Μανώλης Αγγελόπουλος: Αφιέρωμα στον «Άρχοντα των Τσιγγάνων» (video)

Σύνοψη
  • Στις 2 Απριλίου 1989 «έφυγε» σε νοσοκομείο του Λονδίνου, μια από τις μεγαλύτερες φωνές του λαϊκού τραγουδιού, ο Μανώλης Αγγελόπουλος
  • Το Αρχείο της ΕΡΤ για τα 35 χρόνια από τον θάνατό του, παρουσιάζει αφιέρωμα, παραγωγής του 1989, που σκιαγραφεί το πορτρέτο του λαϊκού συνθέτη και ερμηνευτή

Στις 2 Απριλίου 1989 «έφυγε» σε νοσοκομείο του Λονδίνου, μια από τις μεγαλύτερες φωνές του λαϊκού τραγουδιού, ο Μανώλης Αγγελόπουλος, ο οποίος άφησε λαμπρή πορεία στο χώρο και αγαπήθηκε πολύ από το κοινό. Γεννήθηκε το 1939 στην Καβάλα σε τσιγγάνικο καταυλισμό. Στην πρώιμη εφηβεία του βρίσκεται στην Αθήνα, εργαζόταν για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά του μετά τον χαμό του πατέρα του. Παράλληλα το πάθος του για τη μουσική τον οδηγούσε να τραγουδά σε νυχτερινά κέντρα επιτυχίες της εποχής μέχρι που ανακάλυψαν το ταλέντο του ο Ανέστος Αθανασίου, δεξιοτέχνης του μπουζουκιού και ο λαϊκός συνθέτης Θεόδωρος Δερβενιώτης. Στις αρχές του 1958 ήρθε η πρώτη μεγάλη επιτυχία με το τραγούδι του Στράτου Ατταλίδη «Μαγκάλα» που ξεπέρασε τις 100.000 πωλήσεις. Συνεργάστηκε με πολλούς σημαντικούς συνθέτες όπως τον Καλδάρα, τον Μπακάλη, τον Δερβενιώτη, Μητσάκη, Χιώτη, Τσιτσάνη, καθώς και με σπουδαίους στιχουργούς όπως Παπαγιαννοπούλου, Κολοκοτρώνη, Δαλέζιο, Βίρβο, Σοφό κ.ά.

Τη δεκαετία του 1960 ήταν ήδη πολύ γνωστός και οι δίσκοι του σημείωναν μεγάλη επιτυχία αν και αντιμετώπισε ρατσισμό λόγω της καταγωγής του. Τις δεκαετίες του 1970 και 1980 ο Μανώλης Αγγελόπουλος βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας του. Πραγματοποίησε δεκάδες εμφανίσεις σε κινηματογραφικές ταινίες και συμμετείχε σε περιοδείες στο εξωτερικό, σε χώρες του απόδημου ελληνισμού όπως η Αμερική, ο Καναδάς, η Δυτική Γερμανία. Το 1983 έδωσε δύο συναυλίες στο Θέατρο του Λυκαβηττού, όπου παρευρέθηκε πλήθος κόσμου και καλλιτεχνών. Τραγούδησε τη φτώχεια, την τσιγγάνικη αγάπη, την μετανάστευση. Το 1988 είχε κυκλοφορήσει από την Columbia ο τελευταίος του δίσκος με τίτλο «Έλληνας είμαι». Το τραγούδι του «Μολυβιά», το κύκνειο άσμα του είναι ένα από τα ωραιότερα και γνωστότερα ζεϊμπέκικα.

Το Αρχείο της ΕΡΤ για τα 35 χρόνια από τον θάνατο του Μανώλη Αγγελόπουλου παρουσιάζει αφιέρωμα, παραγωγής του 1989, που σκιαγραφεί το πορτρέτο του λαϊκού συνθέτη και ερμηνευτή:

Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΜΑΝΩΛΗ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ

Nτοκιμαντέρ-αφιέρωμα στον λαϊκό τραγουδιστή και συνθέτη Μανώλη Αγγελόπουλο, ο οποίος έφυγε πρόωρα από τη ζωή το 1989 στα 50 του χρόνια. Συνεργάτες του, μουσικοί, στιχουργοί, συνθέτες και τραγουδιστές που συνεργάστηκαν μαζί του και τον γνώρισαν από κοντά, φωτίζουν πτυχές της προσωπικότητάς του, μιλούν για το πηγαίο μουσικό ταλέντο του, τα πρώτα του βήματα στη σύνθεση και τη δισκογραφία, την πληθωρική παρουσία του στη σκηνή και τον γενναιόδωρο χαρακτήρα του.

Ο συνθέτης Θόδωρος Δερβενιώτης θυμάται την πρώτη τους γνωριμία, η οποία στάθηκε αφορμή για να υπογράψει ο Μανώλης Αγγελόπουλος και το πρώτο του συμβόλαιο με δισκογραφική εταιρεία. Για τη συνεργασία τους μιλά επίσης ο στιχουργός Κώστας Βίρβος, τονίζοντας την αυθεντικότητα της λαϊκής φωνής του ήδη από το πρώτο του ξεκίνημα σε ηλικία 16-17 ετών, παρά το νεαρό της ηλικίας του. Αναφέρεται επίσης στον χαρακτήρα του, ενώ αποκαλύπτει το παρασκήνιο του τραγουδιού «Αγαπώ την Αννούλα», το οποίο έγραψε κατά παραγγελία του Μανώλη Αγγελόπουλου.

Για τον Μανώλη Αγγελόπουλο μιλούν επίσης οι συνθέτες Χρήστος Νικολόπουλος, Θόδωρος Καμπουρίδης, Τάκης Σούκας και Μπάμπης Μπακάλης, ο στιχουργός Λευτέρης Χαψιάδης, ο δημοσιογράφος Πάνος Γεραμάνης, ο δεξιοτέχνης βιολιστής και συνθέτης Λευτέρης Ζέρβας, ο δεξιοτέχνης του κλαρίνου Βασίλης Σαλέας, οι τραγουδίστριες Πόλυ Πάνου, Χαρούλα ΛαμπράκηΡίτα Σακελλαρίου και ο Γιάννης Μητσάνης, ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου. Το μεγάλο κενό που άφησε πίσω του με τον θάνατό του τόσο στον χώρο του λαϊκού τραγουδιού όσο και στις καρδιές των Τσιγγάνων που τον λάτρευαν αποτυπώνεται στις σκηνές του τεράστιου πλήθους που συγκεντρώθηκε στην κηδεία του. Οι γιοι του Στάθης και Ηλίας Αγγελόπουλος μιλούν συγκινησιακά φορτισμένοι για τον πατέρα τους και ερμηνεύουν τραγούδια του.

Στην εκπομπή προβάλλονται πλάνα από τη συναυλία του Μανώλη Αγγελόπουλου στον Λυκαβηττό το 1983, όπου ερμηνεύει μοναδικά το τραγούδι «Τα μαύρα μάτια σου», στιγμιότυπα από την κηδεία του, καθώς και φωτογραφικό υλικό από σημαντικές στιγμές της καριέρας του.

Συντονισμός εκπομπής: Μάκης Γιομπαζολιάς
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Κακαβιάς
Έτος παραγωγής: 1989

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος