Μάρκος Βαμβακάρης: Ο «Πατριάρχης» του ρεμπέτικου που έγραψε πάνω από 200 τραγούδια

Σαν σήμερα, το 1905, γεννήθηκε ο συριανός ρεμπέτης Μάρκος Βαμβακάρης, ή Φράγκος, όπως τον φώναζαν επειδή γεννήθηκε από γονείς καθολικούς. Θεωρείται ο «Πατριάρχης» του ρεμπέτικου, καθώς έκανε γνωστό το είδος λόγω της μεγάλης επιτυχίας που είχαν τα δισκογραφημένα τραγούδια του, τα οποία υπερβαίνουν τα 200.

Με αφορμή την επέτειο γέννησης του Μάρκου Βαμβακάρη παρουσιάζουμε ένα απόσπασμα από την εκπομπή «ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ. ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΡΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΕΝΟΣ ΡΕΜΠΕΤΗ» ( 1987). Με οδηγό αφηγήσεις του ίδιου από την Αυτοβιογραφία του -διαβάζει ο Γιώργος Μοσχίδης- παρατίθενται στοιχεία της ζωής του και της μουσικής του πορείας. Στο απόσπασμα γίνεται αναφορά στην πρώτη επαφή του Βαμβακάρη με το μπουζούκι, όταν άκουσε να παίζει ένας από τους πιο φημισμένους οργανοπαίκτες της εποχής ο Νίκος Αϊβαλιώτης. Ήταν η σημαντική στιγμή, που πήρε την απόφαση να μάθει να παίζει μπουζούκι ο ίδιος, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ελληνική μουσική και κάνοντας γνωστό στο ευρύ κοινό το ρεμπέτικο τραγούδι.

Το συγκεκριμένο επεισόδιο της εκπομπής πολιτιστικού περιεχομένου «ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ» έχει ως θέμα τη ζωή και την καλλιτεχνική διαδρομή του Συριανού ρεμπέτη ΜΑΡΚΟΥ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗ (γενν. 1905 – πέθ. 1972) και γυρίστηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 15 χρόνων από τον θάνατό του.
Με οδηγό αφηγήσεις του ίδιου (αποσπάσματα από την «Αυτοβιογραφία» του που διαβάζει ο ηθοποιός Γιώργος Μοσχίδης), παρατίθενται πληροφορίες σχετικά με την καταγωγή του και τα φτωχικά παιδικά του χρόνια στην Άνω Χώρα της ΣΥΡΟΥ, τα πρώτα του μουσικά ακούσματα, την αρμονική συνύπαρξη καθολικών («Φραγκοσυριανών» όπως ο ίδιος) και ορθοδόξων στο νησί. Περιγράφονται οι τρόποι διασκέδασης των αρχών του 20ου στη ΣΥΡΟ, τα μουσικά όργανα που συνόδευαν την ψυχαγωγία των κατοίκων και ταυτόχρονα προβάλλεται το κοινωνικό περιβάλλον στην Άνω Σύρα και στην Ερμούπολη. Γίνεται, επίσης, λόγος για την εγκατάσταση του Μ.Βαμβακάρη στον Πειραιά το 1917 –όπου «ενηλικιώνεται» ως ρεμπέτης στα καφενεία και τους τεκέδες του λιμανιού– την ενασχόλησή του με το μπουζούκι και τη σύνθεση τραγουδιών, τη συγκρότηση του μουσικού σχήματος «Η Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς», την απήχησή του στο κοινό, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αργότερα κατά τη δεκαετία του 1950.
Στη διάρκεια της εκπομπής συνομήλικοι συντοπίτες του και οι γιοι του Δομένικος και Στέλιος μιλούν για την ξεχωριστή προσωπικότητα του μεγάλου ρεμπέτη, το ταλέντο του στο μπουζούκι, τις αντιξοότητες που συνάντησε στην καλλιτεχνική του διαδρομή και την αγάπη του για τη Σύρο. Τέλος, ο μελετητής του ρεμπέτικου Παναγιώτης Κουνάδης μιλάει για τη συμβολή του Μάρκου Βαμβακάρη στη διαμόρφωση του ρεμπέτικου τραγουδιού και τον χαρακτηρίζει πρότυπο ολοκληρωμένου λαϊκού δημιουργού.
Περιλαμβάνονται πλάνα από την Ερμούπολη και την Άνω Σύρο και ακούγονται μερικά από τα γνωστότερα τραγούδια του. Ερμηνεύουν οι γιοί του, ΔΟΜΕΝΙΚΟΣ και ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ, σε ζωντανή μαγνητοσκόπηση που έγινε στη Σύρο, στη διάρκεια των εκδηλώσεων «Μουσικές στο Αιγαίο» όπου περιλάμβαναν συναυλία και έκθεση αφιερωμένη στη μνήμη του Μάρκου Βαμβακάρη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος