Ο μυστηριώδης θάνατος του Νικηφόρου Μανδηλαρά – 22 Μαΐου 1967 (video)

Σαν σήμερα σκοτώθηκε το 1967 υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες ο νομικός, δημοσιογράφος και εκδότης εφημερίδας Νικηφόρος Μανδηλαράς, καθώς προσπαθούσε να διαφύγει από την Ελλάδα, όπου κινδύνευε να συλληφθεί από το καθεστώς της χούντας.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει επεισόδιο της σειράς «Μηχανή του χρόνου», παραγωγής 2014, που διερευνά το μυστηριώδη θάνατο του Μανδηλαρά ένα μήνα μετά το πραξικόπημα των συνταγματαρχών.

Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑΣ: ΤΟ ΑΝΕΞΙΧΝΙΑΣΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ

(video)

Η «Μηχανή του χρόνου» είναι μια ενημερωτική εκπομπή για ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα σε παρουσίαση Χρίστου Βασιλόπουλου.

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο παρουσιάζονται ο μυστηριώδης θάνατος του δημοκρατικού δικηγόρου Νικηφόρου Μανδηλαρά, γνωστού από την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ κυρίως, ένα μήνα μετά το πραξικόπημα των συνταγματαρχών μαζί με τις αθέατες πλευρές του παρακράτους της χούντας.

Παρουσιάζονται η καταδίωξη, το σχέδιο διαφυγής, η προδοσία, αλλά και το ανθρωποκυνηγητό εναντίον του Μανδηλαρά από  ένοπλα τμήματα του στρατού στη Ρόδο αλλά και οι αποκαλύψεις του Μανδηλαρά για τον Γεώργιο Παπαδόπουλο και την ομάδα του.

Μέσα από μαρτυρίες και ντοκουμέντα παρουσιάζονται όλα τα στοιχεία για την αμφισβητούμενη ιατροδικαστική έρευνα για το θάνατο του Μανδηλαρά ενώ περιγράφονται ο τρόπος με τον οποίο ο δικηγόρος κηδεύτηκε εν κρυπτώ και η δίκη που ακολούθησε με μοναδικό κατηγορούμενο τον πλοίαρχο που ανέλαβε να τον φυγαδεύσει.

Μιλούν ο αδερφός του πλοίαρχου του πλοίου RITA V, Ηλίας Πόταγας,  ο δικηγόρος Αριστείδης Οικονομίδης, ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Γιώργος Ρωμαίος, ο δημοσιογράφος Γιώργος Ζαχαριάδης, ο συγγραφέας Γιάννης Κορίδης, ο φιλόλογος και πρώην βουλευτής Νίκος Λεβογιάννης, ο συγγραφέας Κώστας Σκανδαλίδης, ο ξάδερφος του Μανδηλαρά Μάριος Βιτζηλαίος, ο δικηγόρος Γιάννης Χαρίτος, ο ομότιμος καθηγητής Καρδιολογίας Δημήτρης Σιδέρης και ο πρώην δήμαρχος Ρόδου Γιώργος Χιωτάκης.

Αξίζει να σημειωθεί πως το επεισόδιο περιλαμβάνει πολλά σημαντικά οπτικοακουστικά τεκμήρια της εποχής, μεταξύ άλλων πλάνα με τανκς στο Καλλιμάρμαρο,  ηχητικές οδηγίες και απαγορεύσεις της χούντας.

Ημερομηνία πρώτης προβολής:  11/05/2014

Παρουσίαση:  Χρίστος Βασιλόπουλος

Σκηνοθεσία: Νίκος Νιέρης

Ιστορικός σύμβουλος: Νίκος Γιαννόπουλος

Αρχισυνταξία: Δημήτρης Πετρόπουλος

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr


Σύνταξη: Νικόλαος Βογιατζής

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος