Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος – 5 Ιουνίου (video)

Σύνοψη
  • Για το 2024 η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με κεντρικό σύνθημα #GenerationRestoration, δίνει έμφαση στην αποκατάσταση, την ερημοποίηση και την ανθεκτικότητα στην ξηρασία
  • Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ το ντοκιμαντέρ: ΑΝΥΔΡΗ ΓΗ

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Για το 2024 η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με κεντρικό σύνθημα #GenerationRestoration, δίνει έμφαση στην αποκατάσταση, την ερημοποίηση και την ανθεκτικότητα στην ξηρασία.

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ το ντοκιμαντέρ:

ΑΝΥΔΡΗ ΓΗ

(video)

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Ντοκιμαντέρ για το περιβάλλον που προβλήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας, στις 17 Ιουνίου 2011. Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται τα αίτια που προκαλούν την ερημοποίηση των εδαφών η οποία συνδέεται με την υποβάθμιση της γης και τη μείωση της παραγωγικότητας. Ο κίνδυνος της ερημοποίησης είναι μεγάλος όπου επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες και χαμηλή βροχόπτωση. Απειλές για τα δάση της Μεσογείου αποτελούν η κλιματική αλλαγή και η έκλυση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Εκτός όμως από τους φυσικούς παράγοντες, γίνεται λόγος για τη σημαντική ευθύνη που φέρει ο ίδιος ο άνθρωπος και ο τρόπος που ασκεί τις δραστηριότητές του: η διάβρωση των εδαφών, η εντατικοποίηση της γεωργίας, οι πυρκαγιές, η αποψίλωση των δασών, η εντατική κτηνοτροφία –υπερβόσκηση, οι αστικές επεκτάσεις, η τουριστική επέκταση, η εξορυκτική δραστηριότητα, τα μεγάλα έργα υποδομών, η εγκατάλειψη της υπαίθρου. Γίνεται ακόμη αναφορά στις επιπτώσεις της ερημοποίησης, όπως η περιβαλλοντική μετανάστευση. Οι εκτιμήσεις για το μελλοντικό κλίμα προβλέπουν μεγαλύτερη ένταση βροχοπτώσεων που θα επιτείνουν τα φαινόμενα διάβρωσης και ερημοποίησης εδαφών. Στο ντοκιμαντέρ ανιχνεύεται επίσης ο ρόλος της πολιτείας και προτείνονται μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν σε εθνικό επίπεδο όπως, η σωστή διαχείριση των βοσκοτόπων για την ισορροπία περιβάλλοντος και κτηνοτροφίας ή οι κατάλληλες γεωργικές πρακτικές. Επισημαίνεται η ανάγκη της ευαισθητοποίησης σχετικά με την ενημέρωση του ανθρώπου για την αξία της γης καθώς και της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Μιλούν οι ειδικοί για το θέμα: Ελένη Μπριασούλη, καθηγήτρια τμ. Γεωγραφίας Πανεπιστημίου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Κοσμάς, καθηγητής εδαφολογίας Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δρ. Δημήτρης Σαρρής, δενδροκλιματολόγος, Βασίλης Παπαναστάσης, ομότιμος καθηγητής Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Παναγιώτης Μανίκης, φυσικός καλλιεργητής υπεύθυνος κέντρου φυσικής καλλιέργειας. Στο ντοκιμαντέρ ενσωματώθηκαν πλάνα από ταξίδι του σκηνοθέτη στην Αργεντινή το 2009 που παρουσιάζουν τη μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας με την τεχνική των σβώλων για την αναβλάστηση έρημων περιοχών.

Σενάριο – σκηνοθεσία: Βαγγέλης Ευθυμίου
Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Κορδελάς, Γιάννης Κολόζης, Βαγγέλης Ευθυμίου
Έτος παραγωγής: 2011

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος