Μάτση Χατζηλαζάρου – 16 Ιουνίου 1987 (video)

Σύνοψη
  • Η ποιήτρια Μάτση Χατζηλαζάρου έφυγε από τη ζωή στις 16 Ιουνίου 1973
  • Με αφορμή την επέτειο θανάτου της Μάτσης Χατζηλαζάρου, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει ένα επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ “Εποχές και Συγγραφείς” του Τάσου Ψαρρά

Τριάντα επτά χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον θάνατο της ποιήτριας Μάτσης Χατζηλαζάρου. Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη το 1914, το 1945 έφυγε με το θρυλικό πλοίο «Ματαρόα» για το Παρίσι με υποτροφία του Γαλλικού Ινστιτούτου, όπου και έζησε μέχρι την οριστική επιστροφή της στην Ελλάδα το 1973. Σύζυγός της υπήρξε ο υπερρεαλιστής ποιητής Ανδρέας Εμπειρίκος, ο οποίος την μύησε στον χώρο της ποίησης και τον υπερρεαλισμό. Πρωτοεμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 1944 με την ποιητική συλλογή “Μάης, Ιούνης και Νοέμβρης” την οποία υπέγραφε με το ψευδώνυμο Μάτση Ανδρέου, ενώ οι επόμενες ποιητικές συλλογές της εκδόθηκαν στα γαλλικά. Η τελευταία ποιητική της συλλογή «Το δίχως άλλο-αντίστροφη αφιέρωση» κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Κείμενα. Η Μάτση Χατζηλαζάρου έφυγε από τη ζωή στις 16 Ιουνίου 1973.

Με αφορμή την επέτειο θανάτου της Μάτσης Χατζηλαζάρου, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει ένα επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ “Εποχές και Συγγραφείς” του Τάσου Ψαρρά.

ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΜΑΤΣΗ ΧΑΤΖΗΛΑΖΑΡΟΥ

Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Εποχές και Συγγραφείς» είναι αφιερωμένο στη ζωή και το έργο της ποιήτριας Μάτσης Χατζηλαζάρου.

Με  χρονική αφετηρία τη γέννησή της το 1914 στη Θεσσαλονίκη, λόγος γίνεται για τα παιδικά χρόνια, το περιβάλλον κοσμοπολιτισμού στο οποίο μεγάλωσε, και για την οικογένειά της- την οικονομική και κοινωνική παρακμή που βίωσε. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη σχέση της με τον Ανδρέα Εμπειρίκο, με τον οποίο υπήρξε παντρεμένη στο διάστημα 1939-1943. Κομβικός σταθμός στη ζωή της,  το ταξίδι με το «Ματαρόα» το 1945 και η εγκατάστασή της στο Παρίσι.  Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη ζωή της ποιήτριας στη Γαλλία, στις σχέσεις της με τον  ποιητή Αντρέα Καμπά, τον Καταλανό ζωγράφο Χαβιέ Βιλατό (Javier Vilato), αλλά και τον Κορνήλιο Καστοριάδη. Αναφορά γίνεται στην επιστροφή της στην Αθήνα για πρώτη φορά το 1958 και οριστικά το 1973.

Παρουσιάζεται το ποιητικό της έργο, με πρώτο το «Μάης, Ιούνης και Νοέμβρης» (με το ψευδώνυμο Μάτση Ανδρέου), η δεύτερη ποιητική της συλλογή, και πρώτη γαλλόφωνη «5 fois» (στις εκδόσεις του Guy Levis Mano), τα “Chants populaires des Grecs”, έως και την τελευταία ποιητική της συλλογή «Το δίχως άλλο-αντίστροφη αφιέρωση» στις Εκδόσεις Κείμενα. Αναφορά γίνεται ακόμη στην έκδοση του περιοδικού «Τετράδιο» καθώς και για τις δημοσιεύσεις της σε γαλλικά περιοδικά.

Στο επεισόδιο περιλαμβάνονται αποσπάσματα από την εκπομπή «Γυναικεία πορτραίτα» της Φρίντας Λιάππα (1984), ενώ ακούγονται αποσπάσματα από το Σχόλιο του Μάνου Χατζιδάκι στο Γ’ Πρόγραμμα με τίτλο «Ο Μελαχρινός Έρως, το Εκκρεμές και η Μάτση των ονείρων». Στην εκπομπή μιλούνΆντεια  Φραντζή, ποιήτρια-ομότιμη καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας ΑΠΘ, Γεωργία Παπαγεωργίου, εκδότρια (Εκδόσεις «Κείμενα»), Χρήστος Δανιήλ, Διδάκτωρ Φιλολογίας, Λεωνίδας Εμπειρίκος, ιστορικός, Τιτίκα Δημητρούλια, Καθηγήτρια στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας, Μετάφρασης και Λογοτεχνίας ΑΠΘ, Χριστίνα Ντούνια, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ, Αλέξης Ζήρας, Κριτικός Λογοτεχνίας, και οι ποιήτριες Φοίβη Γιαννίση και Λίνα Στεφάνου.

Έτος παραγωγής: 2021

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Τάσος Ψαρράς

Αρχισυνταξία: Τάσος Γουδέλης

Συντακτική Επιμέλεια: Διδώ Γεωργούλα

Δείτε περισσότερα: http://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος