Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου: Βούλα Μάστορη, Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου, Ευγένιος Τριβιζάς και Ζωή Βαλάση (video)

Σύνοψη
  • Στις 2 Απριλίου, ημέρα γενεθλίων του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου
  • Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ τη Βούλα Μάστορη, τη Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου, τον Ευγένιο Τριβιζά και τη Ζωή Βαλάση στην εκπομπή «Άξιον Εστί» του 1997

Στις 2 Απριλίου, ημέρα γενεθλίων του σπουδαίου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805) γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Ο εορτασμός αυτός καθιερώθηκε από το Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (International Board on Books for Young People-IBBY) το 1966,  με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να στρέψει την προσοχή στα παιδικά βιβλία. Κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλον τον κόσμο. Το 2023 υπεύθυνο για το μήνυμα αλλά και την αφίσα ήταν το ελληνικό τμήμα της ΙΒΒΥ, ενώ για το φετινό υλικό του εορτασμού υπεύθυνη χώρα είναι η Ιαπωνία, με το εξής μήνυμα: «Διασχίστε τις θάλασσες με τα φτερά της φαντασίας!»

Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου προτείνει το εξής τηλεοπτικό τεκμήριο:

ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ

ΒΟΥΛΑ ΜΑΣΤΟΡΗ  ΛΟΤΗ ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ  ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΤΡΙΒΙΖΑΣ  ΖΩΗ ΒΑΛΑΣΗ

Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς εκπομπών για το βιβλίο «Άξιον Εστί», που παρουσιάζει ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, είναι αφιερωμένο στο παιδικό βιβλίο.

Προσκεκλημένοι του Βασίλη Βασιλικού είναι τέσσερεις σημαντικοί συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας: η Βούλα Μάστορη, η Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου, ο Ευγένιος Τριβιζάς και η Ζωή Βαλάση, μαζί με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παιδικής Λογοτεχνίας Αθηνά Ρικάκη. Κύριος άξονας αναφοράς της  συζήτησης είναι η έκδοση των νέων παιδικών μυθιστορημάτων των συγγραφέων: «Το ποτάμι ζήλεψε» της Βούλας Μάστορη, «Καναρίνι και μέντα» της Λότης Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου, «Το μεγάλο ταξίδι του Τουρτούρι» και «88 ντολμαδάκια» του Ευγένιου Τριβιζά και «Τεσσεροφύλι» της Ζωής Βαλάση.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην πλοκή των έργων, στους θεματικούς άξονες από τους οποίους εμπνέονται οι συγγραφείς, όπως η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα, ο έρωτας, οι οικογενειακές σχέσεις, αλλά και πιο επώδυνα θέματα όπως ο θάνατος. Στην διάρκεια της εκπομπής διαβάζονται αποσπάσματα από τα βιβλία. Η εκπομπή τελειώνει με την παρουσίαση νέων παιδικών εκδόσεων.

Έτος παραγωγής:

1997

Σκηνοθεσία:

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος