Λάμπρος Κωνσταντάρας: Τα αστέρια λάμπουν για πάντα (video)

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει το επεισόδιο της σειράς «Τα αστέρια λάμπουν για πάντα», αφιερωμένο στον Λάμπρο Κωνσταντάρα, με αφορμή τα 110 χρόνια από τη γέννησή του

Συμπληρώνονται φέτος 110 χρόνια από τη γέννηση του αγαπημένου ηθοποιού του παλιού ελληνικού κινηματογράφου  Λάμπρου Κωνσταντάρα, ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 13 Μαρτίου του 1913 στην Αθήνα. Με καταγωγή από οικογένεια Κωνσταντινουπολιτών, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τον αθλητισμό, παίζοντας στην ποδοσφαιρική ομάδα της ΑΕΚ ως τερματοφύλακας.

Η οικογένειά του τον έστειλε στο Παρίσι να σπουδάσει χρυσοχόος αλλά τον ανακάλυψε ο σκηνοθέτης Λουί Ζουβέ και τον ενέταξε στη Δραματική Σχολή του. Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας επέστρεψε στην Ελλάδα το 1938 και έπαιξε στο ελληνικό θέατρο για 40 χρόνια. Η πρώτη του παράσταση στην Ελλάδα ήταν το καλοκαίρι του 1938 με τον θίασο της κυρίας Κατερίνας στο έργο «Τα παράσημα της γριούλας» του Φ. Μπάρυ και η τελευταία τον χειμώνα του 1978 με τον θίασο Λάμπρου Κωνσταντάρα – Νίκου Ρίζου – Μάρως Κοντού στο μιούζικαλ «Τρελές επαφές ρωμέικου τύπου» του Κώστα Πρετεντέρη.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η πορεία του στον κινηματογράφο μιας και έπαιξε σε 78 ελληνικές ταινίες. Οι ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε παραμένουν διαχρονικές και ιδιαιτέρως αγαπητές από το κοινό και από αυτές ξεχωρίζουν οι εξής: ”Η βίλα των οργίων” (1964), ”Πατέρα κάτσε φρόνιμα” (1967, ”Κάτι κουρασμένα παλικάρια” (1967), ”Ο άνθρωπος που έσπαγε πλάκα” (1972), κ.ά. Παράλληλα, πρωταγωνίστησε και στην τηλεοπτική σειρά της ΥΕΝΕΔ ”Εκείνες κι εγώ” το 1976 στον ρόλο του ”Λάμπρου Δόγκανου”, σειρά η οποία γυρίστηκε σε δεύτερη εκδοχή τη δεκαετία του ’90 στην ιδιωτική τηλεόραση.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει το επεισόδιο της σειράς ”Τα αστέρια λάμπουν για πάντα” παραγωγής 1990 το οποίο είναι αφιερωμένο στο Λάμπρο Κωνσταντάρα.

ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΛΑΜΠΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ

Η εκπομπή ”Τα αστέρια λάμπουν για πάντα” αποτελείται από δύο κύκλους και είναι μια σειρά αφιερωμάτων στον ελληνικό κινηματογράφο. Επικεντρώνεται σε δημοφιλείς έλληνες ηθοποιούς του παλιού ελληνικού κινηματογράφου και τους τύπους που ενσαρκώνουν. Βασικοί συντελεστές, ο Αλέκος Σακελλάριος και η Ροζίτα Σώκου. 

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς, σκιαγραφείται το πορτρέτο του ηθοποιού Λάμπρου Κωνσταντάρα. Αφηγήσεις ανθρώπων του καλλιτεχνικού χώρου και συνεργατών του αναφέρονται στα πρώτα χρόνια της θεατρικής πορείας του ηθοποιού στο Παρίσι, και κυρίως στην κινηματογραφική του καριέρα εστιάζοντας στους ρόλους που υποδύθηκε. Περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων αποσπάσματα συνεντεύξεων του Δημήτρη Κωνσταντάρα, της Αλίκης Βουγιουκλάκη και του Κώστα Καραγιάννη.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται επίσης χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες στις οποίες εμφανίζεται ο Λ.Κωνσταντάρας.

Έτος παραγωγής: 1990
Σκηνοθεσία: Πάνος Κέκας 
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Ροζίτα Σώκου
Και με την επιμέλεια του Αλέκου Σακελλάριου

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr

Επιμέλεια Τεκμηρίωσης: Δαμιανός Αγραβαράς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος