Mία ποδοσφαιρική Ελλάδα στο Εκουαδόρ – Grecia Deportivo Club

Αφορμή για να σκαλίσουμε τα ποδοσφαιρικά πράγματα στον μακρινό Ισημερινό (Εκουαδόρ) ήταν οι καλές εμφανίσεις της εθνικής του ομάδας στο πρόσφατο Copa America. Με έκπληξη βρήκαμε στις χαμηλές κατηγορίες μία ομάδα με το όνομα Grecia και ξεκίνησε το ψάξιμο.

Γεωγραφικός προσδιορισμός της περιοχής είναι η επαρχία Manabi της συμπαθούς χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Mία ποδοσφαιρική Ελλάδα στο Εκουαδόρ –  Grecia Deportivo ClubΟι ρίζες της ομάδας, ή καλύτερα της ονομασίας που προηγήθηκε από την ίδρυση του συλλόγου, πάνε στο μακρινό 1888, όπου ο ελληνικής καταγωγής Don Séfiro Constantine και η σύζυγός του με το επώνυμο Carlier, έφτασαν στο Εκουαδόρ και ασχολήθηκαν με την αγροτική οικονομία στην έκταση που αγόρασε στην πόλη Chone, στην επαρχία Manabi όπως προαναφέραμε.

Mία ποδοσφαιρική Ελλάδα στο Εκουαδόρ –  Grecia Deportivo ClubΤο ζευγάρι των Ελλήνων μεταναστών – αγροτών έδωσε στα παιδιά του ελληνικά ονόματα
ενώ η οικογένεια είχε ένα καλλιεργημένο πολιτιστικό – φιλομορφωτικό προφίλ. Η συνέχεια ήταν να ονομάσει την αγροτική του έκταση Grecia για να θυμάται και να τιμά την πατρίδα του.

Mία ποδοσφαιρική Ελλάδα στο Εκουαδόρ –  Grecia Deportivo ClubΗ οικογένεια κάποια στιγμή έφυγε προς την Bahía de Caráquez και μετά στην Guayaquil, όπου το περιβάλλον ήταν περισσότερο κατάλληλο για την επιστημονική κατάρτιση και σταδιοδρομία των παιδιών, πουλώντας την αγροτική έκταση – Grecia στον Rafael Grijalva, που δεν άλλαξε την ονομασία της.

Στο χώρο αυτό ιδρύθηκε στις 15 Απριλίου 1986 η ομάδα που πήρε και το όνομα Grecia Fútbol Club αλλά και τα ελληνικά χρώματα.

Mία ποδοσφαιρική Ελλάδα στο Εκουαδόρ –  Grecia Deportivo ClubΈδρα είναι το δημοτικό Los Chonanas Stadium στην πόλη Chone, που λόγω του ιδιοκτησιακού του καθεστώτος δεν ανήκει στην ομάδα. Ο σύλλογος είναι αρκετά δημοφιλής και συσπειρώνει αρκετούς φιλάθλους στην περιοχή.

Δεν είναι ευρέως γνωστό, αλλά διάφορες μεταναστευτικές ροές σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, οδήγησαν Έλληνες στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, σε άλλες περισσότερους (πχ Αργεντινή), σε άλλες λιγότερους όπως το Εκουαδόρ.

Mία ποδοσφαιρική Ελλάδα στο Εκουαδόρ –  Grecia Deportivo ClubΑπό κοντά και άλλες ροές από τον ευρωπαϊκό χώρο. Έτσι εντοπίσαμε και ομάδα με ιταλική ρίζα στο Εκουαδόρ που κρατάει τα χρώματα της ιταλικής σημαίας, της Club Juventud Italiana και εντοπίστηκε στις χαμηλές κατηγορίες του Εκουαδόρ, στο τοπικό, όπως θα λέγαμε στη χώρα μας.

Mία ποδοσφαιρική Ελλάδα στο Εκουαδόρ –  Grecia Deportivo ClubΟι Ιταλοί στη διάρκεια του μεσοπολέμου είχαν στείλει αξιωματούχους στο Εκουαδόρ και για επίβλεψη μεγάλων έργων και για εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, αφού στελέχη της τότε κυβερνητικής εξουσίας του Εκουαδόρ, ήταν συμπαθούντες του Μουσολίνι, με αποτέλεσμα να διευκολυνθούν οι διακρατικές τους σχέσεις.

Mία ποδοσφαιρική Ελλάδα στο Εκουαδόρ –  Grecia Deportivo ClubEλπίζουμε οι εξελίξεις στο θέμα της πανδημίας να επιτρέψουν την απρόσκοπτη συνέχιση της αθλητικής διαδρομής των ερασιτεχνικών αθλητικών συλλόγων, όχι μόνο στο Εκουαδόρ, αλλά σε όλο τον κόσμο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος