Νίκος Ξανθόπουλος: Ένας χρόνος χωρίς τον αγαπημένο ηθοποιό (video)

Συμπληρώνεται φέτος ένας χρόνος από το θάνατο του αγαπημένου ηθοποιού Νίκου Ξανθόπουλου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, στις 22 Ιανουαρίου 2023. Ο Νίκος Ξανθόπουλος, ο επονομαζόμενος ως «παιδί του λαού» γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία το 1934. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο με τον θίασο Κατερίνας στην κομεντί «Βιργινία».

Τεράστια επιτυχία σημείωσε στον κινηματογράφο. Η πρώτη του εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη έγινε το 1958 στην κωμωδία του Φίλιππα Φυλακτού «Το εισπρακτοράκι», με τους Βασίλη Αυλωνίτη και Νίκο Ρίζο. Ως κινηματογραφικός πρωταγωνιστής καθιερώθηκε από τον σκηνοθέτη-παραγωγό Απόστολο Τεγόπουλο (Κλακ Φιλμ), με τον οποίο είχε αποκλειστική συνεργασία από το 1964 μέχρι το 1971. Πολύ γρήγορα καθιερώθηκε στη συνείδηση του κόσμου σαν «παιδί του λαού» μιας και πρωταγωνίστησε σε πλήθος δραματικών ταινιών.

Για τις ανάγκες των ταινιών του ερμήνευσε διάφορα τραγούδια. Μετά το 1971 σταμάτησε τις εμφανίσεις του στον κινηματογράφο και μεταπήδησε σε νέα καριέρα στο λαϊκό τραγούδι. Η δισκογραφία του περιλαμβάνει γύρω στα 300 τραγούδια, που υπογράφουν μεταξύ άλλων οι Άκης Πάνου, Χρήστος Νικολόπουλος, Σταύρος Ξαρχάκος και άλλοι.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα επεισόδιο της εκπομπής «Εκτός» παραγωγής 1995, στο οποίο φιλοξενείται ο Νίκος Ξανθόπουλος.

ΕΚΤΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ
[ΒΙΝΤΕΟ]

Το «Εκτός» είναι μια σειρά ενημερωτικών εκπομπών κοινωνικού και πολιτιστικού περιεχομένου με τη Δάφνη Μπόκοτα. Tο συγκεκριμένο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στον ηθοποιό και ερμηνευτή Νίκο Ξανθόπουλο.

Αρχικά, πολίτες μιλούν για το Νίκο Ξανθόπουλο και τις ταινίες του. Έπειτα, η Δάφνη Μπόκοτα υποδέχεται το  «παιδί του λαού», συζητούν για τα παιδικά του χρόνια, για το πως γεννήθηκε η αγάπη για το θέατρο και για τις σπουδές του στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Στην συνέχεια, ο Νίκος Ξανθόπουλος μιλά για το πέρασμά του στον κινηματογράφο. Θυμάται την αγάπη του κόσμου για τις ταινίες στις οποίες έπαιξε, την ανέχεια των δεκαετιών 1950 και 1960 και την άνθιση των δραματικών ταινιών με τις οποίες ταυτίζονταν οι απλοί άνθρωποι. Επίσης, αναφέρεται στο πέρασμά του στο ελληνικό το τραγούδι.

Παρεμβάλλονται αποσπάσματα από ταινίες στις οποίες έχει παίξει ο Νίκος Ξανθόπουλος, ενώ παράλληλα ο ηθοποιός τραγουδά γνωστά λαϊκά κομμάτια.

Έτος παραγωγής: 1995
Παρουσίαση: Δάφνη Μπόκοτα
Σκηνοθεσία: Σταύρος Στρατηγάκος

Επιμέλεια Τεκμηριωσης: Δαμιανός Αγραβαράς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος