Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου: Η ιστορία των ραδιοφωνικών σίριαλ (video)

Η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 13 Φεβρουαρίου όπως ανακηρύχθηκε από την UNESCO το 2011. Τον Ιανουάριο του 2013 εγκρίθηκε επίσης από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ως διεθνής ημέρα. Αποφασίστηκε η ημερομηνία αυτή κατά την οποία το 1946 πρωτολειτούργησε το ραδιόφωνο του ΟΗΕ. Ο εορτασμός εφιστά την προσοχή στη μοναδική αξία του ραδιοφώνου, το οποίο παραμένει το μέσο για την προσέγγιση του ευρύτερου κοινού και αυτή τη στιγμή υιοθετεί τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις. Η UNESCO ενθαρρύνει όλες τις χώρες να γιορτάσουν αυτήν την Ημέρα αναλαμβάνοντας ποικίλες δραστηριότητες.

Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου: Η ιστορία των ραδιοφωνικών σίριαλ (video)

Το φετινό θέμα εστιάζει στο παρελθόν, το παρόν και το δυναμικό μέλλον του ραδιοφώνου με τίτλο “Ραδιόφωνο: ένας αιώνας ενημέρωσης, ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης”. Το Αρχείο της ΕΡΤ συμμετέχοντας στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου παρουσιάζει ένα τεκμήριο με σπάνιο υλικό από την ιστορία των ραδιοφωνικών σίριαλ, τα οποία αποτελoύσαν ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο στη σχέση του ραδιοφώνου με το κοινό του.

Ειδικά τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 αισθηματικές ή περιπετειώδεις εκπομπές σε καθημερινές συνέχειες, που χαρακτηριστικά ονομάστηκαν «σαπουνόπερες», γνώρισαν μεγάλη ακροαματικότητα και τα πρόσωπα των ηρώων και ηρωίδων ειδωλοποιήθηκαν. Τα «Πικρή, μικρή μου αγάπη» με πρωταγωνιστές τον Στέφανο Ληναίο και την Έλλη Φωτίου, «Η οικογένεια Παπαδοπούλου»«Μοιραία συνάντηση», «Αργά το βράδυ», «Τα νύχια της Γκεστάπο» και άλλα πολλά υπήρξαν τεράστιες ραδιοφωνικές επιτυχίες που το σενάριο υπόγραφαν συγγραφείς όπως ο Βαγγέλης Γκούφας και ο Γιάννης Φίλιππας.

ΕΡΕΥΝΑ
ΤΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΑ ΣΗΡΙΑΛ

Δημοσιογραφική εκπομπή με θέματα από την ελληνική πραγματικότητα, που μεταδιδόταν από την ΕΡΤ τις δεκαετίες ’70 και ‘80. Θέμα της συγκεκριμένης εκπομπής είναι τα ραδιοφωνικά σίριαλ: πώς παράγονται και τι προσφέρουν στον ακροατή; Προάγουν ή όχι το πολιτιστικό επίπεδο; Στην εκπομπή μιλούν δημοσιογράφοι, ηθοποιοί, συγγραφείς και λογοτέχνες που ασχολούνται με το μέσο του ραδιοφώνου. Μεταδίδονται συνεντεύξεις από έρευνα του κοινού που ακούει ραδιοφωνικά σίριαλ. Η έρευνα έγινε με αφορμή την ακροαματικότητα της εκπομπής με τίτλο «Η μεγάλη νύχτα».

Δημιουργοί που καθιερώθηκαν μέσα από γνωστές επιτυχημένες ραδιοφωνικές σειρές της δεκαετίας του ’60 όπως ο Βαγγέλης Γκούφας, ο σεναριογράφος των κλασικών σήριαλ «Οικογένεια Παπαδόπουλου», «Πικρή μικρή μου αγάπη» και ο Γιάννης Φίλιππας, δημιουργός των επιτυχιών «Μοιραία συνάντηση», «Ιστορίες στα χρόνια της κατοχής» «Οι κληρονόμοι» και «Αργά το βράδυ», μιλούν για τη δομή των ραδιοφωνικών σήριαλ, τις διαφορές τους από τα τηλεοπτικά σήριαλ, τη χρονική τους διάρκεια, τα θέματά τους, τους ήρωες και την επίδραση τους στο κοινό.

Ο Αλέξης Τριανταφύλλου, παραγωγός επιτυχημένων ραδιοφωνικών σήριαλ, περιγράφει πώς παράγεται ένα ραδιοφωνικό σήριαλ και πώς επιτυγχάνεται η μεγάλη ακροαματικότητα. Μιλά για το ρόλο των πολυεθνικών και των διαφημιστικών μηνυμάτων κατά τη καθημερινή πρωινή μετάδοση των εκπομπών, που απευθύνονταν κυρίως στη γυναίκα νοικοκυρά.  Ιδιαίτερη συζήτηση γίνεται στην εκπομπή για τα κείμενα των ραδιοφωνικών σειρών και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι συγγραφείς κατά τη συγγραφή του σεναρίου λαμβάνοντας υπόψη και τις προτιμήσεις του κοινού.

Μιλούν, επίσης, ηθοποιοί των ραδιοφωνικών σειρών όπως οι Στέφανος Ληναίος, Γιώργος Τζώρτζης, Κώστας Καρράς και Μπέτυ Αρβανίτη αναπτύσσοντας τον προβληματισμό σχετικά με το επίπεδο των ραδιοφωνικών σήριαλ, την εκλαΐκευση των κειμένων και την ευθύνη του συγγραφέα.

Στη διάρκεια της εκπομπής ακούμε ηχητικό αρχείο από το μυθιστόρημα «Η μεγάλη νύχτα» που μεταδιδόταν σε συνέχειες από το ραδιόφωνο της ΥΕΝΕΔ, με αφορμή διαγωνισμό βασισμένο στο συγκεκριμένο σήριαλ που είχε τεράστια απήχηση στο κοινό. Διαβάζεται και γράμμα ακροάτριας στο πλαίσιο του διαγωνισμού. Παρακολουθούμε επίσης τους ηθοποιούς Μπέτυ Βαλάση, Πόπη Λάζου, Κατερίνα Μπούρλου και Νίκο Λυκομήτρο την ώρα της ηχογράφησης ραδιοφωνικού σήριαλ στο στούντιο, οι οποίοι στην εκπομπή σχολιάζουν τη συμμετοχή τους σε αυτό.

Έτος παραγωγής: 1978
Σκηνοθεσία: Ντίνος Μαυροειδής
Παραγωγός: Δημήτρης Ποντίκας
Ημερομηνία πρώτης προβολής: 28 Δεκεμβρίου 1978
ΕΡΤ

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος