Κώστας Βουτσάς: Τα αστέρια λάμπουν για πάντα (video)

Φέτος συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από το θάνατο του Κώστα Βουτσά, στις 26 Φεβρουαρίου 2020. Ο δημοφιλής κωμικός ηθοποιός γεννήθηκε το 1931 στον Βύρωνα, αλλά μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Μακεδονικού Ωδείου και ξεκίνησε την επαγγελματική του διαδρομή συμμετέχοντας σε τοπικούς και περιοδεύοντες θιάσους. Το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο έκανε το 1953, στην ταινία του Γιώργου Λαζαρίδη «Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται», όπου συμμετείχε ως κομπάρσος. Ακολούθησε η συνεργασία του με τον Αλέκο Σακελλάριο, στις ταινίες «Η κυρά μας η μαμμή», που αποτέλεσε και το εισιτήριο του για την Φίνος Φιλμ και «Η Αλίκη στο Ναυτικό».

Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον Γιάννη Δαλιανίδη στην ταινία «Ο κατήφορος», που ήταν αυτή που τον έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό. Στα χρόνια που ακολούθησαν πρωταγωνίστησε σε αξέχαστες κωμωδίες και μιούζικαλ του ελληνικού κινηματογράφου, όπως «Μερικοί το προτιμούν κρύο», «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης», «Χαρτοπαίχτρα», «Κάτι να καίει», «Κορίτσια για φίλημα», «Οι θαλασσιές οι χάντρες», «Νύχτα γάμου», «Μια κυρία στα μπουζούκια», «Ξυπόλητος Πρίγκηψ», «Η Παριζιάνα», «Το ανθρωπάκι» κ.ά.

Ξεχωριστή ήταν η ερμηνεία του και στην κοινωνική ταινία του Βασίλη Βαφέα «Ο Έρωτας του Οδυσσέα», για την οποία τιμήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1984. Την πρώτη του εμφάνιση στην τηλεόραση έκανε το 1973 στη σειρά του Κώστα Πρετεντέρη «Ονειροπαρμένος»,  η οποία γνώρισε μεγάλη επιτυχία στη ΕΡΤ. Ακολούθησαν «Το Ημερολόγιο ενός Θυρωρού» (ΥΕΝΕΔ, 1979), «Ο Ανδροκλής και τα Λιοντάρια του» (ΕΡΤ, 1985) και πολλές ακόμη, ενώ σημαντική ήταν η πορεία του και στο θέατρο, όπου υπηρέτησε τόσο την πρόζα όσο και την επιθεώρηση και το μιούζικαλ, ενώ έπαιξε και σε κωμωδίες του Αριστοφάνη, όπως «Θεσμοφοριάζουσες», «Σφήκες», «Όρνιθες», «Αχαρνείς» κ.ά.

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

Τ’ ΑΣΤΕΡΙΑ ΛΑΜΠΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΤΣΑΣ
(video)

Στην εκπομπή σκιαγραφείται το πορτρέτο του ηθοποιού Κώστα Βουτσά. Μιλούν γι’ αυτόν άνθρωποι που συνεργάστηκαν μαζί του, ενώ ο ίδιος θυμάται μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές της πορείας του στον ελληνικό κινηματογράφο.

Ο Αλέκος Σακελλάριος αναφέρεται στη συνεργασία τους στην ταινία «Η κυρά μας η μαμμή», που ήταν αυτή που του άνοιξε και την πόρτα της Φίνος Φιλμ. Η Μάρθα Καραγιάννη, η οποία έπαιξε σε πολλές ταινίες με τον Κώστα Βουτσά, μιλά για την αμεσότητα που είχε ως ηθοποιός και θυμάται στιγμές που πέρασαν μαζί, τονίζοντας ότι για την ίδια δεν ήταν μόνο συνεργάτης αλλά κι ένας πολύ καλός φίλος. Ο Γιάννης Δαλιανίδης αποκαλύπτει πως τον γνώριζε πριν συνεργαστεί μαζί του στον κινηματογράφο και πίστευε πολύ στο ταλέντο του. «Έτσι, όταν άρχισα να σκηνοθετώ φρόντισα να «εκμεταλλευτώ» τον Κώστα που ήξερα με τις δυνατότητες που είχε», εξηγεί. Μαζί έκαναν 24 ταινίες, οι οποίες γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Για τον Κώστα Βουτσά μιλούν επίσης η ηθοποιός Χλόη Λιάσκου, ο σκηνοθέτης Κώστας Καραγιάννης και η δημοσιογράφος και κριτικός Ροζίτα Σώκου. Ο ίδιος θυμάται την πρώτη ταινία στην οποία έπαιξε ως κομπάρσος «Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται», την μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία «Ο κατήφορος», μέσω της οποίας, όπως τονίζει, ξεκίνησε ουσιαστικά η καριέρα του στη μεγάλη οθόνη και άλλες σημαντικές στιγμές που σημάδεψαν την πορεία του. Παράλληλα προβάλλονται αποσπάσματα από ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε και αγαπήθηκαν πολύ από τον κόσμο.

Παρουσίαση: Αλέκος Σακελλάριος, Πάνος Κατέρης
Ιστορικός σύμβουλος: Φρίξος Ηλιάδης
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Ροζίτα Σώκου
Σκηνοθεσία: Πάνος Κέκας
Έτος παραγωγής: 1990

Δείτε περισσότερα: https://archive.ert.gr/

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος