Η ναζιστική σημαία κατεβαίνει από την Ακρόπολη στις 30 Μαΐου 1941 – Ο Λάκης Σάντας αφηγείται (video)

Τη νύχτα της 30ης προς την 31η Μαΐου 1941 σημειώθηκε στην Αθήνα μια από τις πρώτες αντιστασιακές πράξεις ενάντια στους Ναζί κατακτητές. Δύο νεαροί φοιτητές, ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος Σάντας, αποφάσισαν να ανέβουν με κίνδυνο της ζωής τους στην Ακρόπολη και να κατεβάσουν τη ναζιστική σημαία που ανέμιζε στο βράχο από την είσοδο των Γερμανών κατακτητών στην πόλη στις 27 Απριλίου του 1941. Σε αυτή την τολμηρή απόφαση τους οδήγησε το τέλος της μάχης της Κρήτης και η κατάκτηση και του τελευταίου έως τότε ελεύθερου ελληνικού εδάφους από τους Γερμανούς.

Τη νύχτα της 30ης Μαΐου ανέβηκαν με κίνδυνο της ζωής τους στην Ακρόπολη. Η γερμανική φρουρά γιόρταζε την πτώση της Κρήτης. Έτσι οι δύο νέοι έλυσαν το σκοινί της σημαίας, την υπέστειλαν και την πέταξαν από το βράχο. Η συγκεκριμένη πράξη γέμισε θάρρος τους κατοίκους της πρωτεύουσας, εξόργισε τους Γερμανούς οι οποίοι εκτέλεσαν τους άντρες της φρουράς και ξεκίνησαν έρευνες για να βρουν τους ενόχους. Τα ονόματα του Μανώλη Γλέζου και του Απόστολου Σάντα έγιναν γνωστά μετά τον πόλεμο, ανήμερα της 25ης Μαρτίου 1945, από σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ριζοσπάστης».

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα επεισόδιο της σειράς ”Άξιον Εστί” παραγωγής 1995, στο οποίο μεταξύ άλλων ο Απόστολος Σάντας μιλά και για το κατέβασμα της ναζιστικής σημαίας από την Ακρόπολη.

ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΣΑΝΤΑΣ

Η σειρά ”Άξιον Εστί” είναι μια εκπομπή για το βιβλίο, σε παρουσίαση Βασίλη Βασιλικού, που ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα, καθιερώνει θεματικούς κύκλους που εξετάζουν επίκαιρα κοινωνικά, ιστορικά ή ανθρωποκεντρικά θέματα και δίνει «βήμα στον αναγνώστη». Σε κάθε επεισόδιο παρουσιάζεται ένα βιβλίο, ο Βασίλης Βασιλικός το σχολιάζει και απευθύνει ερωτήματα στο συγγραφέα του.

Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι αφιερωμένο σε μία σειρά βιβλίων που έχουν ως θέμα τους το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο,  την Κατοχή και την Αντίσταση με αφορμή τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου. Καλεσμένοι της εκπομπής είναι ο Μαρκ Μαζάουερ, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Sussex και συγγραφέας του βιβλίου ”Στην Ελλάδα του Χίτλερ: Η εμπειρία της Κατοχής” από τις εκδόσεις Αλεξνάδρεια, η Γεωργία Φαρίνου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φιλοσοφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης για το βιβλίο της ”Γιάννης Μπεράτης: Σχεδίασμα βιοεργογραφίας Το πλατύ ποτάμι” από τις εκδόσεις του Ιδρύματος Γουλανδρή-Χορν και η Μαρία Αγγελίδου, μεταφράστρια, για το βιβλίο του Λουί Ντε Μπερνιερ ”Το μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι”. Ακόμη, καλεσμένος της εκπομπής είναι και ο ήρωας της Εθνικής Αντίστασης Απόστολος Σάντας.

Αρχικά, ο Λάκης Σάντας περιγράφει πως κατέβασε τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολή μαζί με το Μανώλη Γλέζο και στην συνέχεια μοιράζεται τις αναμνήσεις του από τις πρώτες μέρες της κήρυξης του πολέμου. Έπειτα, ο Μαρκ Μαζάουερ μιλά για το βιβλίο του, το πως προχώρησε στην συγγραφή του και τη μελέτη του για την περίοδο της Κατοχής. Εξηγεί το πως οι δυνάμεις του Άξονα μοίρασαν τις περιοχές της Ελλάδας σε τρεις ζώνες κατοχής (ιταλική, γερμανική, βουλγαρική) και την υπόθεση Βάλνερ.

Στην συνέχεια, αναδεικνύονται πτυχές της ιταλικής κατοχής με βάση το μυθιστόρημα ”Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι” και ο Απόστολος Σάντας εκφράζει την δυσαρέσκειά του για ορισμένα σημεία του βιβλίου. Η μεταφράστρια του βιβλίου Μαρία Αγγελίδου τονίζει την προσπάθεια του συγγραφέα Λουί Ντε Μπερνιέρ να αναδείξει την ιστορία του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου μέσα από τη λογοτεχνία και διαβάζει αποσπάσματα από το βιβλίο.

Στο επόμενο μέρος της εκπομπής, η Γεωργία Φαρίνου αναφέρεται στο μυθιστόρημα του Γιάννη Μπεράτη ”Το πλατύ ποτάμι” το οποίο περιγράφει τα γεγονότα της Κατοχής το 1941. Ακόμη, μιλά για τις περιπέτειες που έζησε ο Γιάννης Μπεράτης τις οποίες κατέγραψε στα ημερολόγια του και διαβάζει αποσπάσματα από το βιβλίο.

Έτος παραγωγής: 1995
Σκηνοθεσία: Γιάννης Θαλάσσης-Κοτσώνης
Παρουσίαση: Βασίλης Βασιλικός

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος