Η Παγκόσμια Ημέρα Αρχαιολογίας εορτάζεται κάθε χρόνο το τρίτο Σάββατο του Οκτωβρίου και στόχος της είναι η ενημέρωσή του κοινού, για την επιστήμη της Αρχαιολογίας και τη συνεισφορά της στην προστασία, τη διατήρηση και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Η επιστήμη της αρχαιολογίας εξελίχθηκε ραγδαία στα μέσα του 20ου αιώνα με την ανάπτυξη της τεχνολογίας.
Ειδικότερα, σημαντικότερη επανάσταση στον τομέα της αρχαιολογίας και ειδικά της χρονολόγησης θεωρείται η ανάπτυξη της μεθόδου χρονολόγησης με ραδιενεργό άνθρακα από τον Αμερικανό χημικό Γουΐλαρντ Λίμπι (Willard Libby) το 1949. Έκτοτε, άρχισαν να εισάγονται στην αρχαιολογία στοιχεία άλλων επιστημών όπως η φυσική, η χημεία, η βιολογία, η μεταλλουργία, η ιατρική, κ.ά., γεγονός που βοήθησε ιδιαίτερα την εξέλιξη της συγκεκριμένης επιστήμης.
Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα επεισόδιο της σειράς ”Η ΕΡΤ στη Βόρειο Ελλάδα” παραγωγής 1979, το οποίο προβάλλει τις αρχαιολογικές ανασκαφές που λάμβαναν χώρα σε δύο σημαντικές πόλεις της Αρχαίας Μακεδονίας, το Δίο και την Πέλλα.
Η ΕΡΤ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑ
ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΟ ΔΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ
”Η ΕΡΤ στη Βόρειο Ελλάδα” είναι μια σειρά ντοκιμαντέρ η οποία, συνεπής στην προσπάθεια τηλεοπτικής αποκέντρωσης, ερευνά και προβάλλει άγνωστα θέματα από τη ζωή στη Βόρεια Ελλάδα. Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στις αρχαιολογικές ανασκαφές που διεξάγονται στο Δίον και την Πέλλα.
Στο πρώτο μέρος της εκπομπής μεταφερόμαστε στο αρχαίο Δίο, με ξεναγό τον αρχαιολόγο και καθηγητή κλασικής αρχαιολογίας του Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Δημήτρη Παντερμαλή. Ειδικότερα, γίνεται λόγος για την ιστορία του αρχαίου Δίου την περίοδο του Φιλίππου Β’ και του Μεγάλου Αλεξάνδρου καθώς και για τις αρχαιολογικές ανασκαφές που πραγματοποιούνται στην περιοχή από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, υπάρχει αναφορά για τα αρχαιολογικά ευρήματα, κινητά και ακίνητα που έφεραν στο φως οι αρχαιολόγοι ενώ τονίζεται πως υπάρχουν ακόμη πολλά σημεία προς ανασκαφή.
Στο δεύτερο μέρος του συγκεκριμένου επεισοδίου μεταφερόμαστε στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας. Αρχικά, η αρχαιολόγος και έφορος της ΙΖ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαρία Σιγανίδου μιλά για τον ρόλο που διαδραμάτισε η Πέλλα στους κλασικούς χρόνους, στην εποχή του βασιλιά της Μακεδονίας Αρχέλαου, οπότε και μεταφέρθηκε στην πόλη η πρωτεύουσα της αρχαίας Μακεδονίας. Γίνεται λόγος για τα ερείπια που βρέθηκαν στην περιοχή, τα περισσότερα από τα οποία ήταν κατοικίες με ψηφιδωτά. Ειδικότερα, λόγος γίνεται για το πλούσιο ψηφιδωτό που αναπαριστά σκηνή κυνηγιού. Στην συνέχεια, αναδεικνύονται διάφορα ευρήματα που φυλάσσονται προσωρινά στο μικρό μουσείο της Πέλλας. Ακόμη, παρακολουθούμε τις ανασκαφές που είναι σε εξέλιξη στο χώρο του αρχαίου σταδίου της Πέλλας. Τέλος, κάτοικοι της περιοχής μιλούν για την σημασία των αρχαιολογικών ευρημάτων, την αγάπη τους για τα αρχαία και το ενδεχόμενο να αναπτυχθεί τουριστικά η περιοχή τους λόγω των αρχαίων.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα από τις δύο περιοχές.
Έτος προβολής: 1979
Ημερομηνία πρώτης προβολής επεισοδίου: 27/8/1979
Σκηνοθεσία: Τάκης Παπαγιαννίδης
Ρεπορτάζ & Διεύθυνση παραγωγής: Χρίστος Χριστοδούλου
Σύνταξη: Δαμιανός Αγραβαράς
Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος