Αρχείο ΕΡΤ: Ντίκος Βυζάντιος -11 Αυγούστου 2007

Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το θάνατο του κορυφαίου ζωγράφου Ντίκου Βυζάντιου. Γιος του επίσης ζωγράφου Περικλή Βυζάντιου,  γεννημένος στην Αθήνα το 1924, ο Ντίκος (Κωνσταντίνος) Βυζάντιος, έλαβε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής από τον πατέρα του και το 1945 έφυγε για να συνεχίσει τις σπουδές του στο Παρίσι με το θρυλικό πλοίο «Ματαρόα».

Ο ίδιος εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Γαλλία, παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση το 1951, ενώ συνδέθηκε με σημαντικές προσωπικότητες των τεχνών και των γραμμάτων, μεταξύ των οποίων ο γλύπτης Αλμπέρτο Τζακομέτι, ο θεατρικός συγγραφέας Ευγένιος Ιονέσκο και ο φιλόσοφος Μισέλ Φουκώ, με τους δύο τελευταίους να προλογίζουν και τις παρουσιάσεις του έργου του. Διακρίθηκε στους εικαστικούς κύκλους του Παρισιού, ενώ του αποδόθηκαν δύο ύψιστοι τιμητικοί τίτλοι, του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής και του Ιππότη των Τεχνών και των Γραμμάτων.

Με αφορμή την επέτειο των 15 ετών από τον θάνατό του, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει το ντοκιμαντέρ «Ντίκος Βυζάντιος, στα ίχνη της χαμένης ματιάς», παραγωγής 2007, σε σενάριο-σκηνοθεσία της Πανδώρας Μουρίκη.

Δείτε εδώ το βίντεοαφιέρωμα στον ζωγράφο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος