Κώστας Ρηγόπουλος – 14 Ιανουαρίου 2001(video)

Σύνοψη
  • Ο Κώστας Ρηγόπουλος αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου
  • Συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους και το 1962 δημιούργησε δικό του θίασο με τη σύζυγό του Κάκια Αναλυτή στο Θέατρο Διάνα ενώ το 1963 δημιούργησε το Θέατρο Αναλυτή
  • Είχε ξεχωριστή παρουσία στη δημόσια τηλεόραση και πρωταγωνίστησε σε πολλές τηλεοπτικές σειρές

Ο αγαπητός ηθοποιός Κώστας Ρηγόπουλος έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, στις 14 Ιανουαρίου του 2001. Γεννημένος στην Αθήνα στις 22 Νοεμβρίου του 1930, αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 1953 και εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή στο Θέατρο Κυβέλη στο έργο ”Μια γυναίκα χωρίς σημασία” του Όσκαρ Ουάιλντ. Εκεί γνώρισε την Κάκια Αναλυτή την οποία πολύ σύντομα παντρεύτηκε.

Στη μακρά και σημαντική πορεία του στο θέατρο, ο Κώστας Ρηγόπουλος συνεργάσθηκε με πολλούς θιάσους όπως της Έλλης Λαμπέτη, της Κατερίνας, του Μάνου Κατράκη, του Δημήτρη Χορν κ.ά., ενώ από το 1962 δημιούργησε δικό του θίασο με τη σύζυγό του, στο Θέατρο Διάνα. Το 1963 δημιούργησαν το Θέατρο Αναλυτή. Μαζί με την Κάκια Αναλυτή ανέβασαν πλήθος έργων του ελληνικού και ευρωπαϊκού ρεπερτορίου, ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής: ”Η βίλα των οργίων” (Γερασ. Σταύρου),”Αν ο κόσμος μας έβλεπε μαζί” (Κλωντ Μπαλ), ”Αγάπη μου Ουάουα” (του Φρανουά Καμπώ που υπήρξε και η μεγαλύτερη και μακροβιότερη θεατρική επιτυχία της εποχής, 1967-1972), ”Παραμύθι χωρίς όνομα” (Ιάκωβου Καμπανέλλη), ”Βασιλικός” (Κ. Μάτεσι) κ.ά. Παράλληλα, σημαντική ήταν και η πορεία του Κώστα Ρηγόπουλου στον ελληνικό κινηματογράφο. Με το έργο ”Το προξενιό της Άννας” (σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης) κέρδισε το Βραβείο Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Ακόμη, ο Κώστας Ρηγόπουλος είχε ξεχωριστή παρουσία και στη δημόσια τηλεόραση. Πρωταγωνίστησε στις τηλεοπτικές σειρές: ”Βίβα Κατερίνα” (ΥΕΝΕΔ, 1973), ”Ο κόσμος και ο Κοσμάς” (ΥΕΝΕΔ 1981), ”Χαμογελάστε, παρακαλώ” (ΕΡΤ, 1983), ”Οικογένεια Βλαμμένου” (ΕΡΤ-1, 1986) καθώς σε αρκετά επεισόδια της σειράς ”Το Θέατρο της Δευτέρας”. Το 1984 επιμελήθηκε και παρουσίασε την εκπομπή ”Βραδυά επιθεώρησης” στην ΕΡΤ-1.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει το επεισόδιο ”Η έξωση” της σειράς ”Το Θέατρο της Δευτέρας” παραγωγής 1987.

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ
Η ΕΞΩΣΗ

To “Θέατρο της Δευτέρας” παρουσιάζει το κοινωνικό έργο του Χρήστου Δοξαρά ”Η έξωση” σε τηλεσκηνοθεσία Πέτρου Λεωκράτη.

Η υπόθεση του έργου περιστρέφεται γύρω από τρεις περιθωριακούς ανθρώπους, τον Κοσμά, τον Κίμωνα και τον Στάθη. Πρόκειται για τρεις φτωχούς νοικάρηδες, έναν συνταξιούχο, έναν ρακοσυλλέκτη και έναν μπαλωματή οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με την αμφιβόλου ηθικής σπιτονοικοκυρά τους που τους ζητά να φύγουν από το σπίτι της μιας και δεν μπορούν να πληρώσουν την αύξηση στο ενοίκιο που τους ζήτησε. Η πλοκή ξετυλίγεται στις συνέπειες της έξωσης και τις αντιδράσεις των θυμάτων της.

Έτος παραγωγής: 1987
Ημερομηνία πρώτης προβολής επεισοδίου: 6 Απριλίου 1987
Σκηνοθεσία: Πέτρος Λεωκράτης
Συγγραφέας: Χρήστος Δοξαράς 
Πρωταγωνιστούν αλφαβητικά οι ηθοποιοί: Τάκης Βουλαλάς, Μιράντα Ζαφειροπούλου, Σπύρος Κωνσταντόπουλος, Χρήστος Παπακωνσταντίνου, Κώστας Ρηγόπουλος, Βασίλης Τσάγκλος.

Σύνταξη: Δαμιανός Αγραβαράς

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος