τα λειτουργούν σωστά. Τέλος ο Λευτέρης Σαββίδης, ιδιοκτήτης εστιατορίου  εξηγεί την απόφαση να λειτουργήσει ένα εστιατόριο σε έναν παλιό σταθμό τρένου, περιγράφει την πρωτότυπη ιδέα την οποία υποστήριξε με αντίστοιχες συνταγές και τοπικά προϊόντα.

Έρευνα-σενάριο-παρουσίαση: ΘΥΜΙΟΣ ΚΑΚΟΣ

Σκηνοθεσία-Διεύθυνση φωτογραφίας: ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Έτος Παραγωγής: 2022

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος