Ντίνα Κώνστα: Ένας χρόνος χωρίς την αγαπημένη ηθοποιό

Συμπληρώνεται φέτος ένας χρόνος από το θάνατο της αγαπημένης ηθοποιού Ντίνας Κώνστα, η οποία έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, στις 3 Ιουλίου 2022. Η Ντίνα Κώνστα γεννήθηκε στη Σάμο το 1938. Σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη κρυφά από τους γονείς της και για αυτό παράλληλα εργαζόταν για να πληρώσει τις σπουδές της. Έκανε την πρώτη της εμφάνιση στην Ελεύθερη Σκηνή το 1965. Συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο για επτά χρόνια και έπειτα συνέχισε στο ελεύθερο θέατρο.

Πέρα από την σπουδαία της πορεία στο θέατρο ιδιαίτερα αξιόλογη ήταν και η συμμετοχή της σε τηλεοπτικές σειρές. Συμμετείχε σε σπουδαίες σειρές της δημόσιας τηλεόρασης τις δεκαετίες του 1970 και 1980, όπως: ‘‘Ο Συμβολαιογράφος” (1979), ”Το μινόρε της αυγής” (1983), ”Χατζημανουήλ” (1984), ”Χαίρε Τάσο Καρατάσο” (1985), ”Το σπίτι της θείας” (1988). Παράλληλα είχε δανείσει τη φωνή της στη ”Μαντάμ Πιπεριά” στη θρυλική παιδική σειρά ”Φρουτοπία” (1984). Θρυλική παραμένει και η συμμετοχή της σε σειρές της ιδιωτικής τηλεόρασης.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει το επεισόδιο ”Ενοικιάζεται” της σειράς ”Η γυναίκα στη μονόπρακτη κωμωδία” παραγωγής 1984.

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗ ΜΟΝΟΠΡΑΚΤΗ ΚΩΜΩΔΙΑ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ

Η σειρά ”Η γυναίκα στη μονόπρακτη κωμωδία” είναι μία σειρά 24 αυτοτελών επεισοδίων. Σε κάθε επεισόδιο παρουσιάζεται η μεταφορά μονόπρακτων κωμωδιών του 19ου αιώνα στη μικρή οθόνη.

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο μεταφέρεται στην τηλεόραση της ΕΡΤ το μονόπρακτο του Νικόλαου Λάσκαρη ”Ενοικιάζεται”. Αρχικά, δραματοποιείται η αφήγηση της ζωής του συγγραφέα και έπειτα ξεκινά το μονόπρακτο. Κεντρικός ήρωας είναι ένας νεαρός φοιτητής στην Αθήνα του 1894, που χρωστάει ενοίκια στην σπιτονοικοκυρά του. Η σπιτονοικοκυρά του έχει μια όμορφη κόρη που έχει σχέση με το φοιτητή. Η υπόθεση του μονόπρακτου ξετυλίγεται ανάμεσα στην προσπάθειά της να πάρει τα νοίκια της και να παντρέψει την κόρη της με κάποιο πλούσιο νησιώτη. Στο τέλος, ο νεαρός φοιτητής παύει να χρωστάει τα νοίκια και κατορθώνει να εκτοπίσει τον αντίζηλό του και να αρραβωνιαστεί την εκλεκτή της καρδιάς του.

Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Ντίνα Κώνστα (Ελπίς), Σπύρος Δημητρακόπουλος (στο ρόλο του Ν. Λάσκαρη), Φιλοποίμην Ανδρεάδης (Παύλος), Τάνια Τρύπη (Ανθούλα), Δημήτρης Πανταξής (Γεδεών), Ανδρέας Βαρούχας (Μανωλάκης), Χριστίνα Στόγια (Βαρβάρα), Νίκος Κάπιος (Προκόπης) 

Έτος παραγωγής: 1984
Ημερομηνία πρώτης προβολής: 6/7/1984
Σκηνοθεσία: Πάνος Παπαϊωάννου
Σενάριο-καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιώργος Χατζιδάκης

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr/

Επιμέλεια Τεκμηρίωσης: Δαμιανός Αγραβαράς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος