«Η Μηχανή του Χρόνου»: Γοργοπόταμος – Το σαμποτάζ (video)

Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, το πρώτο μεγάλο σαμποτάζ στα μετόπισθεν του Άξονα, υπήρξε μια από τις σπουδαιότερες δολιοφθορές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και ένας σταθμός για την ελληνική Αντίσταση. Στις 25 Νοεμβρίου 1942 οι αντιστασιακές δυνάμεις του ΕΛΑΣ του Άρη Βελουχιώτη και του ΕΔΕΣ του Ναπολέοντα Ζέρβα, μαζί με την ομάδα των Βρετανών σαμποτέρ με επικεφαλής τον Συνταγματάρχη Έντι Μάγιερς και υπαρχηγό τον Ταγματάρχη Κρις Γουντχάουζ, πέτυχαν να καταλάβουν και στη συνέχεια να ανατινάξουν τη γέφυρα του Γοργοποτάμου. Η ενέργεια αυτή, λειτούργησε πατριωτικά ανυψώνοντας το ηθικό του ελληνικού λαού, και προκάλεσε τον θαυμασμό της κατεχόμενης Ευρώπης. Η επέτειος ανατίναξης της γέφυρας καθιερώθηκε το 1982 ως επίσημος εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης.

Το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει ένα επεισόδιο της σειράς εκπομπών «Η Μηχανή του Χρόνου», αφιερωμένο στην ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, παραγωγής 2011.

Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ-ΤΟ ΣΑΜΠΟΤΑΖ

 Το συγκεκριμένο επεισόδιο παρουσιάζει την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, το πρώτο μεγάλο σαμποτάζ στα μετόπισθεν του Άξονα κατά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Παρουσιάζεται το χρονικό της ανατίναξης, με αναφορά στα σημαντικότερα γεγονότα από το φθινόπωρο του 1942: την απόφαση των Συμμάχων για διενέργεια σαμποτάζ στην Ελλάδα, τη συγκρότηση της ομάδας Βρετανών σαμποτέρ για την επιχείρηση «Χάρλινγκ» όπως ονομάστηκε- με επικεφαλής τον Έντι Μάγιερς και υπαρχηγό τον Κρις Γουντχαουζ-και την περιπετειώδη άφιξη των Βρετανών κομάντος στη Γκιώνα. Λόγος γίνεται για τη συνάντηση του Κρις Γούντχαουζ με τον Ναπολέοντα Ζέρβα και την ιστορική συνάντηση του Άρη Βελουχιώτη με τον Ν.Ζέρβα στη Βίνιανη. Παρουσιάζεται το σχέδιο της μάχης, ενώ περιγράφεται και η δραματική τροπή στην έκβαση της μάχης και οι δυσκολίες για την κατάληψη του βορείου φυλακίου της γέφυρας. Παρουσιάζονται αναλυτικά οι δύο ανατινάξεις της γέφυρας που πραγματοποιήθηκαν, ενώ λόγος γίνεται και για την «επόμενη μέρα» της επιχείρησης, τη βρετανική προπαγάνδα σχετικά με την επιχείρηση, και  τέλος, για τα γερμανικά αντίποινα-την εκτέλεση 16 αμάχων από την περιοχή της Υπάτης.

Μιλούν οι ιστορικοί Τάσος Σακελλαρόπουλος, Στάθης Κουτρουβίδης, Νίκος Μαργαρίτης, Ευάγγελος Τζούκας, ενώ περιλαμβάνονται οι μαρτυρίες  του Θέμη Μαρίνου, σαμποτέρ της ομάδας Χάρλινγκ στην επιχείρηση της ανατίναξης, καθώς και των ανταρτών Στέργιου Βούλγαρη (ΕΔΕΣ), Βασίλη Πριόβολου (ΕΛΑΣ),  Κωνσταντίνου Γκέκα (ΕΛΑΣ), Γιώργου Χουλιάρα (ΕΛΑΣ). Μιλούν ακόμη ο Μητροπολίτης Περιστερίου Χρυσόστομος,  ο Αντιναύαρχος ε.α. Ξενοφών Μαυρογιάννης, η Μαρία Λαινα, πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Υπάτης, και οι συγγενείς των εκτελεσθέντων της Υπάτης Κυριακή Παγουροπούλου, Γιώργος Λαινάς. Περιλαμβάνονται στην εκπομπή πλάνα από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Χρονικό της Εθνικής Αντίστασης».

Έτος παραγωγής: 2011

Παρουσίαση: Χρίστος Βασιλόπουλος

Αρχισυντάκτης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Σκηνοθέτης: Γιώργος Νταούλης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος