Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων: «Δον Κιχώτης» με τον Μάνο Κατράκη στο Εθνικό Θέατρο το 1972 (video)

Η 9η Ιουνίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων από το Διεθνές Συμβούλιο των Αρχείων τον Νοέμβριο του 2007, τιμώντας έτσι την ημέρα ίδρυσής του, υπό την αιγίδα της UNESCO στις 9 Ιουνίου 1948. Ο εορτασμός της συγκεκριμένης ημέρας στοχεύει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού, των φορέων λήψης αποφάσεων και των ιδιωτικών και δημόσιων οργανισμών που διατηρούν αρχεία αναφορικά με τη σημασία των αρχείων και τα οφέλη από την ορθή διαχείρισή τους, την μακροπρόθεσμη διατήρηση, καθώς και την παροχή πρόσβασης σε αυτά. Ταυτόχρονα στην ανάδειξη της χρησιμότητας των αρχείων για την κοινωνία και στην παρακίνηση των πολιτών να ανακαλύψουν και να γνωρίσουν τον πλούτο που φυλάσσονται στα αρχεία και να έρθουν σε επαφή με μοναδικά τεκμήρια πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το Αρχείο της ΕΡΤ, γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων, και υπογραμμίζοντας τόσο την προσφορά της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης στον πολιτισμό και στη θεατρική ψυχαγωγία ειδικότερα, όσο και τη συστηματική δράση του Αρχείου αναφορικά με τη διαφύλαξη, διάσωση και διατήρηση του περιεχομένου των συλλογών του, παρουσιάζει ένα μοναδικό οπτικοακουστικό τεκμήριο από το θέατρο στην τηλεόραση των αρχών του ’70.

Πρόκειται για τη μαγνητοσκοπημένη παράσταση του σπουδαίου έργου του Μιγκέλ ντε Θερβάντες «Δον Κιχώτης» με πρωταγωνιστή τον Μάνο Κατράκη, που παρουσίασε τη χειμερινή περίοδο 1972-73 το Εθνικό Θέατρο, σε διασκευή Υβ Ζαμιάκ, μετάφραση Παύλου Μάτεσι και σκηνοθεσία Τάκη Μουζενίδη. Τον ρόλο του Σάντσο Πάντσα υποδυόταν ο Παντελής Ζερβός.

Η παράσταση του Εθνικού “Δον Κιχώτης” γνώρισε τεράστια επιτυχία και ο πρωταγωνιστής αποθεώθηκε για την ερμηνεία του από τους κριτικούς, καθιστώντας τον δημοφιλή ρόλο ακόμη πιο διαχρονικό. Η μορφή του Δον Κιχώτη, του μεγαλοφάνταστου ευγενή που κινεί την ειρωνεία και σαρκάζει τον εαυτό του και τους άλλους, βρήκε την απόλυτη ενσάρκωση στη λιγνή και αγέρωχη κορμοστασιά του Μάνου Κατράκη, του οποίου η ανεπανάληπτη φιγούρα σημάδεψε τον ήρωα του Θερβάντες. Μαζί με την χαρακτηριστική ερμηνεία και εκφραστικότητα του Παντελή Ζερβού, στο ρόλο του Σάντσο, αποτέλεσαν ιδανικό ζευγάρι.

Η θεατρική πρεμιέρα του έργου στο Εθνικό ήταν στις 18 Νοεμβρίου 1972. Τα σκηνικά και τα κοστούμια φιλοτέχνησαν αντίστοιχα ο Διονύσης και ο Βασίλης Φωτόπουλος, οι χορογραφίες ήταν της Μαρίας Χορς ενώ τη μουσική και τα τραγούδια έγραψε ο Μάνος Χατζιδάκις. Στίχοι τραγουδιών: Παύλος Μάτεσις

Πρωταγωνιστούν επίσης οι ηθοποιοί: Χλόη Λιάσκου (Ινφάντα Δουλτσινέα), Τζόλυ Γαρμπή (Τερέζα Σάντσενα), Μαρία Σκούντζου (Μαριτόρνα Δουλτσινέα), Θεανώ Ιωαννίδου (Παραμάνα), Μιράντα Ζαφειροπούλου (Κιττερία Δουλτσινέα), Δημήτρης Βεάκης (Δούκας),Νάσος Κεδράκας (Μπαρμπέρης), Αγγέλικα Καπελλάρη(ταβερνιάρισσα), Άννυ Πασπάτη (Χάρος Δουλτσινέα) και πολλοί άλλοι.

Η παράσταση προβλήθηκε από την τηλεόραση του ΕΙΡΤ ανήμερα Χριστούγεννα του 1973.

Το έργο του Θερβάντες, που αποτελεί αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, εκδόθηκε για πρώτη φορά στη Μαδρίτη το 1605 και επηρέασε σημαντικά την ισπανική λογοτεχνία. Βαθιά ανθρώπινο εξακολουθεί να συγκινεί μέχρι σήμερα με την καθολικότητα του τύπου του Δον Κιχώτη, του ονειροπόλου ήρωα που διεκδικεί το πνευματικό και το αιώνιο.

Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων συμπίπτει με τη συμπλήρωση των 75 ετών από την ίδρυση του Διεθνούς Συμβουλίου Αρχείων. Μπορείτε να δείτε περισσότερα εδώ: https://www.ica.org/en/international-archives-week-iaw2023

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος