Νίκος Κούνδουρος: Αφιέρωμα στον σημαντικό Έλληνα σκηνοθέτη

Ο μεγάλος Έλληνας σκηνοθέτης, Νίκος Κούνδουρος, έφυγε από τη ζωή στις 22 Φεβρουαρίου 2017. Ο Κούνδουρος υπήρξε τολμηρός και πρωτοπόρος σκηνοθέτης και με τις ταινίες του όπως «Η Μαγική πόλη», «Ο Δράκος», «Οι Παράνομοι», «Το Ποτάμι», έδειξε το δρόμο για αυτό που αργότερα ονομάστηκε Νέος Ελληνικός Κινηματογράφος.

Το Αρχείο της ΕΡΤ για την επέτειο από τον θάνατό του παρουσιάζει απόσπασμα από το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ Παρασκήνιο, σε σκηνοθεσία Λάκη Παπαστάθη, παραγωγής 2008 και αφιερωμένο στην ταινία του Ν. Κούνδουρου, «Μαγική πόλις».

Παρακολουθούμε τον ίδιο τον Κούνδουρο να περιγράφει στον Λάκη Παπαστάθη τον τρόπο με τον οποίο συνειδητοποίησε, νέος ακόμα, ότι ο κινηματογράφος ήταν το ισχυρότερο μέσο διάδοσης ιδεών της εποχής, μια ντουντούκα όπως λέει και ο ίδιος. Περιγράφει την επαφή του με τις προσφυγικές γειτονιές και τους ανθρώπους που είχαν διαφύγει στην Ελλάδα από τη μικρασιατική καταστροφή και αναφέρεται ιδίως στη μεταφορά από τον ίδιο των γραμμάτων του εξόριστου στη Μακρόνησο, συγγραφέα, Άρη Αλεξάνδρου, στην μητέρα του στο Δουργούτι. Εκεί γεννήθηκε και η ιδέα για την ταινία του «Μαγική πόλις». Ακολουθούν οι τίτλοι αρχής της ταινίας και ο Λάκης Παπαστάθης σχολιάζει τους σημαντικούς συντελεστές της αλλά και τη μουσική του Μ. Χατζιδάκι.

Στο ντοκιμαντέρ, ο Νίκος Κούνδουρος σχολιάζει τα πρώτα πλάνα της ταινίας με σκηνές από την καθημερινότητα της πόλης, τα οποία παραπέμπουν σε ντοκιμαντέρ. Αναφέρεται επίσης στους συντελεστές της ταινίας οι οποίοι ήταν όλοι, όπως κι εκείνος, εξόριστοι μαζί στην Μακρόνησο, ξεχωρίζει δε την παρουσία του Μάνου Κατράκη στην αρχή της ταινίας. Ο Κούνδουρος συζητάει τα στοιχεία νεορεαλισμού της ταινίας και εξηγεί ότι δεν είχε δει μέχρι τότε τις ταινίες των μεγάλων Ιταλών νεορεαλιστών κινηματογραφιστών όπως ο Ντεσίκα και ο Ροσελίνι. Μιλάει για τον Γιώργο Φούντα, τον Θανάση Βέγγο και τον Ανδρέα Ντούζο, τον Στέφανο Στρατηγό τον Μίμη Φωτόπουλο και την Μαργαρίτα Παπαγεωργίου και τους ρόλους τους στην ταινία. Αναφέρεται επίσης στη σχέση του με τον Μάνο Χατζιδάκι, τη γνωριμία τους και τον τρόπο με τον οποίο συνεργάστηκαν. Αντίστοιχα μιλάει για τη γνωριμία και τη φιλία του με τον Βέγγο από τη Μακρόνησο. Ο Λάκης Παπαστάθης θέτει ερωτήματα στον Κούνδουρο αναφορικά με το ρόλο του ντεκόρ και του ερωτισμού στις ταινίες του, ενώ σε τακτά διαστήματα στέκονται στα διαφορετικά μουσικά μοτίβα που έχει δημιουργήσει ο Χατζιδάκις για την ταινία. Ο Παπαστάθης και ο Κούνδουρος παρακολουθούν το σύνολο της πλοκής της ταινίας και σχολιάζουν τους χαρακτήρες και την εξέλιξη της αφήγησης, ενώ ταυτόχρονα προβάλλονται εκτενή πλάνα από τη «Μαγική πόλη».

Παρακολουθήστε ολόκληρο το επεισόδιο στο ERTflix ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.ertflix.gr/vod/vod.154462-nikos-koundouros

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος